Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zapomeňte na tradiční nakládání, tyhle nesterilované okurky sníte hned

aktualizováno 
Pikantním a kyselým dobrotám ze zeleniny neodoláme jako příloze k obědu, ty vlastnoručně zavařené přitom většinou chutnají nejlépe. Tak proč si je v sezoně nepřipravit.

Bez kyselých okurek si třeba oslavy nebo těžká rána po nich většinou neumíme představit. Tak pro si nezavařit vlastní. | foto: Profimedia.cz

Než se prokoušete k vlastnímu receptu, jak zavařit nakladačky bez sterilace, třeba oceníte pár praktických a osvědčených rad. Pravděpodobně je znáte od svých babiček a maminek, ale i jejich připomenutí se může hodit:

  • Pokud nemáte velkou rodinu, zavařujte do malých sklenic, aby se vám pracně vyrobené domácí dobroty nezkazily.
  • Sklenice i víčka musejí být dokonale čisté. Před zavíčkováním ještě pro jistotu otřete suchou a čistou utěrkou.
  • Když se sklenice nezatáhne (a tedy ani nedrží), zkuste sklenici uzavřít novým víčkem a dát ji na chvíli sterilovat (sklenice postavte na plech do trouby vyhřáté na 85 °C, na plech přilijte trochu vody, cca do 1 cm výšky).
  • U všech surovin platí, že by měly být čerstvé a nepřezrálé (okurky nepřerostlé a pevné), aby nezačaly hnít či kvasit.

Recept na křupavé okurky, po kterých se zapráší

Potřebné ingredience: 3 kg okurek nakládaček, 100 g křenu, 170 g cukru, 70 g soli, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1, cibule, 1 palička česneku, 1 lžíce hořčičného semínka, 1 lžička celého pepř, 600 ml 8% octa a 2 l vody.

Čtěte ve středu

Mléčné kvašení v zelenině zachová cenné enzymy i vitamíny.

Letní seriál o zavařování - 5. díl - Okurky a zelenina

Okurky očistěte a propíchejte na několika místech vidličkou. Do velkého hrnce dejte vařit vodu, přihoďte bobkové listy, kuličky pepře i nového koření, hořčičná semínka, oloupané a rozpůlené stroužky česneku, oloupaný a na plátky nakrájený křen, oloupanou a na klínky nakrájenou cibuli, cukr a sůl a přiveďte k varu.  

Přilijte ocet, do nálevu vložte okurky a mírně povařte zhruba 5 minut. Pak stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Okurky slijte, narovnejte do sklenic, zalijte nálevem, uzavřete a uchovejte v chladu, dokud se nesní.

Pokud vás nezaujal tento recept, zkuste si připravit výborné rychlokvašky podle redakcí vyzkoušeného receptu zde (byly naprosto skvělé), nebo si vyberte z osvědčených receptů na nakladačky zde.





Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.