Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak připravit veganský burger s konopnou tofunézou. Chutná jako pravý

  0:15aktualizováno  0:15
Za lehké, ale zdaleka ne „plané“ jídlo, lze označit veganský burger s „majonézou“ z tofu a konopného oleje. Kolegu s kamerou sice burger bez masa nenalákal ani k ochutnání, nicméně byl skvělý nejen chuťově. Krásně voněl po čerstvém koriandru i konopném oleji, vydal za oběd a přitom po něm nebylo těžko.

Pro čtenáře iDNES.cz ho připravila Barbora Tenčlová, která provozuje se svou nejlepší kamarádkou a přáteli vegetariánské pojízdné bistro.

Nezapřou, že milují chilli a koriandr. „A ještě zázvor a česnek. A samozřejmě badyán a mátu. Také ananas a dýně, skořici, avokáda, bájný kořen galangal a arašídovou pastu,“ dodává usměvavá Bára připravující ingredience na burger.

Jak na burger s tofunézou

Co je na něj potřeba? Samozřejmě burgerové housky, místo masa takzvané robi plátky (tedy plátky připravené především z pšeničných a rýžových bílkovin, pšeničných klíčků a červené řepy), olivový nebo slunečnicový olej na marinádu, 100g balení tofu (přírodního neochuceného), konopný olej, citron, dijonskou hořčici, čerstvý koriandr, chilli pastu, koření (sůl, pepř, semínka, koriandru, římský kmín, sladká paprika) a čerstvou zeleninu: česnek, červenou cibuli, rajče, salát.

Burger s „majonézou“ z tofu a konopného oleje krok za krokem

Robi plátky ideálně den předem dejte marinovat do směsi olivového oleje, podrceného a nasekaného stroužku česneku a červené cibulky (plátky se opékají krátce, takže se česnek ani cibulka nepřipálí a nezhořknou), čerstvě nadrcených semínek koriandu, římského kmínu, sladké papriky, pepře a soli.

Jakmile se pak vrhnete na vlastní přípravu burgerů, připravte si pomocí ponorného mixéru čerstvou tofunézu: přírodní tofu pokrájejte na kostičky, přidejte dvě lžičky dijonské hořčice, přilijte zhruba tři lžíce konopného oleje - dodá příjemnou oříškovou chuť - a pokrájenou cibuli.

Vše umixujte na řidší pastu, podle potřeby můžete přidat na zředění buď trochu konopného oleje či vody, případně tofu, pokud je hmota řídká. A na dochucení konopná semínka, která Barbora při natáčení přidat zapomněla.

Tofunézu jednoduše připravíte rozmixováním přírodního tofu s konopným olejem,...
Konzistenci tofunézy upravíte podle potřeby buď přidáním konopného oleje (nebo...
Přidejte lžičku chilli pasty.
Na namazanou spodní půlku housky položte opečený robi plátek, plátek rajčete,...

Příprava vlastního burgeru pak už nemůže být jednodušší. Orestujete si cibulku, na pánvi nebo na grilu krátce opečete robi plátky, aby získaly příjemnou kůrku, a rozkrojené burgerové housky krátce opečete v troubě vyhřáté zhruba na 170 °C.

Obě půlky opečené housky potřete dostatečným množstvím tofunézy, aby nezůstaly suché. „Myslete přitom na to, že suchý burger patří mezi nejnepříjemnější věci na světě,“ radí zkušeně Barbora.

Přidejte chilli pastu (ta Bářina je doma vyráběná, z pečených paprik, rajčat, cibule, česneku, zázvoru a chilli papriček bhut jolokia), na spodní půlku housky položte opečený robi plátek, na něj opečenou cibulku, plátek rajčete, přeložený list salátu a kdo má rád, tak pár čerstvých snítek koriandru, který se skvěle hodí k jakékoliv pastě z chilli papriček. A nezbývá než popřát dobrou chuť.

Z konopných semen a oleje vařily už naše prababičky

Nakolik je u nás běžné používání konopného oleje a semínek v kuchyni? Etnografka Blanka Kateřina Trčková z občanského sdružení Konopa, které už od roku 1999 aktivně přispívá k šíření informací o konopí jako užitkové rostlině, v tom má jasno: „Konopná kaše, označovaná jako semencová, maštěná konopným olejem, bývala u nás naprosto běžným jídlem. Dohledali jsme bez problémů i recepty ještě z období druhé světové války.“

Konopné semínko - i olej lisovaný z něj za studena - jsou bohatým zdrojem...

Konopné semínko - i olej lisovaný z něj za studena - jsou bohatým zdrojem cenných proteinů.

Není divu. Konopí není nijak náročné na pěstování, přitom konopná semínka i olej, lisovaný z nich za studena, obsahují proteiny ideální pro naše zažívání. Konopný olej, který má příjemnou oříškovou chuť a je použitý do výše uvedené tofunézy - tedy veganské „majonézy“ bez živočišných produktů - totiž v průměru obsahuje 20 až 25 % bílkoviny, 25 až 35 % tuku a 10-15 % sacharidů ve formě vlákniny, navíc má vysoký obsah vitaminů řady B1 a B2, vitamin E, vápník, hořčík i železo.

Pokud v něm chcete zachovat všechny důležité látky, uchovávejte ho na temném chladném místě (ideálně v lednici) a nikdy ho nepoužívejte k vaření ani smažení, přidává se pouze ve studené kuchyni, u teplých jídel až při servírování - například do polévek, rizota, těstovin, salátů a podobně.

“Konopné semeno obsahuje osm esenciálních, pro organismus nezbytných aminokyselin, a proteiny, které jsou mimo jiné přirozeným zdrojem imunoglobulinu, bez něhož se náš imunitní systém neobejde,“ přidává etnoložka argumenty, pro které stojí za to tento hodnotný olej do svého jídelníčku přidat už preventivně, natož pak při zdravotních problémech.

Ne nadarmo tedy proběhne i na letošním Cannafestu mj. soutěž o nejlepší konopný olej. „Má svoje specifika. Například se necedí, ale po lisování se nechává ustát. Čistý olej se slije a ze sedliny se vyrábí výborná zeleninová pomazánka, kterou bude možné během veletrhu ochutnat,“ láká etnoložka na stánek v levém křídle Průmyslového paláce, kde se dozvíte cokoliv nejen o využití konopí v kuchyni, ale i ve stavebnictví či textilní výrobě.





Nejčtenější

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Zdeněk Pohlreich v jednom z konfrontačních rozhovorů s majitelem Bílého koníčka...
VIDEO: Z Třeboně jede Pohlreich nadšený i znechucený, hvězdu dá a nedá

Jako předkrm vydlabané plněné brambory, po kterých už máte dost. Neestetické lečo, které může chutnat milionově, ale do restaurace nepatří. Majitel, který se...  celý článek

Zeleninové hranolky
Zeleninové hranolky

Hranolky nemusí být zabijákem diety.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.