Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na Expu v Miláně se bude podávat zvěřina, ale také smažák a utopenci

  20:00aktualizováno  20:00
Restaurace na Expu vždycky nabízí kus naší domoviny. Zatímco v minulých letech se menu soustřeďovalo na obecně českou kuchyni, letos se ještě více specializuje. Bude vařit zvěřinu.

To je výborný nápad, protože české úpravy zvěřiny jsou opravdu nezaměnitelné. „Máme na starosti kompletní návrh, výrobu, instalaci interiérů restauračních provozů, logistiku a financování a pak i provoz restaurace na milánském výstavišti,“ říká jednatel firmy Arteo Bohumil Bochňák, který si už prošel Expy v roce 2005 a 2010.

Fotogalerie

Je pochopitelné, že když si už kuchař úspěšně vyzkoušel předchozí Expa, získané zkušenosti přispějí ke zdárnému průběhu. „My nejsme ve výstavnictví žádní nováčci a v předchozích letech jsme si na italských veletrzích nanečisto zkoušeli, které české pokrmy Italům budou chutnat. A proto jsme nakonec i výběrové řízení na provozovatele české restaurace v Miláně vyhráli,“ vysvětluje Bochňák. „Já osobně považuji za českou specialitu také smažený sýr, utopence a zavináče,“ tvrdí.

K hladkému průběhu by měl přispět i fakt, že český pavilon je už ve zkušebním provozu, aby se do zahájení 1. května vychytaly mouchy. „Například jsme zjistili, že Italové nám přehodili vstupy pro užitkovou a pitnou vodu a podobných věcí se tam musí dořešit spousta,“ říká Jiří Potužník, generální komisař české národní účasti. Neměli bychom proto dopadnout jako některá zastoupení, která budou zprovozňovat pavilony až postupně během trvání výstavy.

Restaurace bude hned na ráně

Česká restaurace získala vynikající strategickou pozici. Je umístěna přímo proti vchodu do areálu, takže je šance, že návštěvníci se zastaví na ranní kávu a večer, až půjdou unavení a hladoví domů, přijdou na pivo a jídlo.

V pavilonu budou vlastně dvě restaurace. V přízemí to bude samoobslužná jídelna Tankovna vhodná na rychlé občerstvení, kde najdete hotovky a nápoje, její specialitou bude plzeňské pivo z tanku. 

Umístění pavilonu v areálu

V prvním patře pak klasická restaurace s obsluhou. Provozovatel ji pojmenoval La Baita Del Caciatore (Lovecká chata) a bude mít kapacitu 52 míst. Část pokrmů bude společná, například srnčí na šípkové omáčce, ale najdete i guláš, svíčkovou na smetaně (viz menu v galerii).

Provozovatel předpokládá, že třetinka piva bude stát tři až čtyři eura, polévky kolem pěti eur a druhá jídla 10 až 20 eur podle typu pokrmu. V tomto okamžiku je spuštěn web Exporestaurant.cz, kde je možné najít další informace, které budou přibývat s tím, jak se bude zahájení výstavy blížit. Už teď si tam můžete rezervovat stůl, kdybyste se do Milána na Všeobecnou světovou výstavu Expo 2015 chystali.

Zkušení kuchaři nepanikaří

Jádro kuchyňského personálu tvoří kuchaři z podniku Stará myslivna v Konopišti u Benešova (hned u zámku). „Je tu už stará zkušená parta, kde mnozí tak jako já absolvovali Expo v Japonsku i Číně,“ říká šéfkuchař Pavel Vrbka. Jsou mezi nimi takoví, kteří si vzali například ve svých „rodných“ restauracích neplacené volno a pustili se do dobrodružství trvajícího od 1. května až do konce října. 

Kuchaři se na zkoušku převlékli do reprezentačních rondonů.

Kuchaři se na zkoušku převlékli do reprezentačních rondonů.

Klobásky

Klobásky

Zvěřinová paštika

Zvěřinová paštika

Vařit budou například Miloslav Kodera z restaurace Havana v Praze, Lukáš Vokrouhlík, který prošel Čínou i Japonskem, specialista na nakládání masa Filip Bárta a mnoho dalších.

„V této chvíli nevíme, jak to tam bude vypadat s návštěvníky. Například v Číně byly slabší návštěvy sřídající se s hrozným fofrem. Přijelo najednou několik autobusů lidí, kteří si s sebou nevzali ani svačinu, takže jsme je museli nakrmit. Ale vcelku se toho nebojím. My jsme tu zvyklí, že se u nás nezastavíme, vařit budeme ze stejných surovin, takže není důvod se zneklidňovat,“ bere to s přehledem Vrbka.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Každý šestý Čech žije v budově, která ničí jeho zdraví, říká studie

Plíseň je jednou z nejčastějších vad bydlení.

Studie Healthy Homes Barometer 2017, která sleduje souvislosti mezi zdravím obyvatelstva a stavem budov, ukázala, že je...

Další z rubriky

Maso na jerky musí být co nejčerstvější! Z něj je připravíte i doma

Hovězí jerky zvládnete připravit i doma, základem je čerstvé maso a čistota v...

Sušení masa není ani v domácích podmínkách problém. Získáte zásobu energie, po které můžete po celé týdny sáhnout...

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Číšnický, křidélkový, nebo pákový? Každý otvírák má svá pro a proti

Otevřít víno vypadá jako triviální úkon, ale s nekvalitní vývrtkou to dá hodně...

Otevření lahve vína je pro mnoho lidí problém a zvláště ženy s tím mohou mít problém. Normálně nechávají tento proces...

Receptem: Lehký rýžový salát s ledovým salátem
Receptem: Lehký rýžový salát s ledovým salátem

Nevíte, co s sebou do práce? Na oběd zkuste lehký rýžový salát

Najdete na iDNES.cz