Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak „uvařit“ syrovou rybu v limetkové šťávě. Recept na peruánské ceviche

aktualizováno 
Přijdete na návštěvu a přivítá vás hostitel v zástěře s tím, že pro vás chystá malé občerstvení. A v kuchyni má připravenou jen syrovou rybu, cibuli, čerstvé pálivé papričky, džbánek čerstvě vymačkané citrusové šťávy a snítky bylinek.

Tak přesně tahle situace se nám stala, když jsme přijeli na natáčení k Pavlíně a Eduardovi, kteří na balkoně v bytovém domě v Praze pěstují peruánské papričky rocoto a aji. Důvod je prostý. Rodilý Peruánec Eduardo se do Česka přiženil. A papričky, na kterých doslova vyrostl, mu u nás chyběly natolik, že si je teď s manželkou pěstují na balkoně (viz reportáž o pálivých papričkách zde).  

Jako správný Peruánec je Eduardo Miranda hrdý jak na papričky rocoto a aji, tak na peruánskou národní kuchyni. Nedal jinak, než že jeho milované papričky musíme ochutnat v typickém peruánském jídle, který rovnou připravil před kamerou.   

Jak připravit ceviche (čtěte „seviče“) krok za krokem

Pro 4 osoby budete potřebovat: 800 g bělomasé čerstvé ryby, například okouna nilského (jak poznat na pultu čerstvou rybu, čtěte zde), 1 střední cibuli, půl chilli papričky nakrájené opravdu na drobno (použijte, jaké seženete, Eduardo používá rocoto a aji), šťáva čerstvě vymačkaná ze zhruba 10 až 15 limetek (rybí maso musí být do šťávy ponořené), čerstvý koriandr, řapíkatý celer a sůl.

Recept na peruánské ceviche

Rybí filety nakrájejte na kostičky, rozprostřete je po talíři tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, posolte, posypte koriandrem nasekaným na drobno, přisypte i na plátky či kostičky nakrájené stonky řapíkatého celeru a vše zalijte čerstvě vylisovanou šťávou z limetek.

Chcete-li pikantní verzi, přidejte najemno nakrájenou chilli papričku. „V Peru se do ceviche používá speciální typ papriček - právě tohle úžasné rocoto a ještě papričky aji,“ vysvětluje Eduardo, když tyto vlastnoručně vypěstované červené poklady nadrobno krájí a přidržuje si přitom půlku papričky vidličkou. Dobře ví, že sáhnout si prsty od pálivé paprikové dužiny třeba do oka je jen těžko zapomenutelný a velice nepříjemný zážitek. 

Nicméně zpět k receptu: rybu ponořenou v citrusové šťávě jště pokryjte kousky cibule pokrájené na měsíčky a vše nechte zhruba 20 minut marinovat v chladu.

A můžete podávat, ideálně s vařeným bramborem a listy čerstvého salátu. Šťávu, která na talíři či pekáčku (tak ceviche připravoval Eduardo) zbude, nevylívejte. „Peruánci ji pijí a říkají jí ´leche de tigre´, tedy tygří mléko. Jsou přesvědčeni, že jim dodává sexuální apetit,“ usmívá se Eduardo.

Autor:




Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Další z rubriky

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.