Bezlepkové marokánky
Ingredience na 1,5 kg cukroví: 30 g másla, 60 g hladké rýžové či pohankové mouky, 500 ml mléka, 160 g moučkového cukru, špetka soli, 500 g suché směsi ovoce a oříšků (rozinky, kandované ovoce, buráky, mandle, ořechy). Na polevu 350 g kvalitní čokolády a 100 g 100% tuku na polevy.
Jako vánoční dezert dort pro baletky - recept s videem zde |
Z másla, rýžové mouky, mléka, cukru a špetky soli uvařte ve velkém hrnci bešamel. Jeho příprava je jednoduchá. Nejprve nechte rozpustit máslo, vsypte hladkou rýžovou mouku a vařečkou míchejte. Výsledkem bude světlá jíška. Pak přidejte mléko, špetku soli a cukr a rozmíchejte dohladka. Nezapomeňte na směs ovoce a ořechů a dobře míchejte, aby se vám obsah hrnce nepřipálil.
Sundejte z plotny a nechte vychladnout. Za pomoci dvou lžiček tvarujte na pečicí papír malé hrudky, které lehce rozplácnete. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C cca 15 minut. Upečené marokánky nechte vychladnout. Rozehřejte čokoládu ve vodní lázni a přidejte tuk na polevy, důkladně vmíchejte. Marokánky z jedné strany namáčejte v polevě a nechte zatuhnout.