Koneckonců zeleninové chipsy už se nějaký čas u nás vyrábějí i průmyslově, jak dokazuje úvodní video natočené už před pěti lety. Pokud si tedy chcete ušetřit čas a práci, lze sáhnout po hotovém. Ovšem i v tomto případě platí, že když si připravíte domácí, víte přesně, co jíte.
Je totiž jen na vás, zda si zeleninové chipsy usmažíte na oleji, nebo nasušíte v raw sušičce, či dokonce připravíte tak, aby v ní zůstaly vitamíny a další cenné látky, tedy podle principů tzv. raw stravy do teploty 42 °C (více v článku zde).
V každém případě je ovšem základem vybranou zeleninu pokrájet na stejnoměrně velké plátky, jinak se vám ty menší začnou připalovat nebo přesoušet ve chvíli, kdy ty větší budou uvnitř ještě úplně měkké.
Se smažením pomůže trouba, se sušením sušička
Máte tedy možnost si zeleninové chipsy připravit v podstatě stejně jako domácí bramborové, pěkně pomaličku a v troubě. Když si k nim připravíte omáčky, uvidíte, jak rychle budou mizet ze stolu. Ostatně nejsou ke skladování ani určené – obsahují sůl, takže by zvlhly a zkazily se.
Jak na domácí bramborové chipsy z trouby |
Pokud se rozhodnete pro přípravu v sušičce, můžete vyzkoušet recept z webu Proženy.cz na chipsy z červené řepy a celeru. Potřebovat budete 4 středně velké červené řepy, půlku menšího celeru, 50 ml vody, 50 ml jablečného octa, lžíci olivového oleje, sůl, koření dle chuti, např. papriku, pepř a sušený česnek.
Očištěnou řepu i celer oloupejte a nakrájejte na tenké plátky a dejte na 15 minut marinovat do směsi vody, octa a oleje. Poté plátky zeleniny rozložte do sušičky, lehce je osolte a posypte kořením. Délka sušení závisí na konkrétní sušičce, teplotě sušení a síle plátků, proto chipsy během sušení kontrolujte.
Pokud solení a kořenění odložíte na později, tedy až na dobu servírování, máte šanci, že se vám podaří usušené zeleninové lupínky nějaký čas bez úhony uchovat, podobně jako křížaly. Někomu čerstvě osolené a okořeněné – čerstvě mletým pepřem, bylinkami či sušeným česnekem – dokonce chutnají lépe.
Zdravé chipsy plné vitaminů nejen pro vitariány
Komu jde o to, aby v zeleninových chipsech hlavně zůstaly všechny cenné látky, může sáhnout po receptu z webu Nazeleno.cz, určeného nejen pro vyznavače raw stravy. V podstatě jde o šetrné usušení do 42 °C, což ovšem znamená, že potřebujete sušičky s přesně nastavitelnou teplotou.
Kromě tohoto striktně daného omezení teploty je jinak postup v podstatě stejný jako u receptu na červenou řepu a celer výše. Určitě ale kromě řepy a celeru vyzkoušejte i sušené plátky z mrkve či batátů, tedy sladkých brambor.