Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Přátelům vyrobte dárky k sežrání: pečený čaj nebo nakládané citrony

aktualizováno 
Dárky ve skleničkách potěší víc než bačkory. S jedlými pozornostmi, s láskou připravenými, uděláte spoustu parády za málo peněz. A ještě vyřešíte kardinální otázku co koupit kamarádům či příbuzným, když nápad ne a ne se urodit.

Dekorativní dárky, které potěší oko i žaludek | foto: Marek Burza

Kvůli dárkům nemusíte plenit vkladní knížku. Daleko víc potěší vtipné drobnosti, které se pořídí za pakatel, ale je na nich vidět, že byly vybírané nebo vyráběné s láskou.

Připravili jsme pro vás nenáročné recepty do skleniček, ale i pikantní zázvorové lanýžky. Je to jen malý vzorek, může se ale stát inspirací pro dárky podobného ražení.

True

Obsah sklenice smícháte a máte základ těsta

Potřebujete: 250 g celozrnné mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 100 g třtinového cukru, 50 g cukru krupice, balíček vanilkového cukru, 1 lžíce nastrouhané citronové kůry, 200 g sušených brusinek, 100 g lískových oříšků

Do vyšší sklenice navrstvěte postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou, vrstvu třtinového cukru, cukru krupice a vanilkového cukru. Poté brusinky a oříšky. Sklenici pevně uzavřete.

Přidejte k ní následující návod: Směs vysypte do mísy, přidejte 100 g rozpuštěného másla, 3 lžíce rumu, 3 vejce a 3 lžíce tučného jogurtu (případně podmáslí).

Vše důkladně spojte a vlijte do vymazané a moukou vysypané chlebíčkové formy (na biskupský chlebíček) a pečte v předehřáté  troubě při 200 stupních asi 35 minut. Chlebíček polévejte bílou čokoládou.

Obdarovanému můžete k surovinám přidat i formu.

True

Nakládané citrony

Potřebujete: 4 citrony, 100 g cukru, 100 g soli

Citrony nakrájejte na čtvrtiny, vyndejte z nich semínka a vykrájejte bílou středovou část. Ve vrstvách je naskládejte do sklenice a zasypávejte rovnoměrně solí a cukrem. Uchovávejte v chladu.

Citrony pustí šťávu, kterou lze použít do salátů, do rizota nebo třeba k mořským plodům. Do jednotlivých pokrmů (například do středomořské paelly) můžete přidat celý kousek naloženého citronu.

Za recept děkujeme Radku Kašpárkovi z kulinářského ateliéru Ola Kala.

True

Pečené čaje

Potřebujete: 1 kg ovoce (mraženého nebo čerstvého – maliny, jahody, švestky, ostružiny), 500 g cukru krupice, 5 hřebíčků, 2 skořicové svitky, šťávu z jednoho citronu.

Vše nasypte na hluboký plech a pečte při 180 stupních zhruba 30 minut. Ještě horké uložte do vyvařených skleniček. Pokud chcete mít čaj alkoholický, jednoduše dolijte třetinu sklenice rumem či vodkou.

Čaj připravíte tak, že dvě lžičky směsi zalijete horkou vodou. Pro dědečka může být s alkoholem, pro babičku bez něj. Uchovávejte v chladu, spotřebujte co nejdříve.

True

Zázvorové lanýžky

Potřebujete: 450 g čokolády obsahující víc než 60 % kakaa, 100 g kandovaného zázvoru, 250 g šlehačky, 50 g kakaového prášku

Šlehačku přiveďte k varu, poté přidejte nalámanou čokoládu a rozpusťte ji ve šlehačce. Vmíchejte zázvor nasekaný na drobné kousíčky. Nechte vychladnout, lehce vyšlehejte a dvěma lžičkami tvarujte malé nočky. Po vychlazení obalujte v kakau. Ukládat je můžete i v cukrářských košíčcích.

Další tipy na jedlé vánoční dárky

  • Oříšky (směs pistácie, vlašské, buráky i lískové) pečené v troubě s medem a pálivou paprikou
  • Mini vánočky zabalené do ubrousků převázaných mašličkou
  • Vanilkové lusky naložené do rumu
  • Sýry (feta, mozarrela) naložené v oleji a bylinkách
  • Hrubozrnná sůl smíchaná s nasekaným chilli a pikantní paprikou
  • Mátový čaj se sušenou pomerančovou kůrou
  • Malé perníčky s láskou nadepsané
  • Nasušené houby
  • Domácí vaječný koňak
  • Směs koření na svařené víno s dárkových sáčcích
  • Bylinky naložené v olivovém oleji
Autoři:




Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.