Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Orgie pro masožrouty: paštika s telecím masem podle Pohlreicha

  0:04aktualizováno  0:04
Důvod, proč je v telecí paštice jen zhruba třetina telecího masa a zbytek se dělí mezi vepřový bok, vepřovou plec a kuřecí jatýrka, je prostý. „Nejde o žádný podvod, bez přídavku tuku z tučného masa, který paštiku neboli terinu zjemní, se prostě neobejdete,“ vysvětluje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Vepřový bok podle něj dodá terince šťavnatost a pružnost, kousek vepřové plece dostane množství tuku na únosnou mez a libová telecí kýta vše zjemní.

Fotogalerie

Navíc doporučuje maso zpracovávat co nejvíc ztuhlé chladem, případně lehce namrzlé, usnadní vám to krájení i mletí. A co si pamatujte jednou provždy? Libové maso se do terinky mele vždycky dvakrát, aby bylo co nejjemnější, tučné vždy jenom jednou, aby úplně neztratilo strukturu.

Kromě zmíněných tří druhů masa budete potřebovat kuřecí jatýrka, pepř, sůl, snítku čerstvého tymiánu, portské, sladkou smetanu, brandy, rostlinný olej a kousek másla, česnek a cibuli.

Jak na výbornou terinku krok za krokem?

Vepřové i telecí maso šéf pokrájí na proužky, ochutí pepřem a solí, promíchá - to tučné a libové zvlášť, a nechá před mletím chvilku odležet. Poměrně výrazné ochucení masa před mletím je důležité, aby se při mletí všechno pěkně promíchalo.

Aby byla terinka zajímavá i na pohled, na řezu, pokrájí se zvlášť na kousky trocha telecí kýty a kuřecích jatýrka, k nim se přidají čerstvé lístky tymiánu a poctivá dávka portského a vše se důkladně v mističce promíchá.

K libovému, dvakrát pomletému masu přidá Pohlreich do velké mísy sladkou smetanu a v mixéru ho zpracuje na jemnou fáš. K té přidá trochu brandy, jednou mleté vepřové maso, kousky naloženého telecího a jatýrek, dochutí hrstí kuliček zeleného pepře a podušenou cibulkou s česnekem a trochou tymiánu. Pak vše důkladně vlastníma rukama spojí do hladka.

Formu na terinku si vyloží plátky slaniny, aby se navzájem překrývaly a současně pak zakryly i veškerý obsah, a vyplní ji připravenou masovou hmotou. Vršek pak překryje přečnívajícími plátky slaniny, díky kterým se terinka nevysuší a ještě získá na lahodné chuti.

Terinku vyloženou slaninou pak naplňte masovou hmotou.
Terinka je připravená na pečení.
Vložte ji na pekáč s vodou a nechte zhruba hodinu péct v troubě rozpálené na...
Zchladlou paštiku nakrájejte na plátky.

Nakonec je třeba formu zakrýt alobalem, vložit do pekáče a zalít vodou. Šéf terinu doporučuje péci zhruba hodinu v troubě rozpálené na 120 °C, podává ji s nakládanou zeleninou a chlebem. Od pohledu lahoda, na nějakou větší oslavu občerstvení jako dělané. Tedy pro zmíněné masožrouty.

Maso se totiž jako ústřední motiv vůbec prolíná celým menu, které Zdeněk Pohlreich vystřihne v neděli v podvečer na Primě v rámci pořadu Tak vaří šéf! Vegetariány zrovna nenadchne, kdo ale touží po bohatém přísunu živočišných bílkovin, přijde si v téhle várce šéfových receptů rozhodně na své.

Autor:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...



Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...



Další z rubriky

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Opuštěnou chalupu ochrání pojištění i dobré sousedské vztahy

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Před příchodem zimy je na čase chaty a chalupy řádně připravit a ochránit je před mrazem i náporem sněhu. Kromě...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz