Svratecký guláš, líčka a hodolanská omáčka. Ochutnejte regionální speciality

Maso je základem většiny oblíbených regionálních pochoutek. Třeba na Vysočině milují svratecký guláš, na Liberecku zase hovězí líčka. Uzenina je důležitou ingrediencí hodolanské omáčky z Olomoucka. A třeboňský kapr? To je přeci také maso, připomíná v seriálu Chutě českých regionů týdeník 5plus2.

Rybí polévka s opečenou houskou | foto: Česká televize

Polévka z třeboňského kapra, který slaví 130 let

Rybí polévka s opečenou houskou

Psal se rok 1889 a Paříž žila otevřením Eiffelovy věže. To v Čechách se toho roku objevily první zmínky o takzvaném „třeboňském kaprovi“, rybě vyšlechtěné v jihočeských rybnících.

Tip na výlet

Třeboňsko je protkané sítí cyklotras, vedou po hrázích rybníků, lesem i polem. Půjčte si ve městě kolo (na den za 300 Kč) nebo elektrokolo (den 700 Kč) a vyrazte třeba k dubu Emy Destinové u Stříbřece.

Do roku 1882 se totiž choval kapr pouze šupinatý. Pojem třeboňský kapr tak už přes 130 let sbírá ocenění a je chráněn několika mezinárodními smlouvami. V jihočeských restauracích je připravován na mnoho způsobů, stejně jako vyhlášený jihočeský pstruh, candát či sumec.

Delikatesou je třeba terinka, tedy masová směs podobná paštice z uzeného sumce s koprovým krémem. Ovšem předtím je třeba ochutnat vyhlášenou třeboňskou rybí polévku.

Na třeboňskou rybí polévku budete potřebovat:

Ořez z kapra nebo jiné ryby, 1 střední cibuli, 500 g kořenové zeleniny, 1 lžíci másla, 1 dcl bílého vína, drcený kmín, šafrán, muškátový oříšek, sůl, pepř, čerstvou petrželku, směs divokého koření, 2 dcl zakysané smetany

Postup:

Ořez z ryby důkladně omyjeme a společně s divokým kořením 30 minut pozvolna vaříme.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Cibulku nakrájíme najemno, zeleninu na nudličky a necháme zesklovatět na másle. Trochu podlijeme bílým vínem, přidáme šafrán, kmín a necháme víno zredukovat na krém. Poté zalijeme přecezeným vývarem z ryb a ještě 15 minut vaříme.

Ochutíme solí, muškátovým oříškem a velkou hrstí čerstvé listové petrželky. Při podávání doplníme lžící zakysané smetany a uvařeným rybím masem.

Skvělé jsou máslové krutony z bílého chleba. Polévku můžeme i rozmixovat.

Hovězí líčka jako za starých časů

Hovězí líčka se přiravují i na červeném víně.

Podještědská cibulačka, kuře na tymiánu se švestkovou omáčkou, lišácká drůbková polévka, podještědské fleky se zelím nebo závitek Reichenberg, to jsou historické speciality z Libereckého kraje.

Chutě českých regionů

Tradice vaření místních specialit se přetrhaly během 2. světové války. Nejdříve po útěku a pronásledování původních českých obyvatel a německých antifašistů fanatickými nacisty, později po odsunu původního německého obyvatelstva.

V kraji se však odjakživa připravovaly vepřové a hovězí speciality; jednou takovou jsou hovězí líčka na kořenové zelenině.

Na hovězí líčka budete potřebovat:

800 g hovězích líček, špetku soli a pepře, 0,5 dl oleje, 2 středně velké mrkve, 1 celer, 1 stonek řapíkatého celeru, 1 středně velkou cibuli, 1 snítku tymiánu, 1 snítku rozmarýnu, 2 dl červeného vína

Tip na výlet

Kdo zavítá do Kořenova pod rozhlednu Štěpánku, může zde navštívit expozici lehkého opevnění, které mělo zabránit vstupu německé armády do Čech. Vstupné je dobrovolné.

