Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Ve vedru vás spolehlivě nakopne a osvěží kávová limonáda

aktualizováno 
Je vedro, že by se člověk svlékl z kůže, ale ani to by zřejmě nepomohlo. Vyzkoušejte raději osvěžující drink, je jednoznačně účinnější a probere vás z apatie.

Kávová limonáda v sobě nese kouzlo povzbuzujícího kofeinu v kombinaci s osvěžujícím ledovým džusem z grapefruitů. A pokud sáhnete po kávě původem z Afriky, tedy s ovocnými tóny chuti, získáte ideální letní osvěžující nápoj.

Potřebovat budete led, grepový džus, cukrový sirup a studenou filtrovanou kávu. Tu připravíte velmi jednoduše, zkusit to můžete podle našeho návodu:

Příprava osvěžující limonády krok za krokem

Cukrový sirup si také zvládnete připravit sami, i do zásoby. Jednoduše smícháte cukr a vodu v poměru 1:1, tedy například litr vody na 1 kg cukru, povaříte na mírném ohni zhruba 5 minut, slijete do lahve a uložíte ji tak, aby byla po ruce. 

A můžete se pustit do přípravy. Do 300 ml vysoké sklenice nasypte led, na něj nalijte 6 centilitrů grepového džusu, 2 cl cukrového sirupu a promíchejte. Pak přilijte ještě 6 cl zchlazené filtrované kávy a dolijte sklenici sodovkou. Přidejte brčko, na okraj sklenice plátek grepu a reálnou šanci na skutečné osvěžení máte po ruce.

„Grepová šťáva krásně funguje v kombinaci s kávou právě proto, že mají společné jak citrusové tóny, tak lehounce nahořklou chuť, což je pro léto ideální,“ vysvětluje volbu této kombinace její autor, barista Ondřej Hurtík, na kterého můžete narazit v kavárnách Alza, Místo, nebo Můj šálek kávy. 

Kávy původem z Afriky podle něj ve studené formě zvláště dobře fungují, protože chuťově hodně připomínají ovoce, často právě citrusy či osvěžující rybíz.

Pokud nepijete kávu, ale příprava domácí limonády vás láká, zkuste okurkovou:

Autor:


Témata: Afrika, volby, Pily


Nejčtenější

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu zemřela v...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.