Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak připravit veganský burger s konopnou tofunézou. Chutná jako pravý

  0:15aktualizováno  0:15
Za lehké, ale zdaleka ne „plané“ jídlo, lze označit veganský burger s „majonézou“ z tofu a konopného oleje. Kolegu s kamerou sice burger bez masa nenalákal ani k ochutnání, nicméně byl skvělý nejen chuťově. Krásně voněl po čerstvém koriandru i konopném oleji, vydal za oběd a přitom po něm nebylo těžko.

Pro čtenáře iDNES.cz ho připravila Barbora Tenčlová, která provozuje se svou nejlepší kamarádkou a přáteli vegetariánské pojízdné bistro.

Nezapřou, že milují chilli a koriandr. „A ještě zázvor a česnek. A samozřejmě badyán a mátu. Také ananas a dýně, skořici, avokáda, bájný kořen galangal a arašídovou pastu,“ dodává usměvavá Bára připravující ingredience na burger.

Jak na burger s tofunézou

Co je na něj potřeba? Samozřejmě burgerové housky, místo masa takzvané robi plátky (tedy plátky připravené především z pšeničných a rýžových bílkovin, pšeničných klíčků a červené řepy), olivový nebo slunečnicový olej na marinádu, 100g balení tofu (přírodního neochuceného), konopný olej, citron, dijonskou hořčici, čerstvý koriandr, chilli pastu, koření (sůl, pepř, semínka, koriandru, římský kmín, sladká paprika) a čerstvou zeleninu: česnek, červenou cibuli, rajče, salát.

Burger s „majonézou“ z tofu a konopného oleje krok za krokem

Robi plátky ideálně den předem dejte marinovat do směsi olivového oleje, podrceného a nasekaného stroužku česneku a červené cibulky (plátky se opékají krátce, takže se česnek ani cibulka nepřipálí a nezhořknou), čerstvě nadrcených semínek koriandu, římského kmínu, sladké papriky, pepře a soli.

Jakmile se pak vrhnete na vlastní přípravu burgerů, připravte si pomocí ponorného mixéru čerstvou tofunézu: přírodní tofu pokrájejte na kostičky, přidejte dvě lžičky dijonské hořčice, přilijte zhruba tři lžíce konopného oleje - dodá příjemnou oříškovou chuť - a pokrájenou cibuli.

Vše umixujte na řidší pastu, podle potřeby můžete přidat na zředění buď trochu konopného oleje či vody, případně tofu, pokud je hmota řídká. A na dochucení konopná semínka, která Barbora při natáčení přidat zapomněla.

Tofunézu jednoduše připravíte rozmixováním přírodního tofu s konopným olejem,...
Konzistenci tofunézy upravíte podle potřeby buď přidáním konopného oleje (nebo...
Přidejte lžičku chilli pasty.
Na namazanou spodní půlku housky položte opečený robi plátek, plátek rajčete,...

Příprava vlastního burgeru pak už nemůže být jednodušší. Orestujete si cibulku, na pánvi nebo na grilu krátce opečete robi plátky, aby získaly příjemnou kůrku, a rozkrojené burgerové housky krátce opečete v troubě vyhřáté zhruba na 170 °C.

Obě půlky opečené housky potřete dostatečným množstvím tofunézy, aby nezůstaly suché. „Myslete přitom na to, že suchý burger patří mezi nejnepříjemnější věci na světě,“ radí zkušeně Barbora.

Přidejte chilli pastu (ta Bářina je doma vyráběná, z pečených paprik, rajčat, cibule, česneku, zázvoru a chilli papriček bhut jolokia), na spodní půlku housky položte opečený robi plátek, na něj opečenou cibulku, plátek rajčete, přeložený list salátu a kdo má rád, tak pár čerstvých snítek koriandru, který se skvěle hodí k jakékoliv pastě z chilli papriček. A nezbývá než popřát dobrou chuť.

Z konopných semen a oleje vařily už naše prababičky

Nakolik je u nás běžné používání konopného oleje a semínek v kuchyni? Etnografka Blanka Kateřina Trčková z občanského sdružení Konopa, které už od roku 1999 aktivně přispívá k šíření informací o konopí jako užitkové rostlině, v tom má jasno: „Konopná kaše, označovaná jako semencová, maštěná konopným olejem, bývala u nás naprosto běžným jídlem. Dohledali jsme bez problémů i recepty ještě z období druhé světové války.“

Konopné semínko - i olej lisovaný z něj za studena - jsou bohatým zdrojem...

Konopné semínko - i olej lisovaný z něj za studena - jsou bohatým zdrojem cenných proteinů.

Není divu. Konopí není nijak náročné na pěstování, přitom konopná semínka i olej, lisovaný z nich za studena, obsahují proteiny ideální pro naše zažívání. Konopný olej, který má příjemnou oříškovou chuť a je použitý do výše uvedené tofunézy - tedy veganské „majonézy“ bez živočišných produktů - totiž v průměru obsahuje 20 až 25 % bílkoviny, 25 až 35 % tuku a 10-15 % sacharidů ve formě vlákniny, navíc má vysoký obsah vitaminů řady B1 a B2, vitamin E, vápník, hořčík i železo.

Pokud v něm chcete zachovat všechny důležité látky, uchovávejte ho na temném chladném místě (ideálně v lednici) a nikdy ho nepoužívejte k vaření ani smažení, přidává se pouze ve studené kuchyni, u teplých jídel až při servírování - například do polévek, rizota, těstovin, salátů a podobně.

“Konopné semeno obsahuje osm esenciálních, pro organismus nezbytných aminokyselin, a proteiny, které jsou mimo jiné přirozeným zdrojem imunoglobulinu, bez něhož se náš imunitní systém neobejde,“ přidává etnoložka argumenty, pro které stojí za to tento hodnotný olej do svého jídelníčku přidat už preventivně, natož pak při zdravotních problémech.

Ne nadarmo tedy proběhne i na letošním Cannafestu mj. soutěž o nejlepší konopný olej. „Má svoje specifika. Například se necedí, ale po lisování se nechává ustát. Čistý olej se slije a ze sedliny se vyrábí výborná zeleninová pomazánka, kterou bude možné během veletrhu ochutnat,“ láká etnoložka na stánek v levém křídle Průmyslového paláce, kde se dozvíte cokoliv nejen o využití konopí v kuchyni, ale i ve stavebnictví či textilní výrobě.




Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

VIDEO: Je čas odstrojit stromeček. Víte, kam s ním?

Odstrojené stromečky do popelnice nepatří.

Tradice říká, že na Tři krále by se měl odstrojit stromeček. Teď jde jen o to, zbavit se ho tak, aby zbytečně...

Každý šestý Čech žije v budově, která ničí jeho zdraví, říká studie

Plíseň je jednou z nejčastějších vad bydlení.

Studie Healthy Homes Barometer 2017, která sleduje souvislosti mezi zdravím obyvatelstva a stavem budov, ukázala, že je...

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Najdete na iDNES.cz