Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Dobře vychlazený nepečený dort s melounem skvěle osvěží. Pochutnáte si

  8:59aktualizováno  8:59
Chlazený, lahodný a osvěžující sladký dezert se žlutým cukrovým melounem pochází ze slunného jihu, jak napovídá už jeho původní italský název „dolce freddo al melone“. Smetanový melounový dort je docela jednoduchý a přitom velmi efektní.

Nepečený dort s melounem podle italského receptu. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Jediné úskalí tohoto jednoduchého a přitom výborného dortu spočívá v tom, že dužnina všech druhů melounů je velice bohatá na vodu. To může zkomplikovat proces želírování náplně v samém závěru přípravy.

Použijete-li meloun tužší, můžete množství želatiny v receptuře snížit, pokud ale vyberete pěkně vyzrálý, šťavnatý, voňavý a sladký - což jednoznačně doporučujeme - potom předepsané množství určitě dodržte. Podobně, ale podle chuti, můžete také upravit přídavek moučkového cukru.

Recept a postup krok za krokem

Na osvěžující smetanový „melouňák“ budete potřebovat: 180 g máslových sušenek, 90 g másla, 750 g žlutého cukrového melounu, 250 g bílého jogurtu, 300 ml smetany ke šlehání, 80 g moučkového cukru a 15 želatinových plátků. Na dozdobení pak žlutý meloun případně další drobné sezonní ovoce či lístky bylinek jako meduňka či máta.

Fotogalerie

Nejprve si připravte hmotu na sušenkový korpus: sušenky vložte do mikrotenového sáčku a jemně je podrťte válečkem, případně je zpracujte v robotu a drobenku promíchejte s rozehřátým vlažným máslem.

Poměrně suchou hmotu napěchujte bříškem lžíce v rovnoměrně silné vrstvě do formy o průměru cca 18 cm. Dno formy ovšem nejprve vyložte fólií či pečicím papírem a bok uvnitř obložte vyšším pruhem pevnější pružné fólie.

Z rozpůleného žlutého melounu vyšrábněte lžící měkkou dužninu, zbavte ji jadérek, nakrájejte na kostky a rozmixujte na kaši. Případně takto zpracujte pouze část a zbytek dužniny rozmačkejte vidličkou, náplň pak nebude příliš vodnatá a získá kresbu. Pyré vymíchejte s jogurtem i cukrem a zbylou dužninou.

Tip pro tužší pyré

Jak docílit, aby náplň správně želírovala? Rozmixovanou i vidličkou jemně rozmačkanou melounovou dužninu nechte před dalším zpracováním chvilku odstát a potom z ní téměř čirou šťávu z melounu slijte. Díky tomuto postupu nebude pyré příliš vodnaté a smetanová náplň ve formě snáze ztuhne.

Slitou melounovou šťávu nevylévejte, výborně prý chutná v kombinaci s vychlazenou vodkou.

V misce v mikrovlnce nebo v rendlíku na plotně ohřejte smetanu (maximálně ovšem na 60 °C) a rozpusťte v ní želatinu, kterou jste nechali v předstihu nabobtnat v troše vody.

Smetanu pak vmíchejte metlou do ovocného základu s jogurtem a výslednou želírující hmotu nalijte na sušenkový korpus do formy. Uložte alespoň na 6 hodin v chladu, dokud náplň zcela neztuhne.

Zchladlý či mírně zamražený korpus z formy uvolněte, zbavte ho fólie po obvodu i na dně formy, ozdobte ho kousky melounové dužniny, případně i drobným ovocem a hned podávejte.

Tento a další letní recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Dortománie.

Autoři:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Najdete na iDNES.cz