Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na Expu v Miláně se bude podávat zvěřina, ale také smažák a utopenci

  20:00aktualizováno  20:00
Restaurace na Expu vždycky nabízí kus naší domoviny. Zatímco v minulých letech se menu soustřeďovalo na obecně českou kuchyni, letos se ještě více specializuje. Bude vařit zvěřinu.

To je výborný nápad, protože české úpravy zvěřiny jsou opravdu nezaměnitelné. „Máme na starosti kompletní návrh, výrobu, instalaci interiérů restauračních provozů, logistiku a financování a pak i provoz restaurace na milánském výstavišti,“ říká jednatel firmy Arteo Bohumil Bochňák, který si už prošel Expy v roce 2005 a 2010.

Fotogalerie

Je pochopitelné, že když si už kuchař úspěšně vyzkoušel předchozí Expa, získané zkušenosti přispějí ke zdárnému průběhu. „My nejsme ve výstavnictví žádní nováčci a v předchozích letech jsme si na italských veletrzích nanečisto zkoušeli, které české pokrmy Italům budou chutnat. A proto jsme nakonec i výběrové řízení na provozovatele české restaurace v Miláně vyhráli,“ vysvětluje Bochňák. „Já osobně považuji za českou specialitu také smažený sýr, utopence a zavináče,“ tvrdí.

K hladkému průběhu by měl přispět i fakt, že český pavilon je už ve zkušebním provozu, aby se do zahájení 1. května vychytaly mouchy. „Například jsme zjistili, že Italové nám přehodili vstupy pro užitkovou a pitnou vodu a podobných věcí se tam musí dořešit spousta,“ říká Jiří Potužník, generální komisař české národní účasti. Neměli bychom proto dopadnout jako některá zastoupení, která budou zprovozňovat pavilony až postupně během trvání výstavy.

Restaurace bude hned na ráně

Česká restaurace získala vynikající strategickou pozici. Je umístěna přímo proti vchodu do areálu, takže je šance, že návštěvníci se zastaví na ranní kávu a večer, až půjdou unavení a hladoví domů, přijdou na pivo a jídlo.

V pavilonu budou vlastně dvě restaurace. V přízemí to bude samoobslužná jídelna Tankovna vhodná na rychlé občerstvení, kde najdete hotovky a nápoje, její specialitou bude plzeňské pivo z tanku. 

Umístění pavilonu v areálu

V prvním patře pak klasická restaurace s obsluhou. Provozovatel ji pojmenoval La Baita Del Caciatore (Lovecká chata) a bude mít kapacitu 52 míst. Část pokrmů bude společná, například srnčí na šípkové omáčce, ale najdete i guláš, svíčkovou na smetaně (viz menu v galerii).

Provozovatel předpokládá, že třetinka piva bude stát tři až čtyři eura, polévky kolem pěti eur a druhá jídla 10 až 20 eur podle typu pokrmu. V tomto okamžiku je spuštěn web Exporestaurant.cz, kde je možné najít další informace, které budou přibývat s tím, jak se bude zahájení výstavy blížit. Už teď si tam můžete rezervovat stůl, kdybyste se do Milána na Všeobecnou světovou výstavu Expo 2015 chystali.

Zkušení kuchaři nepanikaří

Jádro kuchyňského personálu tvoří kuchaři z podniku Stará myslivna v Konopišti u Benešova (hned u zámku). „Je tu už stará zkušená parta, kde mnozí tak jako já absolvovali Expo v Japonsku i Číně,“ říká šéfkuchař Pavel Vrbka. Jsou mezi nimi takoví, kteří si vzali například ve svých „rodných“ restauracích neplacené volno a pustili se do dobrodružství trvajícího od 1. května až do konce října. 

Kuchaři se na zkoušku převlékli do reprezentačních rondonů.

Kuchaři se na zkoušku převlékli do reprezentačních rondonů.

Klobásky

Klobásky

Zvěřinová paštika

Zvěřinová paštika

Vařit budou například Miloslav Kodera z restaurace Havana v Praze, Lukáš Vokrouhlík, který prošel Čínou i Japonskem, specialista na nakládání masa Filip Bárta a mnoho dalších.

„V této chvíli nevíme, jak to tam bude vypadat s návštěvníky. Například v Číně byly slabší návštěvy sřídající se s hrozným fofrem. Přijelo najednou několik autobusů lidí, kteří si s sebou nevzali ani svačinu, takže jsme je museli nakrmit. Ale vcelku se toho nebojím. My jsme tu zvyklí, že se u nás nezastavíme, vařit budeme ze stejných surovin, takže není důvod se zneklidňovat,“ bere to s přehledem Vrbka.

Autor:




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.