Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Voňavý, lahodný, italský a jahodový. Recept na dort, kterému neodoláte

aktualizováno 
Voňavé české jahody nic nenahradí, tak si je musíme užít, když už konečně přišla jejich sezona. Připravit z nich můžete třeba dort od italských mistrů cukrářů. Recept je vyzkoušený a opravdu za to stojí.

Můžete si připravit i hravější variantu jahodového dortu: do formy na bábovku či puding nejprve nalijte trochu připraveného krému s želatinou a po částech přidávejte kousky namočených cukrářských piškotů (případně i upečeného tmavého piškotu) a čerstvé jahody a vše postupně prolévejte krémem s želatinou. Nechte cca 3 hodiny ztuhnout v lednici a můžete krájet. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Potřebné ingredience: na těsto 2 vejce, špetka soli, 2 lžíce studené vody, 2 lžičky vanilkového cukru, 75 g krupicového cukru, 50 g hladké mouky, 25 g kukuřičného škrobu, 10 g práškového kakaa a 1 lžička kypřicího prášku do pečiva. Na dokončení a dozdobení dortu zhruba 500 g jahod a 75 g jahodového džemu. 

Na smetanovou náplň: 5 plátků želatiny, 3 lžíce vody, 250 g mascarpone, 500 g tvarohu, 100 g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 300 ml smetany ke šlehání, 500 g jahod nakrájených na kousky. Na piškotovou náplň: čerstvá šťáva z velkého pomeranče, 2 lžíce pomerančového likéru nebo Amaretta a 100 g cukrářských piškotů.

Jak na to krok za krokem

Oddělené bílky vyšlehejte se špetkou soli a studenou vodou, pak do pevného sněhu zapracujte šlehačem po lžících vanilkový i krupicový cukr a nakonec i žloutky, postupně jeden po druhém.

Fotogalerie

V další misce promíchejte metličkou hladkou mouku s kukuřičným škrobem, jemně prosátým kakaem i práškem do pečiva a směs vmíchejte stěrkou do vyšlehaného základu.

Propracované těsto rozetřete do formy o průměru 26 cm vyložené papírem na pečení na dně. Poměrně nízký tmavý korpus pečte v troubě vyhřáté na 170 °C 15 až 20 minut. Hotový nechte vychladnout, pak ho zbavte formy i pečicího papíru.

Jakmile máte upečeno, můžete se pustit do přípravy krému. Mascarpone vymíchejte s tvarohem i oběma druhy cukru, ušlehejte smetanu na šlehání. Želatinu nabobtnalou v předstihu v troše vody rozehřejte v mikrovlnce podle návodu a vmíchejte metličkou 2 lžíce šlehačky. Zbytek šlehačky zapracujte do tvarohového základu, přilijte želatinu a vše metlou propracujte. Nakonec do náplně vmíchejte nakrájené jahody.

Polovinu smetanové náplně s kousky jahod rozetřete na tmavý piškotový plát, který jste vložili do stejné formy, ve které jste ho upekli, jen ji nastavte do výšky pruhem silnější fólie.

V předstihu promíchejte pomerančovou šťávu s  nastrouhanou kůrou a likérem. V...
Zvlášť vymíchejte mascarpone s tvarohem a moučkovým i vanilkovým cukrem. V...
V rozehřáté a v troše vody nabobtnalé želatině vymíchejte 2 lžíce šlehačky,...

Krémovou vrstvu poklaďte cukrářskými piškoty smočenými ve směsi čerstvě vymačkané pomerančové šťávy s jemně nastrouhanou kůrou a likérem. Takto upravené piškoty pokládejte jeden vedle druhého a rozetřete na ně zbylou smetanovou náplň. Povrch uhlaďte a korpus nechte v chladu zhruba dvě až tři hodiny ztuhnout.

Zchladlý korpus z ráfku uvolněte, přeložte ho na tác či talíř a povrch poklaďte stejně velkými jahodami zbavenými kalichů. Efektní lesk jim dodá potření jahodovou zavařeninou rozehřátou v kastrůlku na plotně či v mikrovlnce.

Další tipy na jahodové dorty najdete v časopisu Knihovnička Recepty.

Autoři:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...



KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

S citem budovaná zahrada je vzpomínkou na bratra, který jí dal nejvíc

V oblasti Lužických hor se nádherně kvetoucím rododendronům a azalkám skvěle...

Přes tři desítky let práce se skrývají za rozlehlou zahradou, kde původně rostly jen náletové dřeviny a ležela spousta...

Další z rubriky

Nová soutěž pro mladé kuchaře by jim měla přinést perspektivní místa

Každý pořádný kuchař by měl být schopen vyrobit domácí těstoviny.

Soutěž Young Chef 2018 je nová soutěž pro čerstvé absolventy učňovských kuchařských oborů. Během léta 30 nominovaných...

Kuchařský, vykosťovací, na zeleninu. Které nože by v kuchyni neměly chybět

Ke každé činnosti v kuchyni je třeba trochu jiný nůž.

Pokud si vybavujete kuchyni, budete potřebovat kvalitní nože. Jelikož jsou dost drahé, je třeba se rozhodnout, které...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Facebook OSVĚDČENO: Výlety, které zabaví děti a neunaví rodiče
Facebook OSVĚDČENO: Výlety, které zabaví děti a neunaví rodiče

Zavřené školky a letní prázdniny si žádají jediné – vyrazit na nezapomenutelný rodinný výlet, zabavit děti a neunavit rodiče. Jaké jsou naše tipy na výlety po Čechách?

Najdete na iDNES.cz