Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Bůček jako máslová pochoutka. S marinádou a domácím džemem

aktualizováno 
Autor receptu sice používá višňovou marmeládu, kvůli EU korektnosti ji raději nazvěme džemem. Díky česnekové marinádě bůček promění ve výbornou pochoutku milovanou všemi masožrouty.

Bůček můžete jíst na mnoho způsobů. Jen kuchařka Receptury teplých pokrmů od guru profesionálních kuchařů Runštuka uvádí možnost upravit ho jako ovar, klasický pečený, nadívaný anebo jako součást moravského vrabce, kde se kombinuje s pleckem.

Nakrájený po studenu je vynikající třeba s hořčicí na chleba, nemusí chybět ani křen. Někdo ho neodmítne třeba se špenátem a bramborovým knedlíkem.

Nepatří sice do kategorie zdravé výživy, ale ani dietologové se nebrání občasným ústřelkům. Všichni víme, že základ zdravé stravy spočívá spíš v tom, aby byla pestrá a aby se člověk zbytečně nepřejídal. Takže občasné zahřešení není smrtelným hříchem. Zvlášť když tak krásně provoní celý byt (a krásně promastí žaludek).

Kuchař Martin Polačko, hlavní protagonista vlídné kuchařské show Když vaří táta, ukazuje, jak na excelentní pečený bůček. Peče ho 2 až 3 hodiny při nižších teplotách, ale nabízí i metodu takzvaného studeného pečení, kdy ho můžete péct třeba i přes noc.

Studené pečení jsme si na Hobby.cz naposled vyzkoušeli například na roastbeefu. Den naložený nízký roštěnec jsme orestovali na pánvi a dali do trouby "nažhavené" na 60 °C. V deset večer. Ráno v šest ukazovala teplotní sonda 55 °C a maso bylo krásně růžové a jen se rozpadalo. To jen jako tip a důkaz toho, že metoda pomalého pečení funguje. Maso je plné šťávy, dobře se krájí i kouše.

Podobně nedávno zkoušela kolegyně péct i kachnu i další maso. Například kachnu peče na 120 °C zhruba pět až šest hodin a je vynikající (více informací zde).

Krok za krokem

Kupte si vykostěný libovější bůček s kůží. Nejdříve si připravte marinádu. Nahrubo nasekejte česnek, přidejte olej. Jako další ingredienci použijte nezbytný kmín, sůl a pepř.

Česnek nahrubo nasekejte.

Česnek nahrubo nasekejte.

V marinádě nesmí kromě česneku chybět ani kmín, pepř a sůl.

V marinádě nesmí kromě česneku chybět ani kmín, pepř a sůl.

Bůčku nařízněte kůži, v pekáči maso přelijte marinádou a důkladně vetřete do masa. Tím, že se kůže prořízla, dostanou se chutě až do masa. Nakonec zalijte pekáč vodou.

Maso polijte česnekovou marinádou.

Maso polijte česnekovou marinádou.

Marinádu důkledně vetřete do povrchu bůčku.

Marinádu důkledně vetřete do povrchu bůčku.

Pečte 2 až 3 hodiny na 150 °C. Když to vypadá, že je maso hotové, do kastrůlku nalijte trochu bílého vína a přidejte džem. Polačko použil višňový. Pak dejte rozmíchaný džem na mírném plameni svařit, aby se zredukovalo množství tekutiny.

Do bílého vína přidejte jdžem a na mírném plameni ho zredukujte.

Do bílého vína přidejte džem a na mírném plameni ho zredukujte.

Téměř hotový bůček potřete glazurou a dopečte na 180-200 °C.

Téměř hotový bůček potřete glazurou a dopečte na 180-200 °C.

Tím jste si připravili glazuru, kterou potřete horní část bůčku s kůží, na 180 - 200 °C pak bůček dopečete. Přesný postup najdete ve videu.

Hotový bůček, stačí už jen nakrájet.

Hotový bůček, stačí už jen nakrájet.

Další díl Dnes vaří táta uvidíte v neděli v podvečer na Prima Family.

Autor:


VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

VIDEO Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Grilovací příručka: Ty nejlepší steaky nejen z hovězího masa

Ilustrační snímek

Vyvezte grily z garáží a kůlen, sundejte je z půdy a kupte pytel uhlí. Sezona nejchutnějších mas,...

VIDEO: Bůček jako máslová pochoutka. S marinádou a domácím džemem

Bůček je ideální sutrovina pro pomalé pečení.

VIDEO Autor receptu sice používá višňovou marmeládu, kvůli EU korektnosti ji raději nazvěme džemem. Díky...

Kdy grilovat přímo a kdy nepřímo? Kuřecí nebo ryby zprudka a krátce

Rozpálení briket s pomocí komínu Weber Rapidfire.

Pro milovníky klasického grilování na dřevěném uhlí je nejpodstatnější připravit žár a pak si...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

VIDEO Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní...


Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Najdete na iDNES.cz