Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

  1:18aktualizováno  1:18
Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový džem dokonalý. A to ho často skladovaly dokonce jen ve skleničkách překrytých celofánem. Díky marmeládařce Romaně Šafránkové už vím jak. A mám i vyzkoušeno. Skutečně to jde.

Chuť jahodového džemu bez přidaných želírovacích přípravků a nadmíry cukru je naprosto dokonalá a plná, do jogurtu vám stačí lžička. Důvod je prostý - v té malé lžičce je zhruba dvakrát tolik ovoce - proměnou v džem ho jen prostě zbavíme vody. Nic víc, nic míň. Žádný přidaný pektin či chemie, co umožní navařit naopak násobek daného množství ovoce. Či upraví barvu i chuť, aby byl džem rádoby lákavější a vydržel takový roky.

Fotogalerie

U džemů a marmelád z čistě přírodních surovin se jen musíte smířit s tím, že opravdu vynikající vydrží tak maximálně rok. Poté pomalu mění chuť i barvu - prostě chybí přídavek chemie. A po otevření je třeba je skladovat v lednici a zkonzumovat zhruba do týdne.

Pokud jste ovšem příznivci minimalismu, přípravu opravdu poctivých džemů a marmelád (jistě, citrusy u nás zpracovává málokdo, ale z českých domácností toto označení jen tak nezmizí, i když půjde třeba o borůvky) vidím jako další krok na vaší cestě. Čerstvé ovoce totiž zpracujete tak, že se vám vejde do mnohem menšího počtu a menších skleniček, než když stejné množství ovoce „nafouknete“ chemií a hromadou cukru, abyste měli pořádné zásoby.  

A jak tedy na to? Pro starý domácí „babičkovský“ postup jsme s kamerou zajeli do Čtyřkol u Benešova za Romanou Šafránkovou, kterou živí právě řemeslná výroba domácích džemů, marmelád či čatní. Poté, co v Anglii před čtyřmi lety vyhrála na pomyslné marmeládové olympiádě Worlds Marmalade Awards dokonce Double Gold, ale i další zlatou, stříbrnou i bronzovou medaili.

Recept na jahodový džem s černým pepřem krok za krokem

Romaně Šafránkové už prošlo pod rukama tolik ovoce, že si dovolí tvrdit, že univerzální recept na jahodový džem neexistuje. „Záleží na odrůdě, zralosti a cukernatosti konkrétního ovoce, a samozřejmě na obsahu vody,“ říká. Veškeré množstevní údaje tedy doporučuje brát jako orientační, uvolní vám to ruce.

Ingredience na domácí jahodový džem bez chemie, s pepřem a balsamikem

Budete potřebovat cca 1,5 kg vyzrálých čerstvých jahod, cca 350 g třtinového cukru, šťávu z jednoho citronu, trochu čerstvě namletého černého pepře a cca 50 ml balsamikového octa.

Přípravu jahodového džemu - když pomine přípravu marmelád z citrusů - navíc považuje za malou maturitu, protože je to měkké ovoce s vysokým obsahem vody. Řiďte se tedy vlastním citem a hlavně vlastní chutí, pokud si džem děláte pro svou rodinu a přátele.

Nakupte jahody, ideálně přímo od pěstitele, nebo čerstvé na trhu. Vybírejte pečlivě, krásné velké, světle červené  plody sice mohou vypadat lákavě, ale nemusí být do džemu nejlepší. Pro vaření před naší kamerou měla Romana Šafránková vybrané ne zrovna vábně vyhlížející jahody, hodně tmavé a pravděpodobně kvůli suchu až zaschlé, přitom chuťově vynikající a dost sladké. I proto stačilo přidat minimum cukru.   

Jakmile jahody přesypete do kastrolu a zahřejete, začnou pouštět šťávu. Za...

Jakmile jahody přesypete do kastrolu a zahřejete, začnou pouštět šťávu. Tu je nutné za stálého míchání zredukovat na minimum.

A můžete se pustit do vlastní přípravy. Zpočátku vás čeká klasika: jahody zbavte květních stopek, opláchněte je a nechte okapat. Případně nechte oschnout na čisté utěrce, aby na nich zůstalo co nejméně vody. Právě vody se totiž musíte při vaření džemu především zbavit.

Osušené jahody tedy přesypte ideálně do nízkého nerezového či měděného kastrolu se silným a co největším dnem. Zralé jahody není potřeba do džemu krájet, ale můžete je rozmačkat obyčejným šťouchadlem na brambory jako Romana. Za stálého míchání pak několik minut trpělivě odpařujte vodu a čistou naběračkou průběžně odstraňujte pěnu tvořící se na povrchu.

Jak na meruňkový džem s přidaným pektinem z citrusů

Vypeckované meruňky podlijte v hrnci trochou vody.
Domácí marmeláda podle blogerky Venduly Svobodové je bez chemie, jen s...

Domácí marmeláda podle blogerky Venduly Svobodové je bez chemie, jen s přírodním citrusovým pektinem a s minimem cukru.

Pak ovoce zakápněte citronovou šťávou z jednoho citronu, přidejte část odměřeného cukru a džem ochutnejte, zda je doslazení dostačující. Dosladit podle potřeby pak ještě džem můžete, odebrat cukr už nikoliv.

Za stálého míchání pak ještě chvilku pokračujte v odpařování přebytečné vody, až se vám za vařečkou bude tvořit cestička. To už je ta správná konzistence, které potřebujete docílit. Džem už tedy jen dochutíte pepřem a balsamikovým octem, naplníte do čistých vypařených skleniček a zavíčkujete. Případně můžete pro jistotu sterilovat (cca 20 minut při 80 oC).




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...



Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

Najdete na iDNES.cz