Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční perníčky podle drsné rockerky a milovnice minimalismu

aktualizováno 
Perníčky s drsnějším rustikálním vzhledem zdobí Lucie Jadrná ze Stříbrných Hor hlavně bílou a šedou, případně metalickými odstíny. Navíc perníčky maluje hned po upečení, dokud jsou tvrdé. Když zvláční, už to jde podle jejích zkušeností hůře.

Lenka Jadrná má cit pro barvy, vkus, výtvarný talent a pevnou ruku. Pokud dáte tyhle ingredience také dohromady, pusťte se s chutí do zdobení perníčků. | foto: archiv Lucie Jadrné

Již uvítací tón jejího mobilního telefonu napoví, že budete mít co do činění s milovnicí rockové muziky. Mezi její nejoblíbenější patří třeba australská metalová legenda AC/DC. Pak už nepřekvapí, že z barev má nejraději kombinaci bílé s šedou či dokonce černou, což je zřejmé i z jejích velmi vkusně a současně efektně zdobených perníčků.

Rockerka se při zdobení nebojí ani černé či metalických barev

Málokdo by tipoval, že Lucie je mámou dvou roztomilých holčiček; téměř osmileté Bereniky a teprve jedenapůlroční Míši. Stále je tedy doma na mateřské, ale na pečení jí stejně mnoho času nezbývá. „Holky mi totiž dají pěkně zabrat,“ směje se. Zdobení perníčků se tedy věnuje v podstatě právě jen před Vánocemi.

Fotogalerie

Lucčinou doménou je navíc „jen“ finální dekorace, zatímco pečení má na triku maminka, respektive babička Lenka Kočová. Od ní jsme také vyzvěděli oblíbený recept na perníčky, pocházející z kuchyně tety z nedaleké Přibyslavi. Tipem k dobru pak je například právě to, že perníčky před pečením ani po vytažení z trouby neupravuje žádným nátěrem.

„Zůstanou hrubé, drsné, což ještě pozvedne jejich rustikální vzhled,“ vysvětluje paní Lucie. A dodává, že dekorovat polevou a barvami se dají hned po vychladnutí, kdy jsou ještě tvrdé a tuhé. „Jakmile zvláční, jde to už o poznání hůř.“

Nechce se vůbec věřit, že k perníčkům ji nepřivedla maminka ani třeba babička. „U nás doma se medové pečivo nikdy žádné velké oblibě netěšilo,“ přiznává. „Ale jednou mi kolegyně z práce přinesla pár upečených perníčků, abych je ozdobila. Věděla totiž, že mě baví kreslení a mám pevnou ruku.“

Osvědčený recept na perníčky Lenky Kočové

Na těsto budete potřebovat 50 g másla, 100 g tekutého medu, 4 vejce, 650 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 2 až 3 lžíce kvalitního práškového kakaa, 2 lžíce jedlé sody, 1,5 lžíce směsi perníkového koření a 1 lžíce mleté skořice. Na polevu 3 syrové bílky, jemně prosátý moučkový cukr dle potřeby, pár kapek citronové šťávy a potravinářské barvy.

V rendlíku na plotně rozehřejte máslo s medem a dohladka vymíchanou směs odstavte. Na vál jemně prosejte odváženou mouku s moučkovým cukrem a kakaem, přidejte sodu, veškeré koření a vše promíchejte. V hromádce vytvořte důlek, rozklepněte do něj celá vejce, přilijte zchladlý medový základ a vše postupně od středu propracujte. Nejprve nožem, pak dlaněmi a tužší těsto důkladně prohněťte. Je-li příliš měkké, zapracujte do něj další mouku, tuhé naopak napravíte trochou rozehřátého másla. Vyhnětený bochánek uložte zabalený ve fólii alespoň na 1 den v chladu.

Z odpočinutého těsta vyválejte na pomoučeném válu plát silný alespoň 3 mm (dle plánované velikosti perníčků), vypíchnuté kousky přeložte na plech vyložený pečicím papírem a při 150 °C je upečte (doba opět závisí na velikosti tvarů). Upečené nechte zchladnout (rozšlehaným vajíčkem je potírat opravdu nemusíte). Zchladlé můžete hned zdobit bílkovou polevou a barvami.

Tehdy se Lucie úkolu zhostila natolik úspěšně - výtvarné nadání zdědila po rodičích, tatínek pracuje jako restaurátor nábytku a maminka kdysi studovala keramickou školu v jihočeské Bechyni, že si tuto práci zamilovala.

Nejvíc ji ovšem baví barevné experimenty a tak se také zrodila loňská vánoční metalická kolekce určená na stromeček šedostříbrné barvy. A nutno přiznat, že je velmi efektní a ostudu by neudělal žádnému stromečku.

Lucie nejraději pracuje s tekutými potravinářskými barvami s metalickými efekty (konkrétně Rainbow Dust), které se dají nanášet štětcem. Pak teprve přijde na řadu malování bílkovou polevou (složení Lenčiny polevy najdete ve vedlejším boxu u receptu na perníčky). Polevu Lucie nešlehá, aby do sebe nenabrala příliš vzduchu. Jen ji míchá a tře.

Jak prozrazují i inspirativní fotografie, z odstínů tekutých potravinářských barev si nejvíc zamilovala modrou či šedou barvu s metalickým efektem. Na milost ale vzala i zlatou a zajímavě vypadají i její experimenty s temnou černou. Ani té se při zdobení perníčků jako správná rockerka nebojí.

Tip na uchování perníčků do dalších Vánoc

Krásně nazdobené perníčky, které byste rádi používali jako ozdoby, můžete uchovat i do příštích Vánoc. V nezměněné podobě se prý dají skladovat dokonce i několik let. Ideálně v dobře těsnících plechových krabicích, aby k nim nemohlo vlhko ani moli (více o nich zde).

Autoři:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.