Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zapomeňte na tradiční nakládání, tyhle nesterilované okurky sníte hned

aktualizováno 
Pikantním a kyselým dobrotám ze zeleniny neodoláme jako příloze k obědu, ty vlastnoručně zavařené přitom většinou chutnají nejlépe. Tak proč si je v sezoně nepřipravit.

Bez kyselých okurek si třeba oslavy nebo těžká rána po nich většinou neumíme představit. Tak pro si nezavařit vlastní. | foto: Profimedia.cz

Než se prokoušete k vlastnímu receptu, jak zavařit nakladačky bez sterilace, třeba oceníte pár praktických a osvědčených rad. Pravděpodobně je znáte od svých babiček a maminek, ale i jejich připomenutí se může hodit:

  • Pokud nemáte velkou rodinu, zavařujte do malých sklenic, aby se vám pracně vyrobené domácí dobroty nezkazily.
  • Sklenice i víčka musejí být dokonale čisté. Před zavíčkováním ještě pro jistotu otřete suchou a čistou utěrkou.
  • Když se sklenice nezatáhne (a tedy ani nedrží), zkuste sklenici uzavřít novým víčkem a dát ji na chvíli sterilovat (sklenice postavte na plech do trouby vyhřáté na 85 °C, na plech přilijte trochu vody, cca do 1 cm výšky).
  • U všech surovin platí, že by měly být čerstvé a nepřezrálé (okurky nepřerostlé a pevné), aby nezačaly hnít či kvasit.

Recept na křupavé okurky, po kterých se zapráší

Potřebné ingredience: 3 kg okurek nakládaček, 100 g křenu, 170 g cukru, 70 g soli, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1, cibule, 1 palička česneku, 1 lžíce hořčičného semínka, 1 lžička celého pepř, 600 ml 8% octa a 2 l vody.

Čtěte ve středu

Mléčné kvašení v zelenině zachová cenné enzymy i vitamíny.

Letní seriál o zavařování - 5. díl - Okurky a zelenina

Okurky očistěte a propíchejte na několika místech vidličkou. Do velkého hrnce dejte vařit vodu, přihoďte bobkové listy, kuličky pepře i nového koření, hořčičná semínka, oloupané a rozpůlené stroužky česneku, oloupaný a na plátky nakrájený křen, oloupanou a na klínky nakrájenou cibuli, cukr a sůl a přiveďte k varu.  

Přilijte ocet, do nálevu vložte okurky a mírně povařte zhruba 5 minut. Pak stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Okurky slijte, narovnejte do sklenic, zalijte nálevem, uzavřete a uchovejte v chladu, dokud se nesní.

Pokud vás nezaujal tento recept, zkuste si připravit výborné rychlokvašky podle redakcí vyzkoušeného receptu zde (byly naprosto skvělé), nebo si vyberte z osvědčených receptů na nakladačky zde.




Nejčtenější

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...



První česká akumulátorová vřetenová sekačka, která nebude rušit sousedy

Jediný řemen, který je v sekačce použitý, je pohon vřetene, válec se pohání...

Společnost Swardman představuje první sekačku na světě poháněnou dvěma elektromotory. Model Electra je také nejtišší...

Jak rychle to umí s wokem Thajci, to se s Pohlreichem naučíte také

Stojí za to se dívat zkušené thajské kuchařce pod ruce. Na videu k článku máte...

Bez metody stir-fry by nejen thajská nebo čínská kuchyně nebyly tím, čím jsou. Přitom nejde o nic jiného než o rychlé...

Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...



Další z rubriky

VIDEO: Naučte se s Pohlreichem gratinovat čili zapékat jako pravý Ital

Emanuele Ridi se Zdeňkem Pohlreichem připravují směs bešamelu se žloutkem a...

„Na zapečeném jídle nemusí být tuna třicítky eidamu,“ říká Zdeněk Pohlreich, když si s Emanuelem Ridim dává gratinovaný...

Adventní kalendář máte hotový za odpoledne a dětem pár let vydrží

Adventní kalendář, který vám vydrží roky, vyrobíte i z obyčejného prkna a...

Je příjemné probouzet se od prvního prosince až do Vánoc s vědomím, že mě každé ráno čeká malé překvapení. Ať už je to...

Je to pizza, burger, anebo kebab? Ve Walesu mají nový gastronomický hit

Kombinace Giant Pizza Burgeru s hranolkami

Tři v jednom, tak by se dala charakterizovat nová vychytávka pouličního občerstvení, kde klasickou pizzu plní mletým...

Co chlapovi pod stromeček?
Co chlapovi pod stromeček?

Přečtěte si hned 35 tipů na dárky k Vánocům



Najdete na iDNES.cz