Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zabiják špatné zimní nálady? Podle Pohlreicha polévka z kysaného zelí

  1:45aktualizováno  1:45
Zimnímu splínu čelím jídlem, říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Taková bytelná zelňačka vydá klidně za hlavní jídlo, a to je už kysané zelí samo o sobě dobrotou nadupanou vitaminy. Jeho přetavením do vyššího levelu pak získáte opravdu silnou polévku. Jen vybrané kysané zelí předem ochutnejte, aby nebylo kyselé až moc.

Zimní menu, to má být jídlo, které zahřeje. A připravené z potravin, které se na podzim sklidily a zpracovaly, jako třeba právě zelí. Případně se nastřádaly už v létě a zmrazily.

Taková dobře udělaná kýta umí také zahnat podzimní i zimní splín.

V nedělním podvečerním premiérovém díle pořadu Teď vaří šéf! na televizi Prima Zdeněk Pohlreich předvede nejen přípravu poctivé zelňačky, kterou si můžete vyzkoušet už dnes. Vykouzlí i hovězí kýtu, dezert z malin či drink s čerstvým zázvorem, který zahřeje. Užijte si suroviny typické pro toto období.

Příprava bytelné zelňačky krok za krokem podle šéfa

Půlku velké cibule nakrájejte a v kastrolu restujte na másle. Mezitím ze zelí slijte veškerou tekutinu a na prkýnku ho trochu překrájejte, ať s ním pak na talíři - řečeno slovy Zdeňka Pohlreicha - nezápasíte jak se smrtí.

Na orestovanou cibulku přidejte trochu kmínu a mleté sladké papriky. Tu nerestujte moc dlouho, aby nezhořkla, jen se má spojit s tukem. Ochucenou cibulku pak zaprašte trochou hladké mouky a směs míchejte, aby se vám jíška nepřichytila na dno hrnce.

Fotogalerie

Voňavou jíšku zalijte vývarem, třeba běžným drůbežím, abyste získali opravdu dobrou silnou polévku. „Nemá cenu donekonečna opakovat, že sebehorší vývar je lepší než ta sebelepší voda,“ usměje se při konstatování známé pravdy Pohlreich. Než se polévka zavaří, míchejte ji, ať se nepřipálí. Osolte ji, opepřete, a jakmile se začne vařit, přidejte do ní pokrájené kysané zelí.

A protože polévka během varu malinko zřídne, nebojte se ji nechat na začátku o malinko hustší. Vývar do ní v případě potřeby můžete přidat kdykoliv.

Kdo si neumí představit polévku bez masa, ten ještě přidá na kostičky pokrájený uzený bok nebo slaninu, polévku to navíc pěkně provoní. V tuto chvíli byste mohli do hrnce přidat i brambory, nicméně šéf to tak nedělá. „Když se vaří brambora se zelím v jednom hrnci, zůstane na povrchu tvrdá a nechutná to tak dobře. Doporučuju ji vařit zvlášť,“ radí.

Dvě středně velké brambory tedy oloupejte, pokrájejte na kostičky a dejte vařit do osolené vody. Polévka samotná by se měla provařovat cca třicet minut, dokud zelí nezměkne, pak do ní přidejte uvařené bramborové kostičky a vmíchejte přiměřené množství smetany pro zjemnění.

A můžete servírovat. Takhle vydatná polévka, která vás opravdu zahřeje na duši i zasytí, vydá i za hlavní jídlo.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Veganská strava i neplýtvání. Deset trendů pro gastronomii v roce 2018

Náplavka Street Food

Světem gastronomie kolují tradičně na konci roku velké předpovědi do budoucna. Americká National Restaurant Association...

Každý šestý Čech žije v budově, která ničí jeho zdraví, říká studie

Plíseň je jednou z nejčastějších vad bydlení.

Studie Healthy Homes Barometer 2017, která sleduje souvislosti mezi zdravím obyvatelstva a stavem budov, ukázala, že je...

Najdete na iDNES.cz