Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pařížské tyčinky našich babiček. Chuťově dokonalá vánoční klasika

  0:15aktualizováno  0:15
V nejedné rodině se předává recept na pařížské tyčinky z generace na generaci. Možná jej také máte někde v sešitě či v šuplíku zapsaný na papírku babičkou či její maminkou.

Uvidíte, jak se po pařížských tyčinkách zapráší. | foto: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz

Tenhle recept stojí za to opět vytáhnout na světlo. Chuťová kombinace těsta bohatého na oříšky s lehce pikantní chutí citronové polevy je jednoduše dokonalá. A mnozí tenhle poklad ze starých kuchařek určitě pamatujete.

Pokud máte doma milovníka rakviček a pařížské tyčinky ještě neděláte, pak to urychleně napravte a dočkáte se obří pochvaly. Struktura tohoto cukroví je totiž téměř shodná. „Pařížanky“ jsou však výjimečné tím, že obsahují pouze bílky s cukrem a jemně strouhané mandle s přídavkem trochy mouky; díky tomu docílíte efektního bílého vzhledu, pokud ovšem „ohlídáte patřičně troubu“. Povrch cukroví nesmí během pečení zežloutnout.

Klasické pařížské tyčinky krok za krokem

Potřebné ingredience: 2 bílky, 210 g moučkového cukru, 100 g jemně strouhaných loupaných mandlí a 40 g hladké mouky (plus hladkou mouku na vyválení těsta na vál). Na polevu 1 bílek, moučkový cukr dle potřeby (záleží na velikosti bílku) a citronová šťáva dle potřeby.

Jak na pařížské tyčinky

Z bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něj šlehačem zapracujte moučkový cukr. Stěrkou pak do pěny zlehka vmíchejte mandlovou moučku promíchanou s moukou, obsah misky vyklopte na pomoučený vál a rukama lehké bílé těsto dohněťte.

Těsto nenechte odpočívat, hned je zpracujte! Válečkem je upravte do podoby plátku silného cca 4 mm, který okrojte kolečkem a rozdělíte na proužky velikosti zhruba 10 x 2 cm. Pomocí špachtle je v rozestupu přeložte na plech vyložený papírem na pečení.

Zvlášť utřete v misce, případně vyšlehejte, bílek s moučkovým cukrem, přidejte citronovou šťávu a tolik cukru, aby poleva byla lesklá a hustá, ale stále mírně roztékavá. Nejlépe pomocí malého štětce povrch proužků pěnou potřete a v troubě vyhřáté na cca 150 °C vše zvolna pečte zhruba 30 minut. Poleva na tyčinkách přitom musí zůstat bledá.

Další recepty na vánoční cukroví najdete ve speciálním zimním vydání časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Vánoce plné luxusu.

Vánoční iDNES.cz
Autoři:



Nejčtenější

Pasti, naftalín, česnek i lidské vlasy. Jak se lidé zbavují kuny na půdě

Kuna skalní se drží u lidských obydlí a dokáže pořádně znepříjemnit život.

Když se v domě usadí kuna, znamená to obrovský problém. Nejenže kálí, dupe a páchne, ale dokáže absolutně zničit...

Čtrnáct tisíc let starý mazlíček. Už tehdy mu dávali péči jako dnes

Z původního vlčího plemene se časem stali šlechtěním psi, jak je známe dnes....

O domestikaci vlků se traduje, že začala někdy před 20 až 40 tisíci let. Ale až nyní přišel doktor Luc Janssens s...



Nově popsaný mořský dravec je růžový a hladký jako miminko

Pseudoliparis swirei vypadá strašidelně až na snímcích z výpočetní tomografie,...

Na mořské dno v hloubce 8 178 metrů dopadla mrtvá makrela. Návnada měla přilákat korýše. A ti zase královnu mořského...

Bišonek zvítězil na světové psí show na Manhattanu. Podruhé za 142 let

Porotu Flynn naprosto uchvátil samozřejmostí, s jakou se uměl prodat.

Při promenádě vypadal jako vykračující si roztomilá plyšová hračka na baterky. Diváci šíleli nadšením. A bišonek Flynn...

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Další z rubriky

Berberská pizza je marocký poklad. Je oblíbená jako ta italská u nás

Madfouna označovaná také jako berberská pizza je populárním marockým pokrmem.

Pizza je jedno z nejuniverzálnějších světových jídel. V každém regionu nebo zemi se připravuje trochu jinak, podle...

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Na pražské Letné si užili pravou zabijačku, jitrnice i jelita. V muzeu

Tomáš Hudera boural vepře na akci Letenské prase.

V sobotu 27. ledna v Národním zemědělském muzeu proběhla tradiční zabijačka Letenské prase. Muzeum plné lidí sledovalo...

Najdete na iDNES.cz