Pokud jste se vždycky v restauraci divili, že závitky tak pěkně drží pohromadě, tak vězte, že k tomu používají lepidlo. Tak alespoň šéf nazývá škrob rozpuštěný ve vodě, takže získá konzistenci jakési mazlavé hmoty.
A abyste se pojistili, že se závitek třeba při restování neprotrhne, uděláte ze tří čtvercových kousků těsta jen dva závitky. Jak a proč? Podívejte se na úvodním videu, jak se to dělá.
A co na závitky potřebujete a jak připravit náplň?
Slaboučké čtvercové plátky těsta na závitky dnes bez problémů koupíte, takže ušetříte čas. Jediné, co potřebují za péči, je nenechat je zaschnout a popraskat, proto je mějte sice při ruce, ale přikryté vlhkou utěrkou.
Příprava náplně je snadná. Nahřejte si wok, na dně nechte rozehřát slunečnicový nebo řepkový olej, přidejte podrcený a na kousky nasekaný česnek, který nechte zavonět, přidejte mleté maso a za občasného míchání restujte.
S citem dochuťte solí a čerstvě drceným pepřem, přidejte kousek nadrobno nasekaného zázvoru, na nudličky pokrájenou cibuli a mrkev, promíchejte a přidejte ještě na jemné nudličky pokrájené bílé zelí.
Zeleninu neduste, jen ji chvíli restujte s masem, aby zůstala křupavá. Přidat můžete i nasekanou chilli papričku, trochu sojové omáčky, ochutnáte, a pokud je to to pravé, můžete hotovou masovou náplň stáhnout stranou ze sporáku.
Do každého závitku můžete stejně jako šéf zabalit k masovo-zeleninové náplni i vyloupanou krevetu. Hotové závitky z každé strany krátce orestujte na woku s dostatečným množstvím rostlinného oleje, nechte okapat a můžete servírovat.
Omáčku, do které se závitky namáčejí, si připravte z trochy sojové omáčky rozehřáté v kastrůlku, přidejte do ní nasekané chilli a trochu citronové a limetové šťávy, nechte chviličku povařit a nalijte do misky. Ideálně do misky dost široké na to, abyste v ní mohli závitky pohodlně namáčet.
Přípravu tohoto a dalších receptů asijské kuchyně Zdeněk Pohlreich předvede v neděli v podvečer v dalším premiérovém dílu pořadu Tak vaří šéf na televizi Prima.