Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zabiják špatné zimní nálady? Podle Pohlreicha polévka z kysaného zelí

  1:45
Zimnímu splínu čelím jídlem, říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Taková bytelná zelňačka vydá klidně za hlavní jídlo, a to je už kysané zelí samo o sobě dobrotou nadupanou vitaminy. Jeho přetavením do vyššího levelu pak získáte opravdu silnou polévku. Jen vybrané kysané zelí předem ochutnejte, aby nebylo kyselé až moc.

Zimní menu, to má být jídlo, které zahřeje. A připravené z potravin, které se na podzim sklidily a zpracovaly, jako třeba právě zelí. Případně se nastřádaly už v létě a zmrazily.

Taková dobře udělaná kýta umí také zahnat podzimní i zimní splín.

V nedělním podvečerním premiérovém díle pořadu Teď vaří šéf! na televizi Prima Zdeněk Pohlreich předvede nejen přípravu poctivé zelňačky, kterou si můžete vyzkoušet už dnes. Vykouzlí i hovězí kýtu, dezert z malin či drink s čerstvým zázvorem, který zahřeje. Užijte si suroviny typické pro toto období.

Příprava bytelné zelňačky krok za krokem podle šéfa

Půlku velké cibule nakrájejte a v kastrolu restujte na másle. Mezitím ze zelí slijte veškerou tekutinu a na prkýnku ho trochu překrájejte, ať s ním pak na talíři - řečeno slovy Zdeňka Pohlreicha - nezápasíte jak se smrtí.

Na orestovanou cibulku přidejte trochu kmínu a mleté sladké papriky. Tu nerestujte moc dlouho, aby nezhořkla, jen se má spojit s tukem. Ochucenou cibulku pak zaprašte trochou hladké mouky a směs míchejte, aby se vám jíška nepřichytila na dno hrnce.

Voňavou jíšku zalijte vývarem, třeba běžným drůbežím, abyste získali opravdu dobrou silnou polévku. „Nemá cenu donekonečna opakovat, že sebehorší vývar je lepší než ta sebelepší voda,“ usměje se při konstatování známé pravdy Pohlreich. Než se polévka zavaří, míchejte ji, ať se nepřipálí. Osolte ji, opepřete, a jakmile se začne vařit, přidejte do ní pokrájené kysané zelí.

A protože polévka během varu malinko zřídne, nebojte se ji nechat na začátku o malinko hustší. Vývar do ní v případě potřeby můžete přidat kdykoliv.

Kdo si neumí představit polévku bez masa, ten ještě přidá na kostičky pokrájený uzený bok nebo slaninu, polévku to navíc pěkně provoní. V tuto chvíli byste mohli do hrnce přidat i brambory, nicméně šéf to tak nedělá. „Když se vaří brambora se zelím v jednom hrnci, zůstane na povrchu tvrdá a nechutná to tak dobře. Doporučuju ji vařit zvlášť,“ radí.

Dvě středně velké brambory tedy oloupejte, pokrájejte na kostičky a dejte vařit do osolené vody. Polévka samotná by se měla provařovat cca třicet minut, dokud zelí nezměkne, pak do ní přidejte uvařené bramborové kostičky a vmíchejte přiměřené množství smetany pro zjemnění.

A můžete servírovat. Takhle vydatná polévka, která vás opravdu zahřeje na duši i zasytí, vydá i za hlavní jídlo.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Liška byla nejlepším přítelem člověka, dřív než domestikoval psy, tvrdí studie

22. dubna 2024

Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...