Recept na perfektní domácí chléb, který se zaručeně povede. Krok za krokem

  0:05aktualizováno  0:05
Pan Cuketka na vlastní kůži vyzkoušel recept na speciální chleba, který se nemusí hníst, zato se nechává dlouhé hodiny kynout. Sám přiznává, že se mu to povedlo až napotřetí. A radí, jakých počátečních chyb se vyvarovat.

Bochník v řezu | foto: Martin Kuciel

Pana Cuketku k pečení chleba inspirovala mánie, která se rozeběhla okolo neuvěřitelně jednoduchého receptu na takzvaný No-Knead Bread z NY Times. Finta receptu spočívá ve vysoce hydratovaném těstě, které se nehněte a místo toho se nechá opravdu hodně dlouze vykynout, 12-18 hodin. Peče se v litinové nádobě.

budete potřebovat

- 3 hrnky hladké mouky + mouku na poprašování
- 1/4 lžičky instantního droždí
- 1 a 1/4 lžičky soli
- 1,5 hrnku vody
- kukuřičný šrot nebo pšeničné otruby na posyp (lze přežít bez použití obojího)
- litinový hrnec s pokličkou!

Výsledkem je bílý chléb s krásně křupavou a zvrásněnou kůrkou a dokonale vláčnou střídkou s pěknými očky. Recept je tak snadný, že ho s klidem zvládne i šestileté dítě.

Pan Cuketka přiznává, že jemu se povedl až napotřetí. Ale sám vysvětluje proč a chce tím předat zkušenost i ostatním. "Poprvé jsem dosáhl zuhelnatělého spodku. Myslím, že jsem o hodně přešvihnul teplotu, peču bez znalosti teploty v plynové troubě. A podruhé jsem si špatně rozpočítal čas a nechal těsto kynout 28 hodin!", přiznává se.

Koho by zajímala problematika a tajemství dlouhého kynutí, může se podívat na článek pana Cuketky o pečení speciální bagety Pain à l’ancienne, kde se princip dlouhé fermentace vysvětluje.

Jdeme na to

Postup je velmi jednoduchý a vyplatí se ho přesně dodržet. Pokud by někdo měl pochyby o konzistencích těsta v jednotlivých fázích kynutí, stojí za to podívat se na video s Markem Bittmanem.

Postup si časově dobře naplánujte, aby se vám nestalo jako panu Cuketkovi, že nebudete mít čas pokračovat. Ideální je zadělat si večer a druhý den k obědu máte hotovo. Procedura se vejde do několika stručných bodů:

- do nádoby na kynutí nasypte mouku, droždí, sůl a promíchejte, pak přilijte vodu a promíchejte

- vzniknuvší vlhký chuchvalec přikryjte potravinářskou fólií a nechte v klidu a teple (asi 21  °C) kynout 12-18 hodin

- poprašte si pracovní desku, seškrábněte na ni těsto a zaprašte moukou

- párkrát placku přeložte přes sebe a nechejte odpočinout 15 minut

- zkuste placku vyformovat do koule a dejte odpočinout na další dvě hodiny mezi dvě dobře pomoučené utěrky

- jestliže máte otruby nebo šrot, tak teď je ta správná chvíle k posypání

- půlhodiny před koncem odpočinku si rozehřejte troubu na 230  °C s litinovým hrncem uvnitř

- rychlým chvatem těsto přesuňte do rozpáleného hrnce, přiklopte pokličkou a dejte do trouby

- zakryté pečte asi 30 minut

- po odkrytí pečte cca 15-30 minut, dle požadované barvy kůrky (pan Cuketka měl hotovo po 20 minutách)

- nechte vychladnou, přitom se kochejte křupinkáním chladnoucí kůrky, je to božský zvuk!

Hotový bochník

Jak to komentuje pan Cuketka

"V zásadě popisuji prostoduchou cestu Misching-Kühning-Gaučink-Peking. Finální výsledek mého posledního pokusu předčil veškerá moje pekařská očekávání. Mazlík, který se vykutálel z trouby, byl k zulíbání. Voňavý, křupavý, vláčný uvnitř, chutný, netoxický, bez stop uhelnatění - no zkrátka jedlý!

Naposledy jsem měl stejnou radost, když jsem sjel celou Evropskou třídu v Praze na kole v noci bez držení řídítek..."

Autoři:
Témata: Vaření

Nejčtenější

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Blesková večeře. Pohlreich uvařil polévku z kukuřice a papriky

Polévka z kukuřice s paprikou, jarní cibulkou a koriandrem

Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří Šéf! zkouší převést na televizní obrazovku, jak se stravovat kvalitně a přitom...

Další z rubriky

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Rozdáváme 50 balíčků pracího gelu a aviváže od Feel Eco. Přihlaste se o ně
Rozdáváme 50 balíčků pracího gelu a aviváže od Feel Eco. Přihlaste se o ně

Máme pro vás připraveno 50 pracích gelů a 50 aviváží od značky Feel Eco, které vaše prádlo vyperou čistě a ekologicky. Dopřejte svým dětem hygienicky čisté prádlo bez zatěžování životního prostředí.

Najdete na iDNES.cz