Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Rekordně pálivé chilli papričky experti přirovnávají k pojídání žhavého uhlí

  11:00aktualizováno  11:00
Primát pro nejpálivější papričky chilli čerstvě získaly papričky zvané infinity. O 25 000 jednotek pálivosti překonaly oblíbený druh bhut jolokia.

Nové papričky chilli infinity | foto: ČTK

Papričky chilli bhut jolokia dosud v Guinnessově knize rekordů držely primát jako nejpálivější na světě. Nový druh infinity (nekonečno) je překonal podle Scovilleho stupnice o 25 000 jednotek. Test pálivosti podle listu The Sun provedla anglická univerzita ve Warwicku.

Indické papričky bhut jolokia, které používá tamní armáda na výrobu ochromujících granátů, mají podle stupnice pálivosti 1 041 427 bodů. Jejich konkurent infinity, který byl vypěstován ve skleníku ve východoanglickém městě Grantham, má 1 067 286 bodů.

Populární ostré papričky jalapeno za těmito pálivými "zabijáky" zaostávají, podle Scovilleho škály mají od 2 500 do 5 000 bodů. Pepřový sprej používaný k sebeobraně má těchto jednotek dva miliony.

Chilli infinity dostaly podle The Sun jméno kvůli "nikdy nekončící" pálivosti, kterou nezažene ani tradičně nejlepší protilátka - mléko. Nick Woods ze společnosti Fire Foods, která papričky vypěstovala, popsal jejich konzumaci jako pojídání "rozžhaveného uhlí". "Vypěstování tak pálivého chilli v našem klimatu je neuvěřitelné," dodal Woods.

Woods společně s Mattem Simpsonem infinity získal křížením existujících druhů. Dvojice doufá, že ještě letos semínka nového chilli uvede na trh.

Autor:


Témata: Warwick, Vaření

Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Další z rubriky

Míchačce na beton postačí jen 230 V, ale raději zkontrolujte jističe

Malá míchačka se hodí u každého domu.

Míchačka není velká investice a kolem domu se vždycky hodí. Protože stavbou domu starost nekončí. Vždycky je třeba...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

Najdete na iDNES.cz