Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Připravte si vánoční tiramisu. Jen vyměňte italské piškoty za perníčky

aktualizováno 
Tiramisu je hned po pizze asi nejoblíbenější italská pochoutka, pěkně sladká a tučná. Díky krému, ve kterém se snoubí žloutky s italským sýrem mascarpone, který už dneska koupíte v každém supermarketu. Případně ho české hospodyňky umí nahradit tučným tvarohem, snad Italové odpustí.

Snad nám Italové vánoční tiramisu s příchutí perníku odpustí. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Můžete si vybrat. Buď si připravit pravé italské tiramisu podle rodilého Itala (podrobný recept krok za krokem najdete v článku zde). Nebo si zkusit upravený český recept, který nahradil italské piškoty českými perníčky, aby „tiramisu“ pěkně vonělo a chutnalo po českých Vánocích.

Využít můžete perníčky, které jste na Vánoce napekli, vyzkoušené jsou i rumové perníčky, které běžně koupíte. Případně si můžete operativně upéct perníkový plát (recept v rámečku níže), nechat vychladnout a pokrájet ho na kostičky.

Postup krok za krokem

Na báječné perníkové tiramisu budete potřebovat misku domácích perníčků nebo dva sáčky kupovaných rumových perníčků. Na sirup na namočení perníčků pak 3 lžíce instantní kávy, 100 g krupicového cukru, 400 ml vroucí vody, 3 lžíce kávového likéru (případně brandy nebo tuzemák). Na lahodný krém 4 žloutky, 120 g krupicového cukru, 50 ml červeného vína, 500 g mascarpone a 250 ml smetany ke šlehání. Na závěrečné posypání moučníku pak trochu práškového kakaa, špetku mleté skořice a moučkový cukr dle chuti.

Na sirup na namočení perníčků promíchejte v misce instantní kávu s cukrem, přilijte vroucí vodu a míchejte vše do rozpuštění. Přidejte likér a nechte směs vychladnout.

Nemáte perníčky? Upečte perníkový plát a nakrájejte

Pokud o těchto Vánocích zrovna netrpíte přebytkem perníčků, na tiramisu si je můžete napéct podle jednoduchého receptu. 

Vyšlehejte 125 g měkkého másla se 70 g krupicového cukru, k tomu zašlehejte do pěny ještě 250 ml medu a 1 celé vejce. Do tohoto základu pak po částech zapracujte směs hladké mouky (350 g) s kakaem (2 lžíce), sodou (1,5 lžičky), kypřicím práškem do perníku (1 lžička), mletou skořicí se zázvorem (po 1 lžičce), špetkou mletého hřebíčku a špetkou soli.

Vlažnou vodou (cca 250 ml, podle potřeby) zadělejte hladké těsto, propracujte a rozetřete ho do pekáčku (ideálně velikosti  22 x 33 cm) vyloženého pečicím papírem a plát při 170 °C upečte (cca 40 až 45 minut). Zchladlý pokrájejte na kostičky o hraně zhruba 2 až 2,5 cm.

Mezitím si připravte krém. V kotlíku nad párou (nesmí se vařit!) vyšlehejte žloutky s krupicovým cukrem a vínem, hustou prohřátou pěnu odstavte a jakmile zchladne, okamžitě vmíchejte mascarpone. Nakonec do krému zlehka vmíchejte dobře vyšlehanou smetanu v podobě husté pevné šlehačky. 

Připravte si misky nebo poháry, případně můžete moučník připravit do dortové formy, nebo do pekáčku a servírovat po porcích.

Pak už můžete perníčky postupně namáčet ve zchladlém sirupu, aby tekutinu dobře nasály a skládat je v rovnoměrně silné vrstvě na dno misek, pohárů či do vybrané formy. Na ně navršte ne příliš velkou vrstvu krému, která by ale měla perníčky překrýt. A celý postup opakujte. Poslední vrchní vrstvu bude tvořit krém, který pečlivě uhlaďte a poháry nechte v chladu uležet, ideálně přes noc, nebo alespoň na pár hodin. Před podáváním posypte směsí kakaa, moučkového cukru a špetky skořice.  

Autoři:




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.