Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na Expu v Miláně se bude podávat zvěřina, ale také smažák a utopenci

  20:00aktualizováno  20:00
Restaurace na Expu vždycky nabízí kus naší domoviny. Zatímco v minulých letech se menu soustřeďovalo na obecně českou kuchyni, letos se ještě více specializuje. Bude vařit zvěřinu.

To je výborný nápad, protože české úpravy zvěřiny jsou opravdu nezaměnitelné. „Máme na starosti kompletní návrh, výrobu, instalaci interiérů restauračních provozů, logistiku a financování a pak i provoz restaurace na milánském výstavišti,“ říká jednatel firmy Arteo Bohumil Bochňák, který si už prošel Expy v roce 2005 a 2010.

Fotogalerie

Je pochopitelné, že když si už kuchař úspěšně vyzkoušel předchozí Expa, získané zkušenosti přispějí ke zdárnému průběhu. „My nejsme ve výstavnictví žádní nováčci a v předchozích letech jsme si na italských veletrzích nanečisto zkoušeli, které české pokrmy Italům budou chutnat. A proto jsme nakonec i výběrové řízení na provozovatele české restaurace v Miláně vyhráli,“ vysvětluje Bochňák. „Já osobně považuji za českou specialitu také smažený sýr, utopence a zavináče,“ tvrdí.

K hladkému průběhu by měl přispět i fakt, že český pavilon je už ve zkušebním provozu, aby se do zahájení 1. května vychytaly mouchy. „Například jsme zjistili, že Italové nám přehodili vstupy pro užitkovou a pitnou vodu a podobných věcí se tam musí dořešit spousta,“ říká Jiří Potužník, generální komisař české národní účasti. Neměli bychom proto dopadnout jako některá zastoupení, která budou zprovozňovat pavilony až postupně během trvání výstavy.

Restaurace bude hned na ráně

Česká restaurace získala vynikající strategickou pozici. Je umístěna přímo proti vchodu do areálu, takže je šance, že návštěvníci se zastaví na ranní kávu a večer, až půjdou unavení a hladoví domů, přijdou na pivo a jídlo.

V pavilonu budou vlastně dvě restaurace. V přízemí to bude samoobslužná jídelna Tankovna vhodná na rychlé občerstvení, kde najdete hotovky a nápoje, její specialitou bude plzeňské pivo z tanku. 

Umístění pavilonu v areálu

V prvním patře pak klasická restaurace s obsluhou. Provozovatel ji pojmenoval La Baita Del Caciatore (Lovecká chata) a bude mít kapacitu 52 míst. Část pokrmů bude společná, například srnčí na šípkové omáčce, ale najdete i guláš, svíčkovou na smetaně (viz menu v galerii).

Provozovatel předpokládá, že třetinka piva bude stát tři až čtyři eura, polévky kolem pěti eur a druhá jídla 10 až 20 eur podle typu pokrmu. V tomto okamžiku je spuštěn web Exporestaurant.cz, kde je možné najít další informace, které budou přibývat s tím, jak se bude zahájení výstavy blížit. Už teď si tam můžete rezervovat stůl, kdybyste se do Milána na Všeobecnou světovou výstavu Expo 2015 chystali.

Zkušení kuchaři nepanikaří

Jádro kuchyňského personálu tvoří kuchaři z podniku Stará myslivna v Konopišti u Benešova (hned u zámku). „Je tu už stará zkušená parta, kde mnozí tak jako já absolvovali Expo v Japonsku i Číně,“ říká šéfkuchař Pavel Vrbka. Jsou mezi nimi takoví, kteří si vzali například ve svých „rodných“ restauracích neplacené volno a pustili se do dobrodružství trvajícího od 1. května až do konce října. 

Kuchaři se na zkoušku převlékli do reprezentačních rondonů.

Kuchaři se na zkoušku převlékli do reprezentačních rondonů.

Klobásky

Klobásky

Zvěřinová paštika

Zvěřinová paštika

Vařit budou například Miloslav Kodera z restaurace Havana v Praze, Lukáš Vokrouhlík, který prošel Čínou i Japonskem, specialista na nakládání masa Filip Bárta a mnoho dalších.

„V této chvíli nevíme, jak to tam bude vypadat s návštěvníky. Například v Číně byly slabší návštěvy sřídající se s hrozným fofrem. Přijelo najednou několik autobusů lidí, kteří si s sebou nevzali ani svačinu, takže jsme je museli nakrmit. Ale vcelku se toho nebojím. My jsme tu zvyklí, že se u nás nezastavíme, vařit budeme ze stejných surovin, takže není důvod se zneklidňovat,“ bere to s přehledem Vrbka.

Autor:



Nejčtenější

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem, který se s ním vrhl...



Lógr je lahůdkou pro kompostující žížaly a navíc odrazuje slimáky

Žížaly promění kávovou sedlinu i další odpad z kuchyně v cenný substrát, který...

Kávová sedlina neboli lógr jednoznačně patří do bioodpadu. Doporučuje se i přímo jako hnojivo nebo mulč, nicméně kávová...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Vysavačem, hadříkem nebo kartáčem. Jak snadno vyčistit vnitřní žaluzie

Čištění žaluzií patří k nejotravnějším a nejpracnějším úklidovým činnostem.

Způsobů, jak vyčistit žaluzie od usazené vrstvy prachu, existuje hned několik. A nemusí vás ani přijít draho. Vystačíte...

Ukliďme Česko a jaro bude ještě krásnější. V sobotu se hodí každá ruka

Do úklidů se zapojují i děti, loni bych byla úctyhodná polovina z celého počtu...

První jarní sluníčko nekompromisně odhalí odhozené petky či jiné odpadky, stejně jako černé skládky, tedy rádoby...

Oprašte grily: zkontrolujte, vyčistěte, naložte maso. Sezona je tu

Mřížku grilu čistěte v hodně rozpáleném stavu.

Teplé počasí vyláká mnohé z nás přes víkend na zahradu, abychom zahájili grilovací sezonu. Než poprvé rozpálíte gril,...

MetLife Europe Limited, pobočka pro Českou republiku
Sales Management Program

MetLife Europe Limited, pobočka pro Českou republiku
Praha

Najdete na iDNES.cz