Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na pampeliškový sirup. Med to není, ale chutná skvěle

aktualizováno 
"Pamatuju si ho z dětství, maminka nám s ním sladila čaj nebo nám ho dávala po lžičkách, když jsme byli nastydlí, nemocní nebo přišli v zimě promrzlí zvenku," vzpomíná celá řada z nás na domácí "med" z pampelišek. Protože ale s včelami nemá nic společného, jde o sirup; na jehož přípravu je právě teď ideální čas.

Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience a pětilitrovou zavařovací sklenici. Citrony pokrájejte na kousky. | foto: Martina Čermáková

Receptů na pampeliškový sirup, nazývaný mezi lidmi zcela běžně medem, koluje nejen na internetu celá řada, v řadě rodin se předávají z generace na generaci. Lehce se liší v množstevních poměrech pampelišek, vody, cukru a citronů respektive kyseliny citronové, ale ve své podstatě mají stejný základ.

Fotogalerie přípravy "medu"

Vždycky platí, že by pampelišky měly pocházet z co nejčistšího prostředí, ideálně z nějaké venkovské louky. My jsme neodolali, a protože je touhle dobou hodně síly i v řadě jiných bylinek, něco málo jsme jich přidali (viz recept).

V podstatě si můžete vybrat, jestli si jako pomocníka vyberete chemicky neošetřený bio citron (případně pomeranč) nebo kyselinu citronovou v prášku. My jsme použili obojí, ovšem bio citrony měly jednoznačnou převahu. U cukru máte taky na výběr; buď sáhnete po bílém, nebo můžete použít hnědý, nerafinovaný, který je zdravější. (Více info o sladidlech v předchozím článku.)  

Příprava pampeliškového sirupu krok za krokem

Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience a pětilitrovou zavařovací...

Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience a pětilitrovou zavařovací sklenici. Citrony pokrájejte na kousky.

Nasbírejte si 350 plně rozkvetlých pampeliškových květů (resp. smetánky lékařské), ideálně před polednem. Pak si ještě připravte po hrsti mladých čerstvých snítek meduňky, kopřiv, rozkvetlého kontryhele a smrkových výhonků. Potřebovat budete také 20 g kyseliny citronové (lze vynechat), čtyři chemicky neošetřené bio citrony, tři a půl litru vody a 3,5 kg cukru. A pětilitrovou sklenici.

Někdo květy pampelišky před použitím propírá ve studené vodě; s případnými broučky ale spláchnete i pyl, takže o něj svůj "med" ochudíte. Je to na vás. Ostatní bylinky (s otazníkem necháme ještě květy kontryhele) opláchnout doporučujeme.

Trhejte jen čisté, plně rozkvetlé květy pampelišek.
Do sklenice nastrkejte všechny pampeliškové květy (případně další bylinky jako...
Přisypte kyselinu citronovou...

Do pětilitrové zavařovačky jsme ke všem bylinkám přidali ještě kyselinu citronovou, pokrájené citrony, vše zalili vařící vodou a nechali 24 hodin stát. Někdo doporučuje směs zhruba 15 minut povařit a pak teprve nechat louhovat.

Obsah sklenice přelijte přes plátýnko do hrnce.
Bylinky a kousky citronu pořádně vyždímejte.
Bylinky a kousky citronu pořádně vyždímejte.

Během celodenního louhování jsme obsah sklenice občas jen promíchali vařečkou, jinak nic. Druhý den jsme obsah sklenice přecedili do velkého hrnce přes plátýnko, respektive nadvakrát přeloženou bavlněnou plenu.

Do přecezené šťávy nasypte odvážený cukr.
Cukr se šťávou promíchejte, aby se rozpouštěl.
Vařící se med průběžně míchejte.

Přidejte odvážený cukr, promíchejte ho se šťávou, aby se začal rozpouštět, a dejte na plotnu. Přiveďte k varu, ideálně za stálého míchání, stáhněte oheň a med nechte vařit, dokud nezačne houstnout.

Během vaření medu z povrchu odstraňujte pěnu, pokud se tvoří.
Med si během vaření průběžně testujte: jednoduše trochu kápněte na talířek a
Horký med rozlijte do čistých sklenic.

Během mírného varu občas promíchejte a podle potřeby odstraňujte pěnu, která se může na povrchu tvořit (mohou za ni saponiny, které se varem uvolňují). 

Voda se během varu odpařuje a sirup houstne. Jeho hustotu si lze během varu průběžně testovat: jednoduše sirup kápněte na talířek, nechte vychladnout, poté uvidíte, jakou bude mít jako studený konzistenci. Nám trvalo cca hodinu a půl, než měl konzistenci tekoucího medu. Barva a chuť byla taky skvělá. Pak ho ještě horký nalijete do čistých sklenic, které můžete vypláchnout alkoholem.

Okraje sklenic otřete dosucha čistým suchým plátnem nebo ubrouskem a...
Med nechte vychladnout a uložte v chladu a temnu.

Naplněným sklenicím otřete okraje, měly by být naprosto čisté a suché, a sklenice zavíčkujte. "Med" po vychladnutí uložte v chladu a temnu a těšte se, až ho začnete "užívat". Do čaje si ho můžete přidávat i preventivně, kdykoliv se ochladí. 





Nejčtenější

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Další z rubriky

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.