Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Naučte se opravdu dobrou španělskou paellu podle Pohlreicha

  1:12aktualizováno  1:12
Šéf zajel do Madridu, města, kde se dobré jídlo podává a voní přímo na ulici a je neodmyslitelnou součástí každodenní kultury. Protože Španělé jedí náruživě, rychle, strašně rádi a na hodně dobré úrovni. Přitom jde o jídlo v té nejpřirozenější podobě: sezonní, čerstvé a podávané s dobrým vínem, aby všichni byli v pohodě.

Pokud si poslední premiérový díl pořadu Teď vaří šéf! v neděli v podvečer nenecháte ujít, dýchne na vás atmosféra Madridu na plné obrátky, protože se šéfem prolezete madridská bistra, tržnici, tapas bar i školu flamenca či koridu. A dostanete chuť si z toho prostřeného stolu také něco nabídnout.

Zkuste paellu, kterou zvládnete i doma. Stačí pochopit princip

Paellu Zdeněk Pohlreich označuje za jakousi luxusní verzi italského rizota (recept na krémové italské rizoto s hříbky najdete zde). A u paelly stejně jako u rizota platí: když pochopíte základní princip - stačí mrknout na úvodní video - tohle jídlo si zamilujete. A začnete si užívat i jeho nejrůznější obměny.

Paella krok za krokem

Postup je v podstatě triviální, výsledek pohádkový. Na hlubokou pánev dejte na olivový olej orestovat dva nadrobno nasekané stroužky česneku, přihoďte na kousky pokrájené maso ze dvou kuřecích stehýnek, opepřete, osolte a vše restujte za průběžného promíchávání.

Nadrobno pokrájejte menší cibuli, přidejte ji do základu, přimíchejte i pár čerstvých lístků tymiánu a konzervu loupaných rajčat. Přilijte ještě trochu bílého vína, pár pečených paprik a špetku šafránu, ten ve Španělsku nesmí chybět.

Dochuťte ještě červenou paprikou v prášku, promíchejte a můžete přidat kulatou rýži, stejnou, jaká se používá do italského rizota. Tu prý Španělé vždycky přisypávají křížem, i když se vzápětí směs v pánvi opět zamíchá. Následně vše zalijte dobrým kuřecím vývarem, přiveďte k varu (pak opět stáhnete, aby se vám paella nepřipálila) a přikryjte pokličkou, dokud se všechna tekutina nevsákne.

Jakmile je rýže poloměkká, přidají se ke směsi do hrnce povařit i krevety a slávky, které se pak na talíři vždy servírují navrchu. I díky nim paella chutná opravdu luxusně, přitom jde o jídlo z jednoho hrnce.

Pro srovnání se podívejte, jak se připravuje klasické italské rizoto:




Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Další z rubriky

PET lahve nepoužívejte opakovaně, nikdo za ně pak neručí, varují odborníci

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Plastové lahve jsou sice opředeny nejrůznějšími mýty o tom, jak škodí našemu zdraví. Odborníci se však údajného...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i praktickou možnost jak si...

Najdete na iDNES.cz