Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Maso na jerky musí být co nejčerstvější! Z něj je připravíte i doma

aktualizováno 
Sušení masa není ani v domácích podmínkách problém. Získáte zásobu energie, po které můžete po celé týdny sáhnout kdykoliv. Bývá to i výborná svačina třeba na rodinné celodenní výlety. A velmi chutná.

Hovězí jerky zvládnete připravit i doma, základem je čerstvé maso a čistota v kuchyni. | foto: Profimedia.cz

„Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a králů, kdy nebyly lednice ani mrazáky, neklidem zmítaná spíž zrodila zázrak. Bylo jím sušené maso, mocný zdroj energie, zocelený žárem Slunce,“ připomněla úvod seriálu Xena foodblogerka Veronika Kokešová ve svém pravidelném sloupku s receptem v magazínu VÍKEND MF Dnes.

Tip od Koko na ochucení jerky

Na 1 kg masa: 1 lžička hrubě mletého pepře, 1 lžička sušeného česneku, 1 lžička mletého chilli, 5 lžiček světlé sójové omáčky, 5 lžiček worcesteru, 1 lžička cukru.

Všechny přísady promíchejte v míse, vložte do ní proužky masa, promíchejte, překryjte potravinovou folií a nechte v chladničce 24 hodin marinovat.

Seriál sledovala jako malá a přiznává, že si jeho úvod sice značně upravila k obrazu masitému, ale dušuje se, že v něm není nic, co by nebyla pravda. Sušené maso bývalo na jídelníčku častěji než čerstvé. Déle vydrželo a nemuselo se vařit. A dalo se sbalit na cesty.

Navíc to může být velice chutná energie, která je kdykoliv po ruce. Dnes už máme sice i jiné konzervační techniky, ale jde nám o tu nezaměnitelnou intenzivní chuť. Pravda, čelisti dostanou zabrat, ale kdo má pevný chrup, jistě ocení návod na domácí sušení masa, aby nemusel kupovat ty malé drahé pytlíčky po pár gramech v obchodě.

Existují dva typy sušeného masa. Severoamerické jerky, jež původně nebývalo vůbec ochucováno, a jihoafrické biltong, které se před sušením nakládá do láku. Základem je flákota libového masa zakoupená vcelku.

Sdělte řezníkovi své úmysly, aby chápal, že to s nezbytnou čerstvostí myslíte smrtelně vážně. Je potřeba vybírat libové kusy bez tuku a zbavit maso všech šlach, protože právě tyto části postupem času rády žluknou. Z hovězího volte kýtu, nízký roštěnec, vrchní šál nebo zadní obecně. Celý kus vložte na několik hodin do mrazáku a během toho nabruste tu nejlepší kudlu, kterou doma máte.

Následně maso krájejte po vláknu na dlouhé pruhy. Snažte se o co nejtenčí plátky do 5 mm. Z nich nakrájejte asi pěticentimetrové pruhy. Nechte je volně zase rozmrznout a povolit.

Ve všech fázích přípravy dodržujte hygienická pravidla. Čistá kuchyň i pomůcky, které můžete sterilizovat ve vroucí vodě. Pravidelně si myjte ruce antibakteriálním mýdlem a osušte čistou utěrkou. V lednici mějte teplotu 4 °C. Při přípravě základních jerky do nakrájeného masa vtíráme pouze sůl, pepř a případně mleté chilli. Rozhodně můžete být při dochucování i nápaditější.

Jednotlivé pruhy naskládejte na drátěnou mřížku tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, a vložte je do trouby na nejnižší teplotu, tedy kolem 50 °C. Dvířka nechte pootevřená. Teď se nelekněte: nechte maso takhle 5 až 8 hodin podle tenkosti plátků.

Veronika Koko Kokešová

I doma si pochutnáte jako v dobré restauraci. Jak na to, vám poradí Koko, populární gastronautka, která sama sebe považuje v kuchyni za samouka. Jako autorka MENUdomu.cz byla dvakrát vyhlášena foodblogerkou roku, připravuje pořady o vaření a má rubriku v magazínu Víkend DNES.

Máte-li sušičku potravin, rozhodně ji využijte. Teplotu nastavte opět na 50 °C. Je potřeba, aby maso ztratilo 75 % své původní váhy. Pak maso nechte vychladnout a přendejte do sklenice, kde v temnu a chladu při 6 až 8 °C vydrží asi půl roku. Stejně se připravuje i srnčí, kachní či krůtí maso. Zkusit se dá i velmi libové vepřové.

Naopak biltong se díky svému původu nejčastěji připravuje z hovězího a pštrosího masa. Součástí marinády je nejen koření, ale také ocet a hlavně ledek, který brání množení bakterií. Příprava je obtížnější, protože se 10 dní nechává před sušením v troubě zavěšené v chladném větraném prostoru.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Najdete na iDNES.cz