Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Rekordně pálivé chilli papričky experti přirovnávají k pojídání žhavého uhlí

  11:00aktualizováno  11:00
Primát pro nejpálivější papričky chilli čerstvě získaly papričky zvané infinity. O 25 000 jednotek pálivosti překonaly oblíbený druh bhut jolokia.

Nové papričky chilli infinity | foto: ČTK

Papričky chilli bhut jolokia dosud v Guinnessově knize rekordů držely primát jako nejpálivější na světě. Nový druh infinity (nekonečno) je překonal podle Scovilleho stupnice o 25 000 jednotek. Test pálivosti podle listu The Sun provedla anglická univerzita ve Warwicku.

Indické papričky bhut jolokia, které používá tamní armáda na výrobu ochromujících granátů, mají podle stupnice pálivosti 1 041 427 bodů. Jejich konkurent infinity, který byl vypěstován ve skleníku ve východoanglickém městě Grantham, má 1 067 286 bodů.

Populární ostré papričky jalapeno za těmito pálivými "zabijáky" zaostávají, podle Scovilleho škály mají od 2 500 do 5 000 bodů. Pepřový sprej používaný k sebeobraně má těchto jednotek dva miliony.

Chilli infinity dostaly podle The Sun jméno kvůli "nikdy nekončící" pálivosti, kterou nezažene ani tradičně nejlepší protilátka - mléko. Nick Woods ze společnosti Fire Foods, která papričky vypěstovala, popsal jejich konzumaci jako pojídání "rozžhaveného uhlí". "Vypěstování tak pálivého chilli v našem klimatu je neuvěřitelné," dodal Woods.

Woods společně s Mattem Simpsonem infinity získal křížením existujících druhů. Dvojice doufá, že ještě letos semínka nového chilli uvede na trh.

Autor:


Témata: Warwick, Vaření

Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

PET lahve nepoužívejte opakovaně, nikdo za ně pak neručí, varují odborníci

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Plastové lahve jsou sice opředeny nejrůznějšími mýty o tom, jak škodí našemu zdraví. Odborníci se však údajného...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Ověřeno maminkami: Co s nákupem z farmářských trhů
Ověřeno maminkami: Co s nákupem z farmářských trhů

Připravte si večeři z dobrot, které si přinesete z trhu. Stačí pár ingrediencí a za pár minut hotovo. Tyto recepty vaří ženy pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz