Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zapomeňte na tradiční nakládání, tyhle nesterilované okurky sníte hned

aktualizováno 
Pikantním a kyselým dobrotám ze zeleniny neodoláme jako příloze k obědu, ty vlastnoručně zavařené přitom většinou chutnají nejlépe. Tak proč si je v sezoně nepřipravit.

Bez kyselých okurek si třeba oslavy nebo těžká rána po nich většinou neumíme představit. Tak pro si nezavařit vlastní. | foto: Profimedia.cz

Než se prokoušete k vlastnímu receptu, jak zavařit nakladačky bez sterilace, třeba oceníte pár praktických a osvědčených rad. Pravděpodobně je znáte od svých babiček a maminek, ale i jejich připomenutí se může hodit:

  • Pokud nemáte velkou rodinu, zavařujte do malých sklenic, aby se vám pracně vyrobené domácí dobroty nezkazily.
  • Sklenice i víčka musejí být dokonale čisté. Před zavíčkováním ještě pro jistotu otřete suchou a čistou utěrkou.
  • Když se sklenice nezatáhne (a tedy ani nedrží), zkuste sklenici uzavřít novým víčkem a dát ji na chvíli sterilovat (sklenice postavte na plech do trouby vyhřáté na 85 °C, na plech přilijte trochu vody, cca do 1 cm výšky).
  • U všech surovin platí, že by měly být čerstvé a nepřezrálé (okurky nepřerostlé a pevné), aby nezačaly hnít či kvasit.

Recept na křupavé okurky, po kterých se zapráší

Potřebné ingredience: 3 kg okurek nakládaček, 100 g křenu, 170 g cukru, 70 g soli, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1, cibule, 1 palička česneku, 1 lžíce hořčičného semínka, 1 lžička celého pepř, 600 ml 8% octa a 2 l vody.

Čtěte ve středu

Mléčné kvašení v zelenině zachová cenné enzymy i vitamíny.

Letní seriál o zavařování - 5. díl - Okurky a zelenina

Okurky očistěte a propíchejte na několika místech vidličkou. Do velkého hrnce dejte vařit vodu, přihoďte bobkové listy, kuličky pepře i nového koření, hořčičná semínka, oloupané a rozpůlené stroužky česneku, oloupaný a na plátky nakrájený křen, oloupanou a na klínky nakrájenou cibuli, cukr a sůl a přiveďte k varu.  

Přilijte ocet, do nálevu vložte okurky a mírně povařte zhruba 5 minut. Pak stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Okurky slijte, narovnejte do sklenic, zalijte nálevem, uzavřete a uchovejte v chladu, dokud se nesní.

Pokud vás nezaujal tento recept, zkuste si připravit výborné rychlokvašky podle redakcí vyzkoušeného receptu zde (byly naprosto skvělé), nebo si vyberte z osvědčených receptů na nakladačky zde.




Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Někteří šílení sběratelé dávají jmění i za nedojedený toast celebrity

Sbírka Johna Hoatsona

Zaplatili byste desítky nebo stovky tisíc za použitý těhotenský test, vytržený zub, nakousnutý toast nebo nošené spodní...

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Najdete na iDNES.cz