Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Orgie pro masožrouty: paštika s telecím masem podle Pohlreicha

  0:04aktualizováno  0:04
Důvod, proč je v telecí paštice jen zhruba třetina telecího masa a zbytek se dělí mezi vepřový bok, vepřovou plec a kuřecí jatýrka, je prostý. „Nejde o žádný podvod, bez přídavku tuku z tučného masa, který paštiku neboli terinu zjemní, se prostě neobejdete,“ vysvětluje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Vepřový bok podle něj dodá terince šťavnatost a pružnost, kousek vepřové plece dostane množství tuku na únosnou mez a libová telecí kýta vše zjemní.

Fotogalerie

Navíc doporučuje maso zpracovávat co nejvíc ztuhlé chladem, případně lehce namrzlé, usnadní vám to krájení i mletí. A co si pamatujte jednou provždy? Libové maso se do terinky mele vždycky dvakrát, aby bylo co nejjemnější, tučné vždy jenom jednou, aby úplně neztratilo strukturu.

Kromě zmíněných tří druhů masa budete potřebovat kuřecí jatýrka, pepř, sůl, snítku čerstvého tymiánu, portské, sladkou smetanu, brandy, rostlinný olej a kousek másla, česnek a cibuli.

Jak na výbornou terinku krok za krokem?

Vepřové i telecí maso šéf pokrájí na proužky, ochutí pepřem a solí, promíchá - to tučné a libové zvlášť, a nechá před mletím chvilku odležet. Poměrně výrazné ochucení masa před mletím je důležité, aby se při mletí všechno pěkně promíchalo.

Aby byla terinka zajímavá i na pohled, na řezu, pokrájí se zvlášť na kousky trocha telecí kýty a kuřecích jatýrka, k nim se přidají čerstvé lístky tymiánu a poctivá dávka portského a vše se důkladně v mističce promíchá.

K libovému, dvakrát pomletému masu přidá Pohlreich do velké mísy sladkou smetanu a v mixéru ho zpracuje na jemnou fáš. K té přidá trochu brandy, jednou mleté vepřové maso, kousky naloženého telecího a jatýrek, dochutí hrstí kuliček zeleného pepře a podušenou cibulkou s česnekem a trochou tymiánu. Pak vše důkladně vlastníma rukama spojí do hladka.

Formu na terinku si vyloží plátky slaniny, aby se navzájem překrývaly a současně pak zakryly i veškerý obsah, a vyplní ji připravenou masovou hmotou. Vršek pak překryje přečnívajícími plátky slaniny, díky kterým se terinka nevysuší a ještě získá na lahodné chuti.

Terinku vyloženou slaninou pak naplňte masovou hmotou.
Terinka je připravená na pečení.
Vložte ji na pekáč s vodou a nechte zhruba hodinu péct v troubě rozpálené na...
Zchladlou paštiku nakrájejte na plátky.

Nakonec je třeba formu zakrýt alobalem, vložit do pekáče a zalít vodou. Šéf terinu doporučuje péci zhruba hodinu v troubě rozpálené na 120 °C, podává ji s nakládanou zeleninou a chlebem. Od pohledu lahoda, na nějakou větší oslavu občerstvení jako dělané. Tedy pro zmíněné masožrouty.

Maso se totiž jako ústřední motiv vůbec prolíná celým menu, které Zdeněk Pohlreich vystřihne v neděli v podvečer na Primě v rámci pořadu Tak vaří šéf! Vegetariány zrovna nenadchne, kdo ale touží po bohatém přísunu živočišných bílkovin, přijde si v téhle várce šéfových receptů rozhodně na své.

Autor:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...



Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Žádné práce na zahradě ani praní aneb co byste neměli o Velkém pátku dělat

Na Velký pátek podle tradice neperte.

Pětašedesát let nepatřil mezi státní svátky, z kalendáře ho vyškrtli komunisté. Před třemi roky se díky převaze...

Oprašte grily: zkontrolujte, vyčistěte, naložte maso. Sezona je tu

Mřížku grilu čistěte v hodně rozpáleném stavu.

Teplé počasí vyláká mnohé z nás přes víkend na zahradu, abychom zahájili grilovací sezonu. Než poprvé rozpálíte gril,...

Jak uplést pomlázku? Podívejte se na naše video a zaučte další generaci

Jaromír Váchal z Chodova plete pomlázky každý rok před Velikonocemi už od svých...

Pomlázka, tatar, žíla, šmigrus. V každém regionu se říká velikonoční pomlázce trochu jinak. Jisté je jenom to, že ji...

Najdete na iDNES.cz