Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zapomeňte na tradiční nakládání, tyhle nesterilované okurky sníte hned

aktualizováno 
Pikantním a kyselým dobrotám ze zeleniny neodoláme jako příloze k obědu, ty vlastnoručně zavařené přitom většinou chutnají nejlépe. Tak proč si je v sezoně nepřipravit.

Bez kyselých okurek si třeba oslavy nebo těžká rána po nich většinou neumíme představit. Tak pro si nezavařit vlastní. | foto: Profimedia.cz

Než se prokoušete k vlastnímu receptu, jak zavařit nakladačky bez sterilace, třeba oceníte pár praktických a osvědčených rad. Pravděpodobně je znáte od svých babiček a maminek, ale i jejich připomenutí se může hodit:

  • Pokud nemáte velkou rodinu, zavařujte do malých sklenic, aby se vám pracně vyrobené domácí dobroty nezkazily.
  • Sklenice i víčka musejí být dokonale čisté. Před zavíčkováním ještě pro jistotu otřete suchou a čistou utěrkou.
  • Když se sklenice nezatáhne (a tedy ani nedrží), zkuste sklenici uzavřít novým víčkem a dát ji na chvíli sterilovat (sklenice postavte na plech do trouby vyhřáté na 85 °C, na plech přilijte trochu vody, cca do 1 cm výšky).
  • U všech surovin platí, že by měly být čerstvé a nepřezrálé (okurky nepřerostlé a pevné), aby nezačaly hnít či kvasit.

Recept na křupavé okurky, po kterých se zapráší

Potřebné ingredience: 3 kg okurek nakládaček, 100 g křenu, 170 g cukru, 70 g soli, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1, cibule, 1 palička česneku, 1 lžíce hořčičného semínka, 1 lžička celého pepř, 600 ml 8% octa a 2 l vody.

Čtěte ve středu

Mléčné kvašení v zelenině zachová cenné enzymy i vitamíny.

Letní seriál o zavařování - 5. díl - Okurky a zelenina

Okurky očistěte a propíchejte na několika místech vidličkou. Do velkého hrnce dejte vařit vodu, přihoďte bobkové listy, kuličky pepře i nového koření, hořčičná semínka, oloupané a rozpůlené stroužky česneku, oloupaný a na plátky nakrájený křen, oloupanou a na klínky nakrájenou cibuli, cukr a sůl a přiveďte k varu.  

Přilijte ocet, do nálevu vložte okurky a mírně povařte zhruba 5 minut. Pak stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Okurky slijte, narovnejte do sklenic, zalijte nálevem, uzavřete a uchovejte v chladu, dokud se nesní.

Pokud vás nezaujal tento recept, zkuste si připravit výborné rychlokvašky podle redakcí vyzkoušeného receptu zde (byly naprosto skvělé), nebo si vyberte z osvědčených receptů na nakladačky zde.





Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.