Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Recept na krizi: kupujte levné a čerstvé biopotraviny přímo z biofarem

  7:07aktualizováno  7:07
Na Pardubicku zaplatíte 12 korun za litr plnotučného mléka do bandasky, přímo od krávy z chovu biozemědělce. Litrová láhev bio mléka v obchodě stojí kolem třiceti korun. Podobně levně lze koupit přímo od ekologického farmáře maso, zeleninu, brambory, vajíčka, luštěniny, obilí a nově i kozí zmrzlinu.

Čerstvá biozelenina přímo od farmáře vás přijde na stejné peníze jako zelenina ze supermarketu | foto: shutterstock.com

"Nejvíc lidí se zabývá chovem skotu na maso, a to zejména v horských oblastech. Farmáři, kteří mají pole, chovají i krávy na mléko. V nížinách se víc objevují pěstitelé brambor nebo zeleniny, o kterou je mezi odběrateli velký zájem," řekl jednatel Svazu ekologických zemědělců v Pardubickém kraji František Chlad.

Najděte si svého farmáře

Lidé nemusí kupovat biopotraviny ve specializovaných prodejnách zdravé výživy. Kdo vyhledá přímo zemědělce, který dodržuje zásady ekologického chovu zvířat či pěstování, může výrazně ušetřit.

Přitom je možné tímto způsobem sehnat i kozí sýr nebo zpracovatele bio těstovin.

"Škoda, že těchto zpracovatelů potravin není víc. V době krize sázejí ekologičtí zemědělci na jistotu a neinvestují," řekl Chlad, který se snaží rozjet i takzvaný bedýnkový prodej, tedy nákup biopotravin od ekozemědělců. Čtěte "Bedýnky": Jak získat pravidelnou dodávku čerstvé a levné zeleniny.

Ilustrační fotoNapříklad v Pardubickém kraji seženete mléko přímo od krávy i maso, které nevyjelo z linek některého masokombinátu. Výrobců, kteří jsou držiteli známky o ekologickém zemědělství, přibývá. V regionu je možno sehnat s nálepkou bio mléko, hovězí, vepřové či skopové maso, zeleninu, ale i vajíčka nebo kozí sýry. A levněji než v prodejnách zdravé výživy.

"Lidé z Pardubic se dopředu nahlásí, že se tady staví pro brambory nebo mrkev. Připravíme jim, co chtějí, a oni si to odvezou," řekl soukromý ekozemědělec Ondřej Podstavek z Bozetic u Borohrádku.

"Mrkev prodáváme za patnáct korun kilo, stejně tak červenou řepu," řekl Podstavek. V obchodě zaplatíte za bio mrkev kolem čtyřiceti korun, za červenou řepu třicet.

Ceny biopotravin přímo ze dvora od soukromých zemědělců připomínají spíš ceny z hypermarketů. Zatímco ve specializovaných prodejnách zdravé výživy lidé zaplatí za kilogram brambor i padesát korun za kilogram, u soukromých ekofarmářů stojí nejvýše dvacet korun.

Pro mléko do automatu

V Česku věc ojedinělá, v zahraničí samozřejmost. Automat na mléko z dílny Jaroslava Koukala Osvětiman na jihovýchodní Moravě přitom lidé z okolí dobře znají. Do domku sestry přístroj instaloval před deseti lety. "Vhodíte do přístroje mince a dávkovač vám naplní lahev," říká farmář, který stroje sám vyrábí. "Stojí kolem padesáti tisíc. Nejvíc jdou na odbyt na Slovensku," dodává Koukal. Za litr mléka, které produkují jeho vlastní krávy, zaplatí zákazník 16 korun.

Vajíčka, rajčata i kozí zmrzlina

rozbité vejceNa Orlickoústecku zase nabízejí zemědělci hrách nebo vajíčka. O něco horší je to s masem. Zemědělec musí vědět, že je na ně odbyt. Pokud seženete dostatek zájemců, rozdělí mezi vás farmář i hovězí maso.

"Rajčata nebo jinou zeleninu neděláme pro obchod, ale když někdo přijede, tak se ze zahrádky rozdělíme, máme i vajíčka," řekl Pavel Filip, který ekologicky hospodaří na farmě v Orličkách.

