Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Stačí mleté maso, trocha zeleniny a získáte sílu jarních závitků

  0:06aktualizováno  0:06
Thajskou kuchyni Zdeněk Pohlreich miluje, takže i vaří. A jestli „u Číňanů“ ujíždíte na jarních závitcích, můžete si je při troše zručnosti a trpělivosti připravit doma. Kuchařský guru k tomu prozrazuje pár fíglů.

Pokud jste se vždycky v restauraci divili, že závitky tak pěkně drží pohromadě, tak vězte, že k tomu používají lepidlo. Tak alespoň šéf nazývá škrob rozpuštěný ve vodě, takže získá konzistenci jakési mazlavé hmoty.

A abyste se pojistili, že se závitek třeba při restování neprotrhne, uděláte ze tří čtvercových kousků těsta jen dva závitky. Jak a proč? Podívejte se na úvodním videu, jak se to dělá.

A co na závitky potřebujete a jak připravit náplň?

Slaboučké čtvercové plátky těsta na závitky dnes bez problémů koupíte, takže ušetříte čas. Jediné, co potřebují za péči, je nenechat je zaschnout a popraskat, proto je mějte sice při ruce, ale přikryté vlhkou utěrkou.

Příprava náplně je snadná. Nahřejte si wok, na dně nechte rozehřát slunečnicový nebo řepkový olej, přidejte podrcený a na kousky nasekaný česnek, který nechte zavonět, přidejte mleté maso a za občasného míchání restujte.

Fotogalerie

S citem dochuťte solí a čerstvě drceným pepřem, přidejte kousek nadrobno nasekaného zázvoru, na nudličky pokrájenou cibuli a mrkev, promíchejte a přidejte ještě na jemné nudličky pokrájené bílé zelí.

Zeleninu neduste, jen ji chvíli restujte s masem, aby zůstala křupavá. Přidat můžete i nasekanou chilli papričku, trochu sojové omáčky, ochutnáte, a pokud je to to pravé, můžete hotovou masovou náplň stáhnout stranou ze sporáku.

Do každého závitku můžete stejně jako šéf zabalit k masovo-zeleninové náplni i vyloupanou krevetu. Hotové závitky z každé strany krátce orestujte na woku s dostatečným množstvím rostlinného oleje, nechte okapat a můžete servírovat.

Omáčku, do které se závitky namáčejí, si připravte z trochy sojové omáčky rozehřáté v kastrůlku, přidejte do ní nasekané chilli a trochu citronové a limetové šťávy, nechte chviličku povařit a nalijte do misky. Ideálně do misky dost široké na to, abyste v ní mohli závitky pohodlně namáčet.

Přípravu tohoto a dalších receptů asijské kuchyně Zdeněk Pohlreich předvede v neděli v podvečer v dalším premiérovém dílu pořadu Tak vaří šéf na televizi Prima.

Autor:




Nejčtenější

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich v jednom z konfrontačních rozhovorů s majitelem Bílého koníčka...
VIDEO: Z Třeboně jede Pohlreich nadšený i znechucený, hvězdu dá a nedá

Jako předkrm vydlabané plněné brambory, po kterých už máte dost. Neestetické lečo, které může chutnat milionově, ale do restaurace nepatří. Majitel, který se...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.