Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dobře vychlazený nepečený dort s melounem skvěle osvěží. Pochutnáte si

  8:59aktualizováno  8:59
Chlazený, lahodný a osvěžující sladký dezert se žlutým cukrovým melounem pochází ze slunného jihu, jak napovídá už jeho původní italský název „dolce freddo al melone“. Smetanový melounový dort je docela jednoduchý a přitom velmi efektní.

Nepečený dort s melounem podle italského receptu. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Jediné úskalí tohoto jednoduchého a přitom výborného dortu spočívá v tom, že dužnina všech druhů melounů je velice bohatá na vodu. To může zkomplikovat proces želírování náplně v samém závěru přípravy.

Použijete-li meloun tužší, můžete množství želatiny v receptuře snížit, pokud ale vyberete pěkně vyzrálý, šťavnatý, voňavý a sladký - což jednoznačně doporučujeme - potom předepsané množství určitě dodržte. Podobně, ale podle chuti, můžete také upravit přídavek moučkového cukru.

Recept a postup krok za krokem

Na osvěžující smetanový „melouňák“ budete potřebovat: 180 g máslových sušenek, 90 g másla, 750 g žlutého cukrového melounu, 250 g bílého jogurtu, 300 ml smetany ke šlehání, 80 g moučkového cukru a 15 želatinových plátků. Na dozdobení pak žlutý meloun případně další drobné sezonní ovoce či lístky bylinek jako meduňka či máta.

Fotogalerie

Nejprve si připravte hmotu na sušenkový korpus: sušenky vložte do mikrotenového sáčku a jemně je podrťte válečkem, případně je zpracujte v robotu a drobenku promíchejte s rozehřátým vlažným máslem.

Poměrně suchou hmotu napěchujte bříškem lžíce v rovnoměrně silné vrstvě do formy o průměru cca 18 cm. Dno formy ovšem nejprve vyložte fólií či pečicím papírem a bok uvnitř obložte vyšším pruhem pevnější pružné fólie.

Z rozpůleného žlutého melounu vyšrábněte lžící měkkou dužninu, zbavte ji jadérek, nakrájejte na kostky a rozmixujte na kaši. Případně takto zpracujte pouze část a zbytek dužniny rozmačkejte vidličkou, náplň pak nebude příliš vodnatá a získá kresbu. Pyré vymíchejte s jogurtem i cukrem a zbylou dužninou.

Tip pro tužší pyré

Jak docílit, aby náplň správně želírovala? Rozmixovanou i vidličkou jemně rozmačkanou melounovou dužninu nechte před dalším zpracováním chvilku odstát a potom z ní téměř čirou šťávu z melounu slijte. Díky tomuto postupu nebude pyré příliš vodnaté a smetanová náplň ve formě snáze ztuhne.

Slitou melounovou šťávu nevylévejte, výborně prý chutná v kombinaci s vychlazenou vodkou.

V misce v mikrovlnce nebo v rendlíku na plotně ohřejte smetanu (maximálně ovšem na 60 °C) a rozpusťte v ní želatinu, kterou jste nechali v předstihu nabobtnat v troše vody.

Smetanu pak vmíchejte metlou do ovocného základu s jogurtem a výslednou želírující hmotu nalijte na sušenkový korpus do formy. Uložte alespoň na 6 hodin v chladu, dokud náplň zcela neztuhne.

Zchladlý či mírně zamražený korpus z formy uvolněte, zbavte ho fólie po obvodu i na dně formy, ozdobte ho kousky melounové dužniny, případně i drobným ovocem a hned podávejte.

Tento a další letní recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Dortománie.

Autoři:




Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak
Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak

Chcete porod bez léků a věčného vyrušování, jenže lékaři vás označí za alternativní matku.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.