Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vánoční perníčky podle drsné rockerky a milovnice minimalismu

aktualizováno 
Perníčky s drsnějším rustikálním vzhledem zdobí Lucie Jadrná ze Stříbrných Hor hlavně bílou a šedou, případně metalickými odstíny. Navíc perníčky maluje hned po upečení, dokud jsou tvrdé. Když zvláční, už to jde podle jejích zkušeností hůře.

Lenka Jadrná má cit pro barvy, vkus, výtvarný talent a pevnou ruku. Pokud dáte tyhle ingredience také dohromady, pusťte se s chutí do zdobení perníčků. | foto: archiv Lucie Jadrné

Již uvítací tón jejího mobilního telefonu napoví, že budete mít co do činění s milovnicí rockové muziky. Mezi její nejoblíbenější patří třeba australská metalová legenda AC/DC. Pak už nepřekvapí, že z barev má nejraději kombinaci bílé s šedou či dokonce černou, což je zřejmé i z jejích velmi vkusně a současně efektně zdobených perníčků.

Rockerka se při zdobení nebojí ani černé či metalických barev

Málokdo by tipoval, že Lucie je mámou dvou roztomilých holčiček; téměř osmileté Bereniky a teprve jedenapůlroční Míši. Stále je tedy doma na mateřské, ale na pečení jí stejně mnoho času nezbývá. „Holky mi totiž dají pěkně zabrat,“ směje se. Zdobení perníčků se tedy věnuje v podstatě právě jen před Vánocemi.

Fotogalerie

Lucčinou doménou je navíc „jen“ finální dekorace, zatímco pečení má na triku maminka, respektive babička Lenka Kočová. Od ní jsme také vyzvěděli oblíbený recept na perníčky, pocházející z kuchyně tety z nedaleké Přibyslavi. Tipem k dobru pak je například právě to, že perníčky před pečením ani po vytažení z trouby neupravuje žádným nátěrem.

„Zůstanou hrubé, drsné, což ještě pozvedne jejich rustikální vzhled,“ vysvětluje paní Lucie. A dodává, že dekorovat polevou a barvami se dají hned po vychladnutí, kdy jsou ještě tvrdé a tuhé. „Jakmile zvláční, jde to už o poznání hůř.“

Nechce se vůbec věřit, že k perníčkům ji nepřivedla maminka ani třeba babička. „U nás doma se medové pečivo nikdy žádné velké oblibě netěšilo,“ přiznává. „Ale jednou mi kolegyně z práce přinesla pár upečených perníčků, abych je ozdobila. Věděla totiž, že mě baví kreslení a mám pevnou ruku.“

Osvědčený recept na perníčky Lenky Kočové

Na těsto budete potřebovat 50 g másla, 100 g tekutého medu, 4 vejce, 650 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 2 až 3 lžíce kvalitního práškového kakaa, 2 lžíce jedlé sody, 1,5 lžíce směsi perníkového koření a 1 lžíce mleté skořice. Na polevu 3 syrové bílky, jemně prosátý moučkový cukr dle potřeby, pár kapek citronové šťávy a potravinářské barvy.

V rendlíku na plotně rozehřejte máslo s medem a dohladka vymíchanou směs odstavte. Na vál jemně prosejte odváženou mouku s moučkovým cukrem a kakaem, přidejte sodu, veškeré koření a vše promíchejte. V hromádce vytvořte důlek, rozklepněte do něj celá vejce, přilijte zchladlý medový základ a vše postupně od středu propracujte. Nejprve nožem, pak dlaněmi a tužší těsto důkladně prohněťte. Je-li příliš měkké, zapracujte do něj další mouku, tuhé naopak napravíte trochou rozehřátého másla. Vyhnětený bochánek uložte zabalený ve fólii alespoň na 1 den v chladu.

Z odpočinutého těsta vyválejte na pomoučeném válu plát silný alespoň 3 mm (dle plánované velikosti perníčků), vypíchnuté kousky přeložte na plech vyložený pečicím papírem a při 150 °C je upečte (doba opět závisí na velikosti tvarů). Upečené nechte zchladnout (rozšlehaným vajíčkem je potírat opravdu nemusíte). Zchladlé můžete hned zdobit bílkovou polevou a barvami.

Tehdy se Lucie úkolu zhostila natolik úspěšně - výtvarné nadání zdědila po rodičích, tatínek pracuje jako restaurátor nábytku a maminka kdysi studovala keramickou školu v jihočeské Bechyni, že si tuto práci zamilovala.

Nejvíc ji ovšem baví barevné experimenty a tak se také zrodila loňská vánoční metalická kolekce určená na stromeček šedostříbrné barvy. A nutno přiznat, že je velmi efektní a ostudu by neudělal žádnému stromečku.

Lucie nejraději pracuje s tekutými potravinářskými barvami s metalickými efekty (konkrétně Rainbow Dust), které se dají nanášet štětcem. Pak teprve přijde na řadu malování bílkovou polevou (složení Lenčiny polevy najdete ve vedlejším boxu u receptu na perníčky). Polevu Lucie nešlehá, aby do sebe nenabrala příliš vzduchu. Jen ji míchá a tře.

Jak prozrazují i inspirativní fotografie, z odstínů tekutých potravinářských barev si nejvíc zamilovala modrou či šedou barvu s metalickým efektem. Na milost ale vzala i zlatou a zajímavě vypadají i její experimenty s temnou černou. Ani té se při zdobení perníčků jako správná rockerka nebojí.

Tip na uchování perníčků do dalších Vánoc

Krásně nazdobené perníčky, které byste rádi používali jako ozdoby, můžete uchovat i do příštích Vánoc. V nezměněné podobě se prý dají skladovat dokonce i několik let. Ideálně v dobře těsnících plechových krabicích, aby k nim nemohlo vlhko ani moli (více o nich zde).

Autoři:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

Další z rubriky

Česko 21. století: zůstáváme věrni teplým večeřím a společnému stolování

Rodiny v Česku zůstávají věrné teplým večeřím a společnému stolování.

Podle průzkumu mají lidé v Česku stále rádi teplé večeře a společné stolování. Tři čtvrtiny zdejších domácností mají...

Nová soutěž pro mladé kuchaře by jim měla přinést perspektivní místa

Každý pořádný kuchař by měl být schopen vyrobit domácí těstoviny.

Soutěž Young Chef 2018 je nová soutěž pro čerstvé absolventy učňovských kuchařských oborů. Během léta 30 nominovaných...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Najdete na iDNES.cz