Před několika dny jsme zveřejnili první díl: pečení domácích rohlíků, a podle přiložených receptů jste si mohli porovnat své osvědčené recepty s tím, jaké ingredience a postupy používají ostatní. A tím své postupy případně vylepšit.
Receptů na pečení chleba přišlo ještě víc. V dnešním výběru najdete takové, kde si dali čtenáři tu práci, aby podrobně napsali nejen jednotlivé ingredience, ale hlavně postup při přípravě chleba a pečení. Už proto, že upéct krásný a chutný chleba je jedním z největších umění. Prostě taková „vyšší dívčí“.
Málokdy se to povede na první pokus, a jen ten, kdo vytrvá, stane se mistrem v tomto oboru. A za to vám patří dík, že jste ochotni se podělit o zkušenosti.
Ze zbylých receptů, které jsou dokladem nádherné pekařské práce, ale obsahují podstatně méně informací, určitě v příštích dnech vytvoříme ještě velkou fotogalerii, která ve vás určitě vzbudí chutě k domácímu pečení.
Chleba ze směsi běžné hladké a chlebové mouky
Recept poslala Petra Zakarian.
Suroviny: 700g hladké mouky, 7 lžic chlebové mouky, 1 kostka droždí, 1 lžička cukru, 1 lžička kmínu, 2 lžičky soli, 2 lžíce slunečnicových semínek, 2 hrnečky teplé vody.
Postup: V hrnečku vody rozmícháme droždí a cukr a počkáme, až vyběhne kvásek. Mezitím smícháme ostatní suché ingredience. Poté přidáme kvásek a druhý hrneček vody.
Zpracujeme těsto, podle potřeby přidáme mouku. Necháme kynout na teplém místě hodinu a půl. Poté zapneme troubu na 250 stupňů a vložíme moukou vysypaný hrnec s poklicí, aby se zahřál.
Těsto znovu zpracujeme a vytvoříme bochník. Vložíme do hrnce, potřeme vodou, přiklopíme poklicí a pečeme 40 minut. Poté snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme dalších 25 minut bez poklice.