Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

  1:18aktualizováno  1:18
Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový džem dokonalý. A to ho často skladovaly dokonce jen ve skleničkách překrytých celofánem. Díky marmeládařce Romaně Šafránkové už vím jak. A mám i vyzkoušeno. Skutečně to jde.

Chuť jahodového džemu bez přidaných želírovacích přípravků a nadmíry cukru je naprosto dokonalá a plná, do jogurtu vám stačí lžička. Důvod je prostý - v té malé lžičce je zhruba dvakrát tolik ovoce - proměnou v džem ho jen prostě zbavíme vody. Nic víc, nic míň. Žádný přidaný pektin či chemie, co umožní navařit naopak násobek daného množství ovoce. Či upraví barvu i chuť, aby byl džem rádoby lákavější a vydržel takový roky.

Fotogalerie

U džemů a marmelád z čistě přírodních surovin se jen musíte smířit s tím, že opravdu vynikající vydrží tak maximálně rok. Poté pomalu mění chuť i barvu - prostě chybí přídavek chemie. A po otevření je třeba je skladovat v lednici a zkonzumovat zhruba do týdne.

Pokud jste ovšem příznivci minimalismu, přípravu opravdu poctivých džemů a marmelád (jistě, citrusy u nás zpracovává málokdo, ale z českých domácností toto označení jen tak nezmizí, i když půjde třeba o borůvky) vidím jako další krok na vaší cestě. Čerstvé ovoce totiž zpracujete tak, že se vám vejde do mnohem menšího počtu a menších skleniček, než když stejné množství ovoce „nafouknete“ chemií a hromadou cukru, abyste měli pořádné zásoby.  

A jak tedy na to? Pro starý domácí „babičkovský“ postup jsme s kamerou zajeli do Čtyřkol u Benešova za Romanou Šafránkovou, kterou živí právě řemeslná výroba domácích džemů, marmelád či čatní. Poté, co v Anglii před čtyřmi lety vyhrála na pomyslné marmeládové olympiádě Worlds Marmalade Awards dokonce Double Gold, ale i další zlatou, stříbrnou i bronzovou medaili.

Recept na jahodový džem s černým pepřem krok za krokem

Romaně Šafránkové už prošlo pod rukama tolik ovoce, že si dovolí tvrdit, že univerzální recept na jahodový džem neexistuje. „Záleží na odrůdě, zralosti a cukernatosti konkrétního ovoce, a samozřejmě na obsahu vody,“ říká. Veškeré množstevní údaje tedy doporučuje brát jako orientační, uvolní vám to ruce.

Ingredience na domácí jahodový džem bez chemie, s pepřem a balsamikem

Budete potřebovat cca 1,5 kg vyzrálých čerstvých jahod, cca 350 g třtinového cukru, šťávu z jednoho citronu, trochu čerstvě namletého černého pepře a cca 50 ml balsamikového octa.

Přípravu jahodového džemu - když pomine přípravu marmelád z citrusů - navíc považuje za malou maturitu, protože je to měkké ovoce s vysokým obsahem vody. Řiďte se tedy vlastním citem a hlavně vlastní chutí, pokud si džem děláte pro svou rodinu a přátele.

Nakupte jahody, ideálně přímo od pěstitele, nebo čerstvé na trhu. Vybírejte pečlivě, krásné velké, světle červené  plody sice mohou vypadat lákavě, ale nemusí být do džemu nejlepší. Pro vaření před naší kamerou měla Romana Šafránková vybrané ne zrovna vábně vyhlížející jahody, hodně tmavé a pravděpodobně kvůli suchu až zaschlé, přitom chuťově vynikající a dost sladké. I proto stačilo přidat minimum cukru.   

Jakmile jahody přesypete do kastrolu a zahřejete, začnou pouštět šťávu. Za...

Jakmile jahody přesypete do kastrolu a zahřejete, začnou pouštět šťávu. Tu je nutné za stálého míchání zredukovat na minimum.

A můžete se pustit do vlastní přípravy. Zpočátku vás čeká klasika: jahody zbavte květních stopek, opláchněte je a nechte okapat. Případně nechte oschnout na čisté utěrce, aby na nich zůstalo co nejméně vody. Právě vody se totiž musíte při vaření džemu především zbavit.

Osušené jahody tedy přesypte ideálně do nízkého nerezového či měděného kastrolu se silným a co největším dnem. Zralé jahody není potřeba do džemu krájet, ale můžete je rozmačkat obyčejným šťouchadlem na brambory jako Romana. Za stálého míchání pak několik minut trpělivě odpařujte vodu a čistou naběračkou průběžně odstraňujte pěnu tvořící se na povrchu.

Jak na meruňkový džem s přidaným pektinem z citrusů

Vypeckované meruňky podlijte v hrnci trochou vody.
Domácí marmeláda podle blogerky Venduly Svobodové je bez chemie, jen s...

Domácí marmeláda podle blogerky Venduly Svobodové je bez chemie, jen s přírodním citrusovým pektinem a s minimem cukru.

Pak ovoce zakápněte citronovou šťávou z jednoho citronu, přidejte část odměřeného cukru a džem ochutnejte, zda je doslazení dostačující. Dosladit podle potřeby pak ještě džem můžete, odebrat cukr už nikoliv.

Za stálého míchání pak ještě chvilku pokračujte v odpařování přebytečné vody, až se vám za vařečkou bude tvořit cestička. To už je ta správná konzistence, které potřebujete docílit. Džem už tedy jen dochutíte pepřem a balsamikovým octem, naplníte do čistých vypařených skleniček a zavíčkujete. Případně můžete pro jistotu sterilovat (cca 20 minut při 80 oC).




Nejčtenější

Lidé jsou zhýčkaní a líní, s puškou chráním zvířata, říká lovkyně

Lovkyně Michaela Fialová ráda provokuje a z výhrůžek si nic nedělá

Michaela Fialová si na focení pro magazín Víkend oblékla šatičky s kolouškem Bambi. Zastřelila mu nejen maminku,...

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...



Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Další z rubriky

Vybíráme wapku: větší tlak, nebo průtok vody? Lepší je to sjednotit

Pro očistu tvrdých povrchů je dobrým pomocníkem vysokotlaký čistič.

U výběru tlakové myčky není rozumné honit se jenom za jediným parametrem, kterým se chlubí výrobci. Mnohem lepší je...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Pivnica, kapustnica, glejovky. Jak se vyznáte ve slovenské kuchyni

Všechny vzorky testovaných jídel pohromadě.

Český jazyk je slovenskému velmi příbuzný, ale v současné generaci už mizí povědomí o některých výrazech. A tak někteří...

Adecco spol. s r.o.
Skladník s VZV I BEZ – jednosměnný provoz

Adecco spol. s r.o.
Středočeský kraj
nabízený plat: 21 000 - 24 000 Kč



Najdete na iDNES.cz