Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rekordně pálivé chilli papričky experti přirovnávají k pojídání žhavého uhlí

  11:00aktualizováno  11:00
Primát pro nejpálivější papričky chilli čerstvě získaly papričky zvané infinity. O 25 000 jednotek pálivosti překonaly oblíbený druh bhut jolokia.

Nové papričky chilli infinity | foto: ČTK

Papričky chilli bhut jolokia dosud v Guinnessově knize rekordů držely primát jako nejpálivější na světě. Nový druh infinity (nekonečno) je překonal podle Scovilleho stupnice o 25 000 jednotek. Test pálivosti podle listu The Sun provedla anglická univerzita ve Warwicku.

Indické papričky bhut jolokia, které používá tamní armáda na výrobu ochromujících granátů, mají podle stupnice pálivosti 1 041 427 bodů. Jejich konkurent infinity, který byl vypěstován ve skleníku ve východoanglickém městě Grantham, má 1 067 286 bodů.

Populární ostré papričky jalapeno za těmito pálivými "zabijáky" zaostávají, podle Scovilleho škály mají od 2 500 do 5 000 bodů. Pepřový sprej používaný k sebeobraně má těchto jednotek dva miliony.

Chilli infinity dostaly podle The Sun jméno kvůli "nikdy nekončící" pálivosti, kterou nezažene ani tradičně nejlepší protilátka - mléko. Nick Woods ze společnosti Fire Foods, která papričky vypěstovala, popsal jejich konzumaci jako pojídání "rozžhaveného uhlí". "Vypěstování tak pálivého chilli v našem klimatu je neuvěřitelné," dodal Woods.

Woods společně s Mattem Simpsonem infinity získal křížením existujících druhů. Dvojice doufá, že ještě letos semínka nového chilli uvede na trh.

Autor:


Témata: Warwick, Vaření

Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

Vědci v Singapuru představili první virtuální koktejl.

Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv...

Veganská strava i neplýtvání. Deset trendů pro gastronomii v roce 2018

Náplavka Street Food

Světem gastronomie kolují tradičně na konci roku velké předpovědi do budoucna. Americká National Restaurant Association...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz