Psí sušenky, ze kterých lezou kousky masa i tuňáka. Sami neodoláte

  • 24
Místo sladkého tučného cukroví napéct psovi před Vánocemi jeho vlastní a hlavně zdravé sušenky, tomu se říká frajeřina. Na svědomí ji má Denisa Bartošová, která tyto zdravé psí pamlsky začala péct v době, kdy měli doma dvě psí holky, Bezinku a Bleskovku.

Prvotní impuls byl prostý. Jedna z fen pravidelně přeskakovala plot a zdrhala do nedalekého domova seniorů. Vracela se ufuněná a spokojená, tvářící se sice provinile, ale s břichem nadouvajícím se vánočkou s bílou kávou, která zbyla babičkám od snídaně. „Já jí pak pekla tyhle zdravé a přiměřeně lehké pamlsky, jako psí dietu. Aby pochopila, že přes vyjídání sousedů cesta nevede,“ usmívá se při vzpomínce Denisa, když nám recept připravuje před kamerou.

Potřebné suroviny na cca 50 sušenek (záleží na vykrajovátku)

Před pečením si připravte: 200 g žitné jemně mleté mouky, 100 g kukuřičné polohrubé mouky, 4 lžíce olivového oleje, 1 konzervu tuňáka ve vlastní šťávě, 1 celé vejce, 50 g pokrájeného (nebo nůžkami na kousky nastříhaného) sušeného hovězího masa a jednu jemně nastrouhanou mrkev.

Nejprve můžete klidně zapnout troubu, protože ji potřebujete rozehřát na 180 °C. Pak smíchejte všechny suché ingredience, přidejte strouhanou mrkev, kousky tuňáka i se šťávou a rozklepněte k nim celé vejce. Pak všechny suroviny promíchejte v míse, přidejte ještě olivový olej a na moukou podsypaném vále z nich vypracujte pevné, ale vláčné těsto. V případě potřeby ho můžete dát na chvíli ztuhnout do lednice.

Pak těsto na vále opět podsypejte žitnou moukou a rozválejte na zhruba 5 mm vysoký plát. Z něj vykrajujte sušenky formičkou ve tvaru kosti, případně jinou vybranou formičkou.  

Vykrájené sušenky přeneste na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě pečte asi 8 minut. Pokud jste zvolili větší tvary, protože váš hafan si zaslouží víc než malou kostičku, budou možná potřebovat zůstat v troubě o něco déle.

Odkud pochází tento recept?

Recept na psí sušenky pochází z knihy Láska prochází kuchyní (Smart Press), která vybojovala první místo v kategorii design na prestižní soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2014 (více čtěte zde). Hrdý titul Best in The World prokazuje, že ne nadarmo se autorka Denisa Bartošová od roku 2005 profesionálně věnuje dekor stylingu.

Vychladlé sušenky můžete podobně jako Denisa naskládat do krabiček od ovoce, Denisa je dokonce natřela balakrylem a převázat stužkou. Případně i doplnit papírovou jmenovkou, na kterou připíšete jméno mazlíka.

Bude to voňavý a chutný dárek nejen pro vašeho psa, ale případně i pro psa přátel či příbuzných, ke kterým vyrazíte na návštěvu. A nebo s nimi můžete zajít do nejbližšího útulku, tam koneckonců zřejmě najdete ty nejvděčnější strávníky.

A protože má Denisa doma dvě kočky z útulku (kde se kočky koneckonců vybírají nejlépe, více zde), nemohla ve své kuchyni zapomenout ani na ně. Dokonce na ně myslela natolik, že z každé prodané kuchařky putuje pětikoruna na konto kočičího útulku ve Vrbičanech u Slaného. A my vám příští týden přineseme článek s videem, jak připravit kočkám pod stromeček čerstvou domácí paštiku.