Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

aktualizováno 
Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co když hmyzu voníte, ale vám nevoní chemické repelenty? Ochránit se před hody krvežíznivců se můžete i pomocí přírodních metod.
(Ilustrační foto)

(Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Esenciální oleje jsou vlastně rostlinné silice. A intenzivní vůně některých těchto těkavých látek pomáhá rostlinám mimo jiné odpuzovat hmyz, takže člověka také mohou chránit. Osvědčené jsou silice levandule nebo stromu zvaného tea tree, které lze před výpravou do přírody nanést přímo na kůži. Raději v malém množství a nejlépe na místa, kde se dá nahmatat tep: zápěstí, krk, kotníky.

Silná skořice, jemný geraniol

V boji proti komárům je velmi efektivní silice skořicová, komáři se jí vyhýbají na sto honů a podle studie tchajwanských vědců dokáže dokonce hubit jejich larvy. Pozor, citlivější pleť může dráždit, takže ji napřed nařeďte v rostlinném oleji – stačí pár kapek – a otestujte na malém kousku kůže. Nedráždí-li, dá se používat jako přírodní repelent, ale i na masáže kloubů nebo svalů.

Komu není na kůži příjemná, může skořicovou silici použít do aromalampy, otravný hmyz pak odežene z obýváku i z terasy. Stejný trik funguje s řadou dalších voňavých olejů včetně eukalyptového, bazalkového, rozmarýnového nebo tymiánového, vonných tyčinek i kvalitních vonných svíček. Ne těch uměle parfemovaných, ale těch se skutečně přírodním složením.

Dobrou volbou jsou esenciální oleje nebo svíčky s obsahem geraniolu a citronelolu. Obě látky najdeme například v olejích z růže, citrusů nebo pelargonie, ve vyšší koncentraci se pak přidávají třeba i do parfémů nebo cigaret. Zvlášť geraniol je vynikající repelent, podle některých zdrojů dokonce účinnější než DEET, tedy aktivní složka většiny běžně prodávaných repelentů.

Pomoc ze zahrádky

Nemáte-li zrovna po ruce vonné silice ani produkty, které je obsahují, najdete pomoc v bylinkové zahrádce. Bylinky, jako je rozmarýn, bazalka, oregano, šalvěj nebo tymián, nebo i levandulové květy jednoduše nasekejte a vylouhujte v oleji lisovaném za studena. Pak nanášejte přímo na kůži. Místo oleje můžete louhovat také v octu; výsledek sice nebude tak voňavý, zato se bude snáze rozprašovat.

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Jobs Contact
Senior Tester / QA Engineer (25.000 - 45.000 Kč)

Jobs Contact
Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj
nabízený plat: 25 000 - 45 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.