Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: K máslovému řízku z české kuchyně zakousněte křenové brambory

aktualizováno 
Brambory, křen a červená řepa plná vitaminů se za našich babiček v českých kuchyních našly vždycky. Když k tomu přidáte kus vepřové plece, smetanu a máslo, připravíte lahodné a přitom zdravé jídlo, ideální třeba jako nedělní oběd.

Na máslové řízky podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, který je zarputilým propagátorem tradiční české kuchyně, budete potřebovat 800 g vepřové plece, 100 ml 12% smetany, 1 až 2 lžíce sušeného mléka, citronovou kůru, muškátový oříšek, 2 vajíčka, 2 lžíce hladké mouky, rostlinný olej na smažení, bílý pepř a sůl. 

Na přílohu ať máte brambory pro 4 osoby, křen a máslo. A na salát z červené řepy si připravte 2 středně velké červené řepy, bílý vinný ocet, 2 lžíce cukru, sůl, semínka fenyklu a koriandru, 2 až 3 plátky křenu a slunečnicový olej.

Příprava lahodného řízku, brambor a salátu krok za krokem

Nejprve si dejte zvlášť vařit omyté brambory se slupkou a omytou a neoloupanou řepu. Zatímco se budou vařit, pusťte se do přípravy máslových řízků.

Očištěnou vepřovou plec pokrájejte na kousky.
Tyčovým mixérem maso posekejte, ale jen částečně, aby v něm zůstaly i celé
K libovému masu můžete přidat trochu smetany už při mixování.

Vepřovou plec nakrájejte na menší kousky, ty pak ještě lehce posekejte pomocí ponorného mixéru.

Ke směsi masa se smetanou přidejte vajíčka.
Přidejte také sušené mléko, hladkou mouku a koření.
Přistrouhejte trochu citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu.

K vykutrovanému (tedy posekanému) masu přidejte dvě vajíčka, 2 lžíce sušeného mléka, smetanu, hladkou mouku, osolte, dochuťte trochou bílého pepře, zavoňte muškátovým oříškem, přidejte i trochu čerstvě nastrouhané citronové kůry a znovu vše lehce prokutrujte pomocí mixéru. 

Směs na řízky pečlivě promíchejte a nechte chvíli odležet. Nejlépe v ledničce,
Pak každý bochánek pomocí nože roztáhněte do plochy a dotvarujte.
Řízečky pokládejte na plech namazaný olejem a strčte je do předehřáté trouby.

Aby se vám s hotovým "těstem" na řízky lépe pracovalo, můžete směs dát trochu odležet, zchladit a zatuhnout zhruba na 20 minut do ledničky. Pak ze vzniklé hmoty tvořte bochánky rukama namočenýma ve studené vodě, pak na nich nožem udělejte šikmé proužkování; tím je také rozprostřete do plochy a dotvarujete. Pak je podeberte nožem a přendejte na zahřátý plech vymazaný olejem. 

Řízečky dejte péct do trouby předehřáté na 150 °C. Pečte je při této teplotě deset minut, pak stáhněte teplotu na 100 °C a nechte je ještě chvíli v troubě dotáhnout. Pak přidejte k vypečené šťávě na plech trochu másla, nechte ho rozpustit, promíchejte se šťávou a máslové řízky na talíři touto omáčkou přelijte.

Vařené brambory oloupejte a přidejte k nim kousek másla.
Na brambory si ještě na jemném struhadle nastrouhejte čerstvý křen.
Brambory rozšťouchejte a smíchejte s máslem a strouhaným křenem.

Vařené brambory oloupejte, přidejte k nim kousek másla, čerstvě a jemně nastrouhaný křen, lehce osolte a prošťouchejte. Při servírování je ještě můžete navrch posypat trochou nastrouhaného křenu navíc, podle chuti. 

Vařenou, oloupanou řepu, pokrájenou na proužky, přelijte ještě teplým lákem.

Uvařenou řepu hned zchlaďte krátkým vložením do ledové vody, lehce prochladlou ji oloupejte, pokrájejte na tenké plátky a pak na proužky. Promíchejte s trochou slunečnicového oleje a přes cedník zalijte ještě teplým lákem. Ten svařte z vinného octa, do kterého přidejte výše uvedené koření a kolečka oloupaného křenu. Vařený křen pak přidejte k řepě, vše promíchejte a nechte salát vychladit.

Tipy na obměnu salátu z červené řepy:

Řepu můžete před podáváním přelít olivovým olejem a přidat strouhaný křen. Nebo ji nechte úplně odkapat a spojte ji s pravou majonézou. Místo majonézy můžete použít i zakysanou smetanu. Takové saláty z řepy pak můžete servírovat jako přílohu k různým vařeným masům.

Máslový řízek připravil Jaroslav Sapík na návštěvě na chalupě u Michaely Dolinové na Českolipsku během natáčení pořadu Česko na talíři. Přípravu dalších českých receptů podle tohoto gurua tradiční české kuchyně i jeho hostitelky můžete zhlédnout v neděli v 18:00 na televizi Prima family.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů
HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů

Maminka pod přezdívkou Adenka84 dokazuje, že opravdu lze omládnout! Během pár měsíců zhubla dvacet kilogramů – se dvěma dětmi, při návratu do práce a potížích se štítnou žlázou.

Najdete na iDNES.cz