Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na perfektní domácí chléb, který se zaručeně povede. Krok za krokem

  0:05aktualizováno  0:05
Pan Cuketka na vlastní kůži vyzkoušel recept na speciální chleba, který se nemusí hníst, zato se nechává dlouhé hodiny kynout. Sám přiznává, že se mu to povedlo až napotřetí. A radí, jakých počátečních chyb se vyvarovat.

Bochník v řezu | foto: Martin Kuciel

Pana Cuketku k pečení chleba inspirovala mánie, která se rozeběhla okolo neuvěřitelně jednoduchého receptu na takzvaný No-Knead Bread z NY Times. Finta receptu spočívá ve vysoce hydratovaném těstě, které se nehněte a místo toho se nechá opravdu hodně dlouze vykynout, 12-18 hodin. Peče se v litinové nádobě.

budete potřebovat

- 3 hrnky hladké mouky + mouku na poprašování
- 1/4 lžičky instantního droždí
- 1 a 1/4 lžičky soli
- 1,5 hrnku vody
- kukuřičný šrot nebo pšeničné otruby na posyp (lze přežít bez použití obojího)
- litinový hrnec s pokličkou!

Výsledkem je bílý chléb s krásně křupavou a zvrásněnou kůrkou a dokonale vláčnou střídkou s pěknými očky. Recept je tak snadný, že ho s klidem zvládne i šestileté dítě.

Pan Cuketka přiznává, že jemu se povedl až napotřetí. Ale sám vysvětluje proč a chce tím předat zkušenost i ostatním. "Poprvé jsem dosáhl zuhelnatělého spodku. Myslím, že jsem o hodně přešvihnul teplotu, peču bez znalosti teploty v plynové troubě. A podruhé jsem si špatně rozpočítal čas a nechal těsto kynout 28 hodin!", přiznává se.

Koho by zajímala problematika a tajemství dlouhého kynutí, může se podívat na článek pana Cuketky o pečení speciální bagety Pain à l’ancienne, kde se princip dlouhé fermentace vysvětluje.

Jdeme na to

Postup je velmi jednoduchý a vyplatí se ho přesně dodržet. Pokud by někdo měl pochyby o konzistencích těsta v jednotlivých fázích kynutí, stojí za to podívat se na video s Markem Bittmanem.

Postup si časově dobře naplánujte, aby se vám nestalo jako panu Cuketkovi, že nebudete mít čas pokračovat. Ideální je zadělat si večer a druhý den k obědu máte hotovo. Procedura se vejde do několika stručných bodů:

- do nádoby na kynutí nasypte mouku, droždí, sůl a promíchejte, pak přilijte vodu a promíchejte

- vzniknuvší vlhký chuchvalec přikryjte potravinářskou fólií a nechte v klidu a teple (asi 21  °C) kynout 12-18 hodin

- poprašte si pracovní desku, seškrábněte na ni těsto a zaprašte moukou

- párkrát placku přeložte přes sebe a nechejte odpočinout 15 minut

- zkuste placku vyformovat do koule a dejte odpočinout na další dvě hodiny mezi dvě dobře pomoučené utěrky

- jestliže máte otruby nebo šrot, tak teď je ta správná chvíle k posypání

- půlhodiny před koncem odpočinku si rozehřejte troubu na 230  °C s litinovým hrncem uvnitř

- rychlým chvatem těsto přesuňte do rozpáleného hrnce, přiklopte pokličkou a dejte do trouby

- zakryté pečte asi 30 minut

- po odkrytí pečte cca 15-30 minut, dle požadované barvy kůrky (pan Cuketka měl hotovo po 20 minutách)

- nechte vychladnou, přitom se kochejte křupinkáním chladnoucí kůrky, je to božský zvuk!

Hotový bochník

Jak to komentuje pan Cuketka

"V zásadě popisuji prostoduchou cestu Misching-Kühning-Gaučink-Peking. Finální výsledek mého posledního pokusu předčil veškerá moje pekařská očekávání. Mazlík, který se vykutálel z trouby, byl k zulíbání. Voňavý, křupavý, vláčný uvnitř, chutný, netoxický, bez stop uhelnatění - no zkrátka jedlý!

Naposledy jsem měl stejnou radost, když jsem sjel celou Evropskou třídu v Praze na kole v noci bez držení řídítek..."

Autoři:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

Další z rubriky

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.