Vanilkové rohlíčky pro bezlepkáře
Ingredience na 500 g rohlíčků: 110 g bezlepkové mouky (na rohlíčky na snímku použita mouka Schär Mix C Patisserie), 100 g pohankové mouky, 1 vanilkový cukr, 50 g moučkového cukru, špetka xanthanu, 80 g mletých vlašských ořechů, 1 vejce, 150 g změklého másla. Na obalení moučkový cukr a vanilkový lusk.
Tip Lucie Kazdové
|
Ideální je, připravit si alespoň týden před pečením vanilkový cukr z pravého lusku. Na 1 kg moučkového cukru potřebujete alespoň 2 vanilkové lusky. Rozřízněte je, semínka vyškrabte, zamíchejte je do cukru a uzavřete ve skleněné dóze.
Den před pečením zpracujte ze všech surovin těsto na rohlíčky. Nejprve dejte do mísy nebo na vál všechny sypké suroviny, uprostřed udělejte důlek, přidejte vejce a změklé máslo pokrájené na kostičky. Vypracujte vláčné těsto, zabalte je do potravinářské fólie a dejte uležet do lednice.
Z těsta vyválejte dlouhého hada a naporcujte ho na malé kousky, ze kterých vytvarujete zahnuté rohlíčky. Pečte v předehřáté troubě na 160 °C 8 minut do zrůžovění. Ještě horké obalujte v moučkovém cukru s pravou vanilkou.