Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Recept na silné trnkové víno. Surovina zadarmo, ovšem výroba dá práci

„Jakmile udeří mrazy, je lepší se schovat někam do tepla a sáhnout po lahvince hřejivého obsahu,“ říká Vladimír Dolejšek (28), mladý architekt žijící v jihočeském Srubci. Tu pravou zimní pohodu domácí fortifikované víno - tedy víno s přidaným alkoholem - podle něj přinejmenším navodí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Jinak jsem kdysy děla také víno s trnek, ale napůl se šípky. A bylo vynikající.

0 0
možnosti
VH

23% se mi zdá hodně přehnané. Dělám medovinu a se speciálními kvasinkami se dá dosáhnout kolem 16%, obdobně je tomu i u vína, bez dolihování.

0 0
možnosti
AC

A60l25e43š 12C46e84j44n

6. 10. 2014 20:08

Snad nechcete říci,že tahle náhražka, je lepší než poctivá slivovice!

0 0
možnosti
Foto

Nemačkám,cukru dávám méně-asi tak polovic a kvasinky nepouživám.Nedávám ani citron.Neměřím množství alkoholu,ale chuť je skvělá.

0 0
možnosti
OH

Trošku mi to nesedí. V perexu se píše o fortifikovaném (dodatečně dolihovaném) vínu a textu se líh nikde nepřidává, či není zmíněn.

Ale abych vyvrátil některé pochybnosti, tak dnes již existují kvasinky umožňující dost rychlý kvasný proces (v řádů dnů až týdnů) až do cca 23% obsahu alkoholu v ovocném kvasu. 

Více informací na alkoholesence.cz

(http://www.alkoholesence.cz/alkoesence-cz/7-NAVODY-A-POPIS-ZBOZI/9-Turbo-kvasnice-vlastnosti)

Mám to ověřeno, dají se tak vyrábět výborné likéry bez pálení.

4 0
možnosti
RP

Koukám, že jsem nějakou dobu nesledoval obor. Dík za informaci.

1 0
možnosti
RP

17,5 % alkoholu bez přídavku čistého lihu!? ;-D;-D a hotovo za pár týdnů!?

Chtělo by to trochu víc studovat výrobu vína a kvašení. Kvasinky se přestávají množit po dosažení cca 8 % alkoholu v kvasu, po dosažení cca 12 - 14 % začínají i zbývající živé kvasinky umírat. Po dosažení těch cca 8 % etanolu intenzita kvašení začne zpomalovat, po překročení cca 12 % intenzita prudce poklesne, víno potom může dokvašovat mnoho měsíců.

5 - 6 kilo cukru na 20 litrů odpovídá 25 - 30 kilo cukru na 100 litrů, to odpovídá při stzoprocentní účinnosti kvašení 12,5 - 15 % lihu ve 100 l vína. To je tak akorát na prokvašení většiny cukrů a na to, že ve víně pak zůstane 1 - 2 % zbytkového  cukru, které dělá plnější chuť.

Další zvýšení obsahu lihu už není možné přidáváním cukrů a dalším kvašením. Je to možné pouze přidáním čistého vypáleného alkoholu. Ostatně takhle se ve skutečnosti dělá to portské, přidáním alkoholu.

0 0
možnosti
JS

Nějaký cukr je i v těch trnkách a rychlost kvašení velmi závisí na teplotě. Pokud se nechladí, může jít výrazně rychleji. I klasické víno vyrobené čistě z hroznů a bez fortifikace může mít kolem 17 % alkoholu. Ve Francii taková vína seženete bez většího úsilí a z ročníků jako 2003 a 2006 se dala vyrobit i v ČR. Jinak tohle je stejně akademická debata, protože v úvodu článku je výslovně uvedeno, že k fortifikaci při výrobě došlo.

0 0
možnosti
JN

"Dřina"??? Čištění hub je také dřina? Pod tímto pojmem si představuji něco úplně jiného. A kvasinky či živná sůl opravdu není potřeba! Dělám např. šípkové víno, bez obojího se hravě obejdu. Prostě to tam nedávám a víno - kam se hrabe Portské.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....