Vajíčka je možné sehnat na ekologických farmách za čtyři koruny, v obchodech je obvyklá cena sedm korun. Kromě základních potravin je možné si pochutnat například i na kozí zmrzlině, kterou vyrábějí na kozí farmě v Licibořicích na Chrudimsku.

Na farmě je to letošní novinka a kromě točené oříškové, jahodové a vanilkové zmrzliny jde na odbyt i zamražená v kelímku. Kornout točené pochoutky zájemci pořídí za 15 korun, za ledovou pochoutku v kelímku si ještě tři koruny připlatí.

Nepoctivým hrozí odebrání dotace

Chemie u ekofarmáře nepřichází v úvahu, to je dopink. U zemědělců, kteří ekologicky hospodaří, si lidé mohou být vcelku jisti, že kupují kvalitu. Farmáři totiž musí každý rok dokazovat, že nepoužívají žádné nepovolené podpůrné chemické přípravky.

Farmář pěstující mrkev"V kraji mám na starosti devětadvacet soukromých ekologických farem a věřím, že žádný zemědělec nepodvádí. Byl by totiž sám proti sobě," řekl jednatel PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců František Chlad. Když kontrola zjistí, že farmář nepodniká biologicky, hrozí mu nejen pokuta, ale musel by také vrátit dotace, které na ekologické zemědělství dostává. "Kdyby přišli o dotace, které dostávají, je to daleko horší trest než jednorázová pokuta," dodává Chlad.

Kontroloři, kteří ekologické farmy jednou ročně navštěvují, dopink v podobě chemie prostě neberou. "Jsou to výjimky. Při kontrolách nám musí zemědělec dokázat, že si nálepku ekofarma zaslouží. Když však zjistíme, že si farmář pomohl nedovoleně, můžeme mu udělit i pokutu v řádech milionů korun," řekl předseda správní rady Kontroly ekologického zemědělství Kamil Toman.

Farmáři se hrozby odebrání dotace bojí. Často jsou mezi nimi takoví, jejichž rozpočet tvoří hlavně podpora ve formě dotace od ministerstva zemědělství nebo Evropské unie. "Pro mě jsou dotace třicet procent mého podnikání. Od začátku jsem se rozhodl, že budu přírodě pomáhat a vracet jí to, že z ní žiju. Tak ji přece nebudu ničit chemií," řekl Podstavek.

Ekofarmář se bez ruční práce neobejdeObrovský zájem o potraviny, které vznikly bez dopinku chemikálií, se nyní lehce zastavil. Krize pronikla i do bio potravin "Stále je o ně velký zájem, je ale vidět, že zákazníky přibrzdila krize, proto je pro ně výhodné vědět o zemědělcích, kteří prodávají daleko levněji přímo ze dvora," řekl Chlad. Podle něj ekofarmáři ještě neřekli poslední slovo. "Mají daleko větší možnosti, ale bojí se větších investic, které by se jim sice vrátily, ale mnoho z nich spoléhá na jistotu. Krize se projevila i v ekologickém zemědělství," řekl Chlad.

Tipy na ekofarmy, kde lze nakoupit bio potraviny

Orlickoústecko:

BIO RANCH s.r.o., Červená Voda; drůbež

Kuttich František, Lanškroun; skot pro produkci mléka, prasata, drůbež

Petr Mareš, farma Červená Voda; skot, ovce

Chrudimsko:

Jiří Blažek, Licibořice; ovce, skot, kozy

Tomáš Brázda, ekofarma Mladotice; ovoce

Petra Pecháčková, Obořice; ovce, kozy, skot pro produkci mléka

Pardubicko:

Luboš Vohralík, Holice; kozy

Ondřej Podstavek, Bozetice u Borohrádku; skot pro produkci mléka, vejce, drůbež, mrkev, petržel, brambory

Svitavsko:

Jan Látal, Ekofarma Koclířov; ovce, kozy

Josef Mládek, Bystré; skot, ovce

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Sedmdesát vynikajících kuchařů se spojilo a sepsalo jedinečnou kuchařku

Pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečená karotka s...

Každý z kuchařů uvařil tři oblíbené recepty a vznikla „tlustokniha“ s 210 recepty, které si sice běžně můžete dát v...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz