Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: K máslovému řízku z české kuchyně zakousněte křenové brambory

aktualizováno 
Brambory, křen a červená řepa plná vitaminů se za našich babiček v českých kuchyních našly vždycky. Když k tomu přidáte kus vepřové plece, smetanu a máslo, připravíte lahodné a přitom zdravé jídlo, ideální třeba jako nedělní oběd.

Na máslové řízky podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, který je zarputilým propagátorem tradiční české kuchyně, budete potřebovat 800 g vepřové plece, 100 ml 12% smetany, 1 až 2 lžíce sušeného mléka, citronovou kůru, muškátový oříšek, 2 vajíčka, 2 lžíce hladké mouky, rostlinný olej na smažení, bílý pepř a sůl. 

Na přílohu ať máte brambory pro 4 osoby, křen a máslo. A na salát z červené řepy si připravte 2 středně velké červené řepy, bílý vinný ocet, 2 lžíce cukru, sůl, semínka fenyklu a koriandru, 2 až 3 plátky křenu a slunečnicový olej.

Příprava lahodného řízku, brambor a salátu krok za krokem

Nejprve si dejte zvlášť vařit omyté brambory se slupkou a omytou a neoloupanou řepu. Zatímco se budou vařit, pusťte se do přípravy máslových řízků.

Očištěnou vepřovou plec pokrájejte na kousky.
Tyčovým mixérem maso posekejte, ale jen částečně, aby v něm zůstaly i celé
K libovému masu můžete přidat trochu smetany už při mixování.

Vepřovou plec nakrájejte na menší kousky, ty pak ještě lehce posekejte pomocí ponorného mixéru.

Ke směsi masa se smetanou přidejte vajíčka.
Přidejte také sušené mléko, hladkou mouku a koření.
Přistrouhejte trochu citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu.

K vykutrovanému (tedy posekanému) masu přidejte dvě vajíčka, 2 lžíce sušeného mléka, smetanu, hladkou mouku, osolte, dochuťte trochou bílého pepře, zavoňte muškátovým oříškem, přidejte i trochu čerstvě nastrouhané citronové kůry a znovu vše lehce prokutrujte pomocí mixéru. 

Směs na řízky pečlivě promíchejte a nechte chvíli odležet. Nejlépe v ledničce,
Pak každý bochánek pomocí nože roztáhněte do plochy a dotvarujte.
Řízečky pokládejte na plech namazaný olejem a strčte je do předehřáté trouby.

Aby se vám s hotovým "těstem" na řízky lépe pracovalo, můžete směs dát trochu odležet, zchladit a zatuhnout zhruba na 20 minut do ledničky. Pak ze vzniklé hmoty tvořte bochánky rukama namočenýma ve studené vodě, pak na nich nožem udělejte šikmé proužkování; tím je také rozprostřete do plochy a dotvarujete. Pak je podeberte nožem a přendejte na zahřátý plech vymazaný olejem. 

Řízečky dejte péct do trouby předehřáté na 150 °C. Pečte je při této teplotě deset minut, pak stáhněte teplotu na 100 °C a nechte je ještě chvíli v troubě dotáhnout. Pak přidejte k vypečené šťávě na plech trochu másla, nechte ho rozpustit, promíchejte se šťávou a máslové řízky na talíři touto omáčkou přelijte.

Vařené brambory oloupejte a přidejte k nim kousek másla.
Na brambory si ještě na jemném struhadle nastrouhejte čerstvý křen.
Brambory rozšťouchejte a smíchejte s máslem a strouhaným křenem.

Vařené brambory oloupejte, přidejte k nim kousek másla, čerstvě a jemně nastrouhaný křen, lehce osolte a prošťouchejte. Při servírování je ještě můžete navrch posypat trochou nastrouhaného křenu navíc, podle chuti. 

Vařenou, oloupanou řepu, pokrájenou na proužky, přelijte ještě teplým lákem.

Uvařenou řepu hned zchlaďte krátkým vložením do ledové vody, lehce prochladlou ji oloupejte, pokrájejte na tenké plátky a pak na proužky. Promíchejte s trochou slunečnicového oleje a přes cedník zalijte ještě teplým lákem. Ten svařte z vinného octa, do kterého přidejte výše uvedené koření a kolečka oloupaného křenu. Vařený křen pak přidejte k řepě, vše promíchejte a nechte salát vychladit.

Tipy na obměnu salátu z červené řepy:

Řepu můžete před podáváním přelít olivovým olejem a přidat strouhaný křen. Nebo ji nechte úplně odkapat a spojte ji s pravou majonézou. Místo majonézy můžete použít i zakysanou smetanu. Takové saláty z řepy pak můžete servírovat jako přílohu k různým vařeným masům.

Máslový řízek připravil Jaroslav Sapík na návštěvě na chalupě u Michaely Dolinové na Českolipsku během natáčení pořadu Česko na talíři. Přípravu dalších českých receptů podle tohoto gurua tradiční české kuchyně i jeho hostitelky můžete zhlédnout v neděli v 18:00 na televizi Prima family.

Autoři:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.