Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Dobře vychlazený nepečený dort s melounem skvěle osvěží. Pochutnáte si

  8:59aktualizováno  8:59
Chlazený, lahodný a osvěžující sladký dezert se žlutým cukrovým melounem pochází ze slunného jihu, jak napovídá už jeho původní italský název „dolce freddo al melone“. Smetanový melounový dort je docela jednoduchý a přitom velmi efektní.

Nepečený dort s melounem podle italského receptu. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Jediné úskalí tohoto jednoduchého a přitom výborného dortu spočívá v tom, že dužnina všech druhů melounů je velice bohatá na vodu. To může zkomplikovat proces želírování náplně v samém závěru přípravy.

Použijete-li meloun tužší, můžete množství želatiny v receptuře snížit, pokud ale vyberete pěkně vyzrálý, šťavnatý, voňavý a sladký - což jednoznačně doporučujeme - potom předepsané množství určitě dodržte. Podobně, ale podle chuti, můžete také upravit přídavek moučkového cukru.

Recept a postup krok za krokem

Na osvěžující smetanový „melouňák“ budete potřebovat: 180 g máslových sušenek, 90 g másla, 750 g žlutého cukrového melounu, 250 g bílého jogurtu, 300 ml smetany ke šlehání, 80 g moučkového cukru a 15 želatinových plátků. Na dozdobení pak žlutý meloun případně další drobné sezonní ovoce či lístky bylinek jako meduňka či máta.

Fotogalerie

Nejprve si připravte hmotu na sušenkový korpus: sušenky vložte do mikrotenového sáčku a jemně je podrťte válečkem, případně je zpracujte v robotu a drobenku promíchejte s rozehřátým vlažným máslem.

Poměrně suchou hmotu napěchujte bříškem lžíce v rovnoměrně silné vrstvě do formy o průměru cca 18 cm. Dno formy ovšem nejprve vyložte fólií či pečicím papírem a bok uvnitř obložte vyšším pruhem pevnější pružné fólie.

Z rozpůleného žlutého melounu vyšrábněte lžící měkkou dužninu, zbavte ji jadérek, nakrájejte na kostky a rozmixujte na kaši. Případně takto zpracujte pouze část a zbytek dužniny rozmačkejte vidličkou, náplň pak nebude příliš vodnatá a získá kresbu. Pyré vymíchejte s jogurtem i cukrem a zbylou dužninou.

Tip pro tužší pyré

Jak docílit, aby náplň správně želírovala? Rozmixovanou i vidličkou jemně rozmačkanou melounovou dužninu nechte před dalším zpracováním chvilku odstát a potom z ní téměř čirou šťávu z melounu slijte. Díky tomuto postupu nebude pyré příliš vodnaté a smetanová náplň ve formě snáze ztuhne.

Slitou melounovou šťávu nevylévejte, výborně prý chutná v kombinaci s vychlazenou vodkou.

V misce v mikrovlnce nebo v rendlíku na plotně ohřejte smetanu (maximálně ovšem na 60 °C) a rozpusťte v ní želatinu, kterou jste nechali v předstihu nabobtnat v troše vody.

Smetanu pak vmíchejte metlou do ovocného základu s jogurtem a výslednou želírující hmotu nalijte na sušenkový korpus do formy. Uložte alespoň na 6 hodin v chladu, dokud náplň zcela neztuhne.

Zchladlý či mírně zamražený korpus z formy uvolněte, zbavte ho fólie po obvodu i na dně formy, ozdobte ho kousky melounové dužniny, případně i drobným ovocem a hned podávejte.

Tento a další letní recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Dortománie.

Autoři:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...



Kooikerhondje je akční a radostný psík, původně naháněl kachny

Pojmenování „kooikerhondje“ se dá volně přeložit jako „kachní pes“. V...

Kooikerhondje, je málopočetné plemeno, jehož domovinou je Nizozemsko. Tento menší psík se zvláštním jménem je jako...

KVÍZ: Klíšťata už řádí. Nakolik víte, s kým máte tu čest?

Hladové klíště připravené zaútočit na teplokrevné zvíře nebo člověka. Potřebuje...

Pořekadlo o nepříteli, jehož je nutno nejprve pořádně poznat, abyste proti němu mohli účinně bojovat, platí u klíšťat...

Psi zachraňují životy i honí pašeráky. Toto jsou letošní psí hrdinové

Fenka Cama se stala postrachem pašeráků zvířat v Africe.

Dokázali zachránit lidi pokoušející se o sebevraždu či bojující o život po zdravotním kolapsu. A fenka Cama se dokonce...

Další z rubriky

Jarní dekorace zvládnete i s málem. Stačí karton, stužky, peříčka

Nemusíte být úplně nadšení do neustálého dekorování vlastního bytu i okolí,...

Nemusíte být úplně nadšení do neustálého dekorování vlastního bytu i okolí, ovšem na Velikonoce alespoň minimální...

Africké fialky jsou sběratelský fenomén, nových kříženců jsou tisíce

Africká fialka neboli Saintpaulia, šlechtěný hybrid 'Suncoast Wild Mustang'

Tyto květiny klamou názvem. S evropskými fialkami neboli violkami nemají nic společného. Do Evropy se africké fialky...

Jak uplést pomlázku? Podívejte se na naše video a zaučte další generaci

Jaromír Váchal z Chodova plete pomlázky každý rok před Velikonocemi už od svých...

Pomlázka, tatar, žíla, šmigrus. V každém regionu se říká velikonoční pomlázce trochu jinak. Jisté je jenom to, že ji...

Najdete na iDNES.cz