Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Mrkvový dort s mandlemi a citronovou polevou krok za krokem

aktualizováno 
Když byly hospodyně po 2. světové válce nuceny šetřit, vpašovaly strouhanou mrkev i do dortu. Zatímco se Anglie s Amerikou přou o autorství, Italové si kyprý dortík ještě vylepšili přidáním mandlí a navoněli ho citronem. Opravdu stojí za vyzkoušení.

Kdo si chce zkusit, jak tuto mrkvovo-mandlovou delikatesu připravuje Emanuele Ridi z primácké kuchařské show Ital v kuchyni, bude potřebovat 300 g loupaných mandlí, 300 g strouhané mrkve, 300 g cukru, 80 g hladké mouky, 4 vejce, špetku soli, citronovou kůru a půl sáčku prášku do pečiva.

Recept na mrkvový dort krok za krokem

V míse smíchejte vejce a cukr
V míse smíchejte vejce a cukr, pak přidáte mrkev, mandle, mouku a další ingredience
V míse smíchejte vejce a cukr a přidejte k nim nastrouhanou mrkev

V míse smíchejte vejce a cukr, pak přidáte mrkev, mandle, mouku a další ingredience.

V míse smíchejte vejce, cukr a nastrouhanou mrkev, pak přidejte nasekané mandle. Část by měla být pokrájená nahrubo, část rozmixujeme na mouku.

Mandle nechte v mrazáku přejít tepelným šokem a rozemelte na prášek
Polovinu mandlí pokrájejte na plátky
Plátky mandlí ještě posekejte na jemnější kousky

Polovinu mandlí nechte v mrazáku přejít tepelným šokem a rozemelte je na prášek. Druhou polovinu pokrájejte na plátky a pak ještě posekejte na menší kousky.

Aby se mouka z umixovaných mandlí nelepila, dejte mandle na chvíli do mrazáku, tuk v nich obsažený ztuhne a mandle se pak lépe mixují na prášek.

Mrkvový dort v troubě krásně vyběhne.

Mrkvový dort v troubě krásně vyběhne.

Do směsi přidejte nastrouhanou citronovou kůru (samozřejmě chemicky neošetřenou), špetku soli, mouku a kypřící prášek. Vše dobře promíchejte a nalijte do vymazané formy. Pečte 10 minut v troubě předehřáté na 160 °C, potom pečte půl hodiny na 180°, vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.

Jak na citronovou polevu

Do misky oddělte dva bílky
Bílky vyšlehejte s moučkovým cukrem
Jakmile má poleva správnou konzistenci, nalijte ji na dort

Do misky oddělte dva bílky, vyšlehejte je s moučkovým cukrem a jakmile má poleva správnou konzistenci, nalijte ji na dort.

Než mrkvový dort vychladne, připravte si polevu. Potřebovat na ni budete 2 bílky, 150 g moučkového cukru a citronovou šťávu.

Bílky s moučkovým cukrem a citronovou šťávou vyšlehejte do správné konzistence, podle potřeby můžete přidat buď trochu šťávy nebo cukru. Dobře připravená poleva by se měla začít trochu lepit.

Polevu rovnoměrně rozetřete na dort a nechte v lednici ztuhnout
Mrkvový dort s mandlemi, italsky

Polevu rovnoměrně rozetřete na dort, nechte v lednici ztuhnout a mrkvový dort s mandlemi, italsky "torta di carote e mandorle", máte hotový.

Pak ji naneste na vršek dortu a nechte v lednici ztuhnout. 





Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Další z rubriky

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.