Meruňkovo-mandlové raw kuličky
Ingredience: 1,5 šálku sušených nesířených meruněk, 150 g (1 šálek) mandlí, 150 g (1 šálek) strouhaného kokosu, 1 vanilkový lusk nebo esenci, 340 g (1 šálek) medu, strouhaný kokos na obalení.
Tip autorky Jitky AdamovéKuličky také lze napíchat na špejle nebo lízátkové tyčky a obalit v raw čokoládě. Tu velmi rychle a snadno umixujete z 1,5 šálku (130 g) raw kakaa, třetiny šálku (110 g) agávového sirupu nebo kokosového nektaru a čtvrt šálku (55 g) rozpuštěného kokosového oleje. Raw čokoláda tuhne nejlíp v lednici, takže tam kuličky před podáváním na chvíli odložte. |
Meruňky rozsekejte ve food procesoru, až se přestanou podobat meruňkám a spojí se do relativně soudržné nepravidelné koule. Přidejte mandle, kokos, vanilku a med. Znovu zapněte food procesor a nechte ho pracovat, dokud se suroviny nespojí ve vláčnou směs, která půjde dobře tvarovat v prstech. Je-li směs příliš suchá, přidejte více medu. Je-li příliš vlhká, přidejte další mandle.
Vyklopte hmotu z food procesoru, pomozte si stěrkou. Do talíře nasypte strouhaný kokos k obalování. Tvořte přibližně stejné kuličky, na velikosti se domluvte s dětmi nebo jinými strávníky. Obalujte je v kokosu a sledujte, jak vám mizí pod rukama v tempu příchodu jednotlivých dětí do kuchyně.