Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Smažák vám klidně připraví i Pohlreich. A jako dietní pokrm

aktualizováno 
Smažák, po kterém se v noci nebudete budit hrůzou, co jste to snědli, to je Pohlreichova lehká varianta českého „národního“ pokrmu. Jednoduše proto, že ho udělá z kozího sýra, nepoužije na obalování mouku a nenechá ho nasáknout spoustou oleje. A podává ho se svěžím zeleninovým salátem.

Crottin de chèvre je vyzrálý kozí sýr. Má tvar malých koblížků, které se vám do dlaně vejdou čtyři. Francouzi mu pro tvarovou podobnost s jeleními bobky také tak říkají. Má trochu tvrdší slupku, takže i po osmažení drží tvar.

Fotogalerie

Příprava nemůže být jednodušší. Do misky rozklepnete jedno vajíčko, osolíte, opepříte, rozšleháte. A na obalení použijete jen hrubší strouhanku, která do sebe při smažení nebude tolik vsakovat tuk. Šéf používá japonskou strouhanku panko, která na obalovaném pokrmu krásně drží. A ochutí ji. Jednoduše do ní naseká pár lístků šalvěje, oregana, rozmarýnu s snítku petržele.

Co se smažení týká, zapomeňte na friťák či vrstvu rozpáleného oleje na pánvi. Zdeněk Pohlreich použije v rámci snahy o co nejzdravější vaření pár lžic přepuštěného máslo nazývaného ghí (více například zde), tedy vyčištěný tuk získaný z másla a neobsahující vodu. Když se podíváte na video, uvidíte s jakou lehkostí lze obalený sýr osmažit.

A můžete servírovat, ale opět zapomeňte na tradici a tedy i tatarskou omáčku z majonézy. Místo toho si připravte dobře ochucený čerstvý salát: z manga, červené cibule, řapíkatého celeru, ředkviček a mátových lístků.

Smažený kozí sýr je součástí již desátého šéfova lehkého menu připraveného pro jeho pořad Teď vaří šéf!, který Prima odvysílá v úterý večer. Diváci se dočkají i receptu na kaši z pohankových vloček se sušeným ovocem, špagety s krevetami, fenyklem a chilli, kompot z rebarbory a jahod se šlehanou smetanou a pečené brambory s hráškem, cizrnou, bazalkou a mátou.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.