Přátelům vyrobte dárky k sežrání: pečený čaj nebo nakládané citrony

aktualizováno 
Dárky ve skleničkách potěší víc než bačkory. S jedlými pozornostmi, s láskou připravenými, uděláte spoustu parády za málo peněz. A ještě vyřešíte kardinální otázku co koupit kamarádům či příbuzným, když nápad ne a ne se urodit.

Dekorativní dárky, které potěší oko i žaludek | foto: Marek Burza

Kvůli dárkům nemusíte plenit vkladní knížku. Daleko víc potěší vtipné drobnosti, které se pořídí za pakatel, ale je na nich vidět, že byly vybírané nebo vyráběné s láskou.

Připravili jsme pro vás nenáročné recepty do skleniček, ale i pikantní zázvorové lanýžky. Je to jen malý vzorek, může se ale stát inspirací pro dárky podobného ražení.

True

Obsah sklenice smícháte a máte základ těsta

Potřebujete: 250 g celozrnné mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 100 g třtinového cukru, 50 g cukru krupice, balíček vanilkového cukru, 1 lžíce nastrouhané citronové kůry, 200 g sušených brusinek, 100 g lískových oříšků

Do vyšší sklenice navrstvěte postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou, vrstvu třtinového cukru, cukru krupice a vanilkového cukru. Poté brusinky a oříšky. Sklenici pevně uzavřete.

Přidejte k ní následující návod: Směs vysypte do mísy, přidejte 100 g rozpuštěného másla, 3 lžíce rumu, 3 vejce a 3 lžíce tučného jogurtu (případně podmáslí).

Vše důkladně spojte a vlijte do vymazané a moukou vysypané chlebíčkové formy (na biskupský chlebíček) a pečte v předehřáté  troubě při 200 stupních asi 35 minut. Chlebíček polévejte bílou čokoládou.

Obdarovanému můžete k surovinám přidat i formu.

True

Nakládané citrony

Potřebujete: 4 citrony, 100 g cukru, 100 g soli

Citrony nakrájejte na čtvrtiny, vyndejte z nich semínka a vykrájejte bílou středovou část. Ve vrstvách je naskládejte do sklenice a zasypávejte rovnoměrně solí a cukrem. Uchovávejte v chladu.

Citrony pustí šťávu, kterou lze použít do salátů, do rizota nebo třeba k mořským plodům. Do jednotlivých pokrmů (například do středomořské paelly) můžete přidat celý kousek naloženého citronu.

Za recept děkujeme Radku Kašpárkovi z kulinářského ateliéru Ola Kala.

True

Pečené čaje

Potřebujete: 1 kg ovoce (mraženého nebo čerstvého – maliny, jahody, švestky, ostružiny), 500 g cukru krupice, 5 hřebíčků, 2 skořicové svitky, šťávu z jednoho citronu.

Vše nasypte na hluboký plech a pečte při 180 stupních zhruba 30 minut. Ještě horké uložte do vyvařených skleniček. Pokud chcete mít čaj alkoholický, jednoduše dolijte třetinu sklenice rumem či vodkou.

Čaj připravíte tak, že dvě lžičky směsi zalijete horkou vodou. Pro dědečka může být s alkoholem, pro babičku bez něj. Uchovávejte v chladu, spotřebujte co nejdříve.

True

Zázvorové lanýžky

Potřebujete: 450 g čokolády obsahující víc než 60 % kakaa, 100 g kandovaného zázvoru, 250 g šlehačky, 50 g kakaového prášku

Šlehačku přiveďte k varu, poté přidejte nalámanou čokoládu a rozpusťte ji ve šlehačce. Vmíchejte zázvor nasekaný na drobné kousíčky. Nechte vychladnout, lehce vyšlehejte a dvěma lžičkami tvarujte malé nočky. Po vychlazení obalujte v kakau. Ukládat je můžete i v cukrářských košíčcích.

Další tipy na jedlé vánoční dárky

  • Oříšky (směs pistácie, vlašské, buráky i lískové) pečené v troubě s medem a pálivou paprikou
  • Mini vánočky zabalené do ubrousků převázaných mašličkou
  • Vanilkové lusky naložené do rumu
  • Sýry (feta, mozarrela) naložené v oleji a bylinkách
  • Hrubozrnná sůl smíchaná s nasekaným chilli a pikantní paprikou
  • Mátový čaj se sušenou pomerančovou kůrou
  • Malé perníčky s láskou nadepsané
  • Nasušené houby
  • Domácí vaječný koňak
  • Směs koření na svařené víno s dárkových sáčcích
  • Bylinky naložené v olivovém oleji
Autoři:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Další z rubriky

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

OBRAZEM: Ty nejlepší fantastické pohledy z dronů na svět kolem nás

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby....

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby. Vše nafocené z ptačí perspektivy díky...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Najdete na iDNES.cz