Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Stačí mleté maso, trocha zeleniny a získáte sílu jarních závitků

  0:06aktualizováno  0:06
Thajskou kuchyni Zdeněk Pohlreich miluje, takže i vaří. A jestli „u Číňanů“ ujíždíte na jarních závitcích, můžete si je při troše zručnosti a trpělivosti připravit doma. Kuchařský guru k tomu prozrazuje pár fíglů.

Pokud jste se vždycky v restauraci divili, že závitky tak pěkně drží pohromadě, tak vězte, že k tomu používají lepidlo. Tak alespoň šéf nazývá škrob rozpuštěný ve vodě, takže získá konzistenci jakési mazlavé hmoty.

A abyste se pojistili, že se závitek třeba při restování neprotrhne, uděláte ze tří čtvercových kousků těsta jen dva závitky. Jak a proč? Podívejte se na úvodním videu, jak se to dělá.

A co na závitky potřebujete a jak připravit náplň?

Slaboučké čtvercové plátky těsta na závitky dnes bez problémů koupíte, takže ušetříte čas. Jediné, co potřebují za péči, je nenechat je zaschnout a popraskat, proto je mějte sice při ruce, ale přikryté vlhkou utěrkou.

Příprava náplně je snadná. Nahřejte si wok, na dně nechte rozehřát slunečnicový nebo řepkový olej, přidejte podrcený a na kousky nasekaný česnek, který nechte zavonět, přidejte mleté maso a za občasného míchání restujte.

Fotogalerie

S citem dochuťte solí a čerstvě drceným pepřem, přidejte kousek nadrobno nasekaného zázvoru, na nudličky pokrájenou cibuli a mrkev, promíchejte a přidejte ještě na jemné nudličky pokrájené bílé zelí.

Zeleninu neduste, jen ji chvíli restujte s masem, aby zůstala křupavá. Přidat můžete i nasekanou chilli papričku, trochu sojové omáčky, ochutnáte, a pokud je to to pravé, můžete hotovou masovou náplň stáhnout stranou ze sporáku.

Do každého závitku můžete stejně jako šéf zabalit k masovo-zeleninové náplni i vyloupanou krevetu. Hotové závitky z každé strany krátce orestujte na woku s dostatečným množstvím rostlinného oleje, nechte okapat a můžete servírovat.

Omáčku, do které se závitky namáčejí, si připravte z trochy sojové omáčky rozehřáté v kastrůlku, přidejte do ní nasekané chilli a trochu citronové a limetové šťávy, nechte chviličku povařit a nalijte do misky. Ideálně do misky dost široké na to, abyste v ní mohli závitky pohodlně namáčet.

Přípravu tohoto a dalších receptů asijské kuchyně Zdeněk Pohlreich předvede v neděli v podvečer v dalším premiérovém dílu pořadu Tak vaří šéf na televizi Prima.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Maso na jerky musí být co nejčerstvější! Z něj je připravíte i doma

Hovězí jerky zvládnete připravit i doma, základem je čerstvé maso a čistota v...

Sušení masa není ani v domácích podmínkách problém. Získáte zásobu energie, po které můžete po celé týdny sáhnout...

Hubice s kartáčem, lepicí válečky a kartáče. Nekonečný boj s chlupy

Bez kartáče koberec posetý chlupy pořádně neuklidíte.

Problémy s chlupy zažívají všichni majitelé psů a koček, ať už jde o dlouhosrsté, či krátkosrsté rasy. Částečně je...

Najdete na iDNES.cz