Postup:

Hovězí líčka osolíme, opepříme a orestujeme na oleji. Mezitím upravíme zeleninu, očistíme mrkev a celer a nakrájíme je na středně velké kostičky. Vše orestujeme zvlášť na oleji i s cibulí dotmava.

Zalijeme vínem a přidáme orestovaná líčka a bylinky. Dáme na čtyři hodiny péct do trouby při teplotě 150 °C.

Když je hotovo, přecedí se šťáva, kterou se pak polije bramborová kaše, jež je jako příloha nejvhodnější.

Hodolanskou omáčku zvýrazní klobása i okurky

Hodolanská omáčka

Celé generace strávníků na Olomoucku vyrostly na specialitě z Hodolan, ještě nedávno města a dnes součásti Olomouce – na hodolanské omáčce. 

Tip na výlet

V restauraci U Macků v Olomouci na Svatém kopečku stojí porce hodolanské 106 korun. Vyhlášený je nedaleký minipivovar se Svatokopeckým pivem, stojí kousek od olomoucké zoo.

Tu vařily místní hospodyně s velkou oblibou a žádný hrnec nebyl dost velký.

Jde o smetanovou omáčku s brambory, kusy klobásy, vejcem natvrdo a nastrouhanou kyselou okurkou. Podobný pokrm najdeme na Moravě pod různými názvy s variací chutí, třeba ve městě Uherský Ostroh připravují „vajcovú máčkú“. Ta hodolanská se jí většinou s chlebem.

Na hodolanskou omáčku budete potřebovat:

4 až 5 velkých brambor, 4 vejce uvařená natvrdo, uzeninu podle chuti, 1/2 l mléka, 2 dl kysané nebo sladké smetany, 3 lžíce hladké mouky, sůl, bobkový list, nové koření a kyselou okurku

Postup:

Nakrájenou uzeninu osmahneme na malém množství tuku, přidáme brambory nakrájené na drobné kostky a dáme vařit do menšího množství osolené vody, okořeníme bobkovým listem a novým kořením.

Jakmile jsou brambory měkké, přidáme smetanu a zalijeme mlékem, v němž jsme dobře rozmíchali tři lžíce hladké mouky. Za občasného míchání dobře provaříme, aby se z omáčky ztratila moučná chuť.

Na závěr přidáme nakrájená natvrdo uvařená vejce a nastrouhanou kyselou okurku.

Zdroj: i60.cz

Guláš od „horáckého mistra“

Kuchař Vladimír Polreich připravuje svratecký guláš. Cibulí se nešetří.

Pokud se chystáte na Vysočinu, měli byste se v restauracích ptát po krajské specialitě – svrateckém guláši. Ten vymyslel a začal někdy kolem roku 1966 připravovat v městečku Svratka v hotelu Mánes vyhlášený kuchař František Mořický, autor Horácké kuchařky, regionálních receptů z roku 1991.

Pravý „svratecký“ se dělá z hovězího roštěnce s jednoduchým pravidlem: kolik masa, tolik cibule.

Tip na výlet

Kromě krásné CHKO Žďárské vrchy, kde se točila pohádka Obušku, z pytle ven! místo láká k nádherným procházkám a je možné navštívit Pohádkovou vesničku Podlesíčko. Za vstup mezi pohádkové chaloupky zaplatí dospělí 120 Kč, děti a senioři polovic.

Na svratecký guláš budete potřebovat:

500 g roštěné, 4 lžíce oleje, 100 g slaniny, 500 g cibule, mletý pepř, sůl, mletou papriku, kmín, 100 g žampionů, 2 stroužky česneku, lžíci kečupu, majoránku

Postup:

Na kostičky nakrájenou slaninu rozpustíme v oleji, přidáme na nudle nakrájenou roštěnou a prudce opečeme. Pak přidáme plátky nakrájených žampionů, orestujeme, doplníme na kolečka nakrájenou cibuli a znovu orestujeme, aby cibule zůstala celistvá.

Přidáme sůl, pepř, majoránku a mletou papriku, kmín, kečup. Orestujeme, přidáme vodu a podusíme. Vhodnou přílohou jsou bramboráčky.

Zdroj: Horácká kuchařka Františka Mořického

Autor:
Témata: Vaření

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...