Vaření a recepty
Sledovat další díly na iDNES.tvŠťouchané brambory s dušenou kapustou na másle a k nim hříbky udělané pěkně vcelku s troškou vývaru jsou geniálně jednoduchým receptem. Tedy pokud se zadaří a opravdu z lesa pravé hříbky přinesete. Celoročně je lze nahradit čerstvými žampiony z nejbližšího supermarketu.
Postup přípravy krok za krokem:
1/ Brambory oloupejte, nakrájejte na díly a uvařte v osolené vodě doměkka. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno.
Suroviny(z nichž připravíte 4 porce):
|
2/ Kapustu očistěte, rozdělte na listy a nasekejte na jemné proužky. Do kastrolu dejte kapustu, máslo a podlijte vodou. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Poduste 5 až 7 minut do změknutí.
3/ Hřiby očistěte a rozkrojte na polovinu, pokud jsou větší, tak klidně na menší díly. V pánvi rozehřejte lžíci oleje, přidejte hřiby a zprudka osmahněte dozlatova. Přebytečný tuk seberte pomocí ubrousku.
4/ Přidejte lžíci másla a cibuli. Osolte, opepřete a hříbky otočte a promíchejte. Cibuli s hříbky takto pomalu orestujte dalších 5 až 10 minut. Zalijte vývarem a svařte na minimum. Když je vývar téměř pryč, vmíchejte pažitku a směs stáhněte stranou.
5/ K uvařeným bramborám přidejte lžíci másla a mléko, rozšťouchejte je a promíchejte spolu s kapustou. Podle chuti dosolte a podávejte s hříbky.
S hříbky si můžete podle Cuketky připravit i dýni, začala její sezona:
4. října 2018 |
Vaření a recepty
Sledovat další díly na iDNES.tvPřípadně vyzkoušejte pravé italské rizoto s hříbky, je skvělé:
14. října 2013 |
A nebo si připomeňte křupavé soté z hříbků (případně i bedlové držťky se slaninou) podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha:
26. září 2010 |