PORADNA: S tlakem v domácí vodárně to nepřehánějte, zničíte si baterie

aktualizováno 
U domácí vodárny máme spínač, který řídí tlak v domácím rozvodu. Jenže ten tlak, který dává vodárna, je tak nízký, že to nesepne ani průtokový plynový ohřívač, stěžuje si čtenář. Tlak si může každý sám nařídit, ale instalatéři radí „všeho s mírou“. Přílišným tlakem byste si mohli poškodit baterie a spotřebiče.

Sestava tlakoměru s odkrytovaným tlakovým spínačem | foto: Marek Burza

Podle instalatéra Miloše Borovičky ze stejnojmenného instalatérství je ideální do tlakového spínače moc nesahat. „Nejběžnější typy mívají nastavené rozpětí tlaků od 1,5 do 3 atmosfér. To je ideální,“ říká.

Tento tlak se mírně upravuje podle toho, jak vysoko je potřeba vodu vytlačit. Pokud to bude přízemní domek, není třeba do ničeho vrtat, pokud jde o vícepodlažní dům, je možné na hodnotách trochu přidat.

Fotogalerie

„V první řadě bych si ale zkontroloval, zda máte čistá sítka v bateriích a před plynovým kotlem. Hodně lidí si stěžuje na tlak a přitom mají sítka v bateriích úplně zarostlá vodním kamenem. Bodejť by jim tekla voda,“ popisuje Borovička nejběžnější příčinu závady. Ideální je sítka vymontovat a nechat vyvařit v octu nebo je v něm máčet přes noc. Pak budou zase jako nová. 

Kdyby tohle nepomohlo, zkuste začít regulovat tlak. Avšak jen opatrně. „Když to přeženete, budete si ničit zařízení - gumičky v bateriích i různé pojistné ventily, které jsou v pračkách nebo myčkách. Zkracujete tím jejich životnost,“ varuje instalatér.

Nemá cenu pokoušet se snižovat rozpětí tlaku vody třeba jen na půl atmosféry. Hodně lidí mívá tuto tendenci, protože by nejraději eliminovali změny tlaku vody při pouštění kohoutku. To je daň majitelů malých vodáren za to, že nejsou připojeni na obecní vodovod. Pokud snížíte rozpětí tlaků, bude pak čerpadlo spínat tak často, že by to motor nemusel vydržet. A k tomu se pak připojí další faktory jako velikost tlakové nádoby i výkonnost čerpadla.

Podívejte se do galerie, kde máte podrobný návod krok za krokem, jak upravit tlak na nejběžnějším spínači TSA. 

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Amerika i Petrovice. Nejnovější příspěvky z oblíbeného místa pro relaxaci

Jednou za rok vyjíždím do USA, kde strávíme jednu až dvě noci u Grand Canyonu....

Když jsme vyhlašovali soutěž Nejlepší místo pro relaxaci o infrasaunu, vycházeli jsme z toho, že tradičně relaxujeme u...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Najdete na iDNES.cz