Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maso na jerky musí být co nejčerstvější! Z něj je připravíte i doma

Sušení masa není ani v domácích podmínkách problém. Získáte zásobu energie, po které můžete po celé týdny sáhnout kdykoliv. Bývá to i výborná svačina třeba na rodinné celodenní výlety. A velmi chutná.

Hovězí jerky zvládnete připravit i doma, základem je čerstvé maso a čistota v kuchyni. | foto: Profimedia.cz

„Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a králů, kdy nebyly lednice ani mrazáky, neklidem zmítaná spíž zrodila zázrak. Bylo jím sušené maso, mocný zdroj energie, zocelený žárem Slunce,“ připomněla úvod seriálu Xena foodblogerka Veronika Kokešová ve svém pravidelném sloupku s receptem v magazínu VÍKEND MF Dnes.

Tip od Koko na ochucení jerky

Na 1 kg masa: 1 lžička hrubě mletého pepře, 1 lžička sušeného česneku, 1 lžička mletého chilli, 5 lžiček světlé sójové omáčky, 5 lžiček worcesteru, 1 lžička cukru.

Všechny přísady promíchejte v míse, vložte do ní proužky masa, promíchejte, překryjte potravinovou folií a nechte v chladničce 24 hodin marinovat.

Seriál sledovala jako malá a přiznává, že si jeho úvod sice značně upravila k obrazu masitému, ale dušuje se, že v něm není nic, co by nebyla pravda. Sušené maso bývalo na jídelníčku častěji než čerstvé. Déle vydrželo a nemuselo se vařit. A dalo se sbalit na cesty.

Navíc to může být velice chutná energie, která je kdykoliv po ruce. Dnes už máme sice i jiné konzervační techniky, ale jde nám o tu nezaměnitelnou intenzivní chuť. Pravda, čelisti dostanou zabrat, ale kdo má pevný chrup, jistě ocení návod na domácí sušení masa, aby nemusel kupovat ty malé drahé pytlíčky po pár gramech v obchodě.

Existují dva typy sušeného masa. Severoamerické jerky, jež původně nebývalo vůbec ochucováno, a jihoafrické biltong, které se před sušením nakládá do láku. Základem je flákota libového masa zakoupená vcelku.

Sdělte řezníkovi své úmysly, aby chápal, že to s nezbytnou čerstvostí myslíte smrtelně vážně. Je potřeba vybírat libové kusy bez tuku a zbavit maso všech šlach, protože právě tyto části postupem času rády žluknou. Z hovězího volte kýtu, nízký roštěnec, vrchní šál nebo zadní obecně. Celý kus vložte na několik hodin do mrazáku a během toho nabruste tu nejlepší kudlu, kterou doma máte.

Následně maso krájejte po vláknu na dlouhé pruhy. Snažte se o co nejtenčí plátky do 5 mm. Z nich nakrájejte asi pěticentimetrové pruhy. Nechte je volně zase rozmrznout a povolit.

Ve všech fázích přípravy dodržujte hygienická pravidla. Čistá kuchyň i pomůcky, které můžete sterilizovat ve vroucí vodě. Pravidelně si myjte ruce antibakteriálním mýdlem a osušte čistou utěrkou. V lednici mějte teplotu 4 °C. Při přípravě základních jerky do nakrájeného masa vtíráme pouze sůl, pepř a případně mleté chilli. Rozhodně můžete být při dochucování i nápaditější.

Jednotlivé pruhy naskládejte na drátěnou mřížku tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, a vložte je do trouby na nejnižší teplotu, tedy kolem 50 °C. Dvířka nechte pootevřená. Teď se nelekněte: nechte maso takhle 5 až 8 hodin podle tenkosti plátků.

Veronika Koko Kokešová

I doma si pochutnáte jako v dobré restauraci. Jak na to, vám poradí Koko, populární gastronautka, která sama sebe považuje v kuchyni za samouka. Jako autorka MENUdomu.cz byla dvakrát vyhlášena foodblogerkou roku, připravuje pořady o vaření a má rubriku v magazínu Víkend DNES.

Máte-li sušičku potravin, rozhodně ji využijte. Teplotu nastavte opět na 50 °C. Je potřeba, aby maso ztratilo 75 % své původní váhy. Pak maso nechte vychladnout a přendejte do sklenice, kde v temnu a chladu při 6 až 8 °C vydrží asi půl roku. Stejně se připravuje i srnčí, kachní či krůtí maso. Zkusit se dá i velmi libové vepřové.

Naopak biltong se díky svému původu nejčastěji připravuje z hovězího a pštrosího masa. Součástí marinády je nejen koření, ale také ocet a hlavně ledek, který brání množení bakterií. Příprava je obtížnější, protože se 10 dní nechává před sušením v troubě zavěšené v chladném větraném prostoru.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Liška byla nejlepším přítelem člověka, dřív než domestikoval psy, tvrdí studie

22. dubna 2024

Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...