Raw špičky, bezlepkové a s výživnou čokoládou
Ingredience na piškoty: 340 g (2 šálky) pohanky, 200 g (1 šálek) sušených fíků, 160 g (1 šálek) para ořechů. Na krém: 5 banánů, 165 g (tři čtvrtě šálku) kakaového másla, 150 g (1 šálek) kešu ořechů, 45 g (půl šálku kakaa). Na náplň 1 mango. A na čokoládu: 150 g kakaové hmoty, 50 g kakaového másla 80 g agávového sirupu (nebo podle chuti), špetku soli a 1 lžičku vanilkového extraktu.
Pohanku přes noc namočte, pak ji nechte důkladně okapat. Fíky rozmixujte s namočenou pohankou a para ořechy na soudržné těsto. Rozválejte je mezi dvěma fóliemi a vykrajujte piškoty tak velké, jaké potřebujete pro cukrářský sáček s koncovkou na špičky.
Piškoty naskládejte na pláty sušičky a sušte zhruba 8 hodin. Než se usuší piškoty, namočte kešu. Jakmile budou piškoty usušené, můžete je ještě na chvíli odložit do mrazáku. Zpevní a bude se vám s nimi lépe pracovat.
Pak se pusťte do krému. Umixujte banány s kakaovým máslem, kakaem a předem namočenými kešu na hladký krém. Nechte ho v mrazničce ztuhnout právě tak, aby byl pevný, ale poddajný. Pak naplňte cukrářský sáček se speciální „špičkovou“ koncovkou a tvořte na piškotech duté válečky. Část krému si odložte na dekorativní uzavření, na které budete potřebovat jinou cukrářskou koncovku. Piškoty s krémem odložte do mrazničky.
Mezitím připravte světlou náplň – oloupejte mango, okrájejte dužninu od pecky a rozmixujte ji do hladka. Vytáhněte špičky z mrazničky a naplňte je světlým krémem. Do cukrářského sáčku zasaďte koncovku s otvorem ve tvaru hvězdičky, naplňte tmavým krémem a na každou špičku nastříkejte dekorativní zakončení. Téměř hotové zákusky opět nechte ztuhnout v chladnu.
Až špičky ztuhnou, umixujte si čokoládu z kakaové hmoty, kakaového másla, agávového sirupu, špetky soli a vanilkového extraktu. Pokud jsou suroviny příliš tuhé (třeba pokud skladujete kakaové máslo v lednici), nechte je předem povolit v teple. Zákusky namáčejte do tekuté čokolády. Čokoláda na vychlazených špičkách hezky rychle tuhne. A pokud toho ještě nemáte dost, můžete špičky dozdobit posypkou z pistáciových oříšků nebo sekaných kakaových bobů. Ale nikdo nebude nic namítat, ani když je necháte jen tak.