Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pražská restaurace Jamie's chtěla zneužít jméno Jamieho Olivera

  15:27aktualizováno  15:27
Na Facebooku se objevil profil restaurace Jamie's London Wall - Praha, která by měla nově otevřít na jaře v Praze. Problém je v tom, že do loga zakomponovala postavu Jamieho Olivera. Ten však s restaurací nemá nic společného.

Takto na Facebooku vypadalo logo s "vetknutým" Jamie Oliverem. | foto: Facebook

Facebookový profil měl zřejmě vzbudil dojem, že se jedná o pobočku sítě deseti restaurací Jamies Wine Bar & Restaurant, které fungují v Londýně v oblasti City. Jedna z nich se jmenuje London Wall. A že tato síť otevře pražský podnik, navíc podporovaný Jamiem Oliverem. 

V okamžiku, kdy fanoušci dobrého jídla a pití objevili profil nové restaurace, zaradovali se. Zároveň se začaly objevovat i hlášky typu: "Tohle je buď vtip, nebo obří pecka." Na nový podnik upozornil server Scuk.cz, který se zabývá mapováním zajímavých restaurací v Česku.

Podivné na tom totiž je, že Jamie Oliver není nijak spjatý s londýnskou sítí. Navíc síť má odlišné logo než to použité na Facebooku. To vzbuzuje pocit, že nová restaurace nemá nejenže nic společného s Jamie Oliverem, ale dokonce ani s londýnskou sítí.

"Kontaktoval jsem okamžitě právníky Jamieho Olivera, aby potvrdili, že v případě inzerované pražské restaurace jde o podvod, a ti mi potvrdili, že Oliver skutečně nemá se sítí Jamies nic společného," říká vydavatel českých mutací Oliverových kuchařek Daniel Sládek (recenze posledního českého překladu zde).

Londýnská siť restaurací Jamie´s

Londýnská síť restaurací Jamies

"Je to ostudný případ, kdy se provozovatelé chystané restaurace snažili parazitovat na slavném jménu, zřejmě aby přitáhli ke svému podniku pozornost," tvrdil s tím, že očekává, že se britští právníci budou pokoušet pražské majitele kontaktovat.

To se evidentně stalo. Facebookové profily, které byly ještě v pondělí funkční, jsou už mimo provoz. "To, co se stalo, je pro ně velmi nemilé a není to dobrý začátek. Ale musí si uvědomit, že takto se podnikat nevyplácí," uzavřel Sládek.

Telefon na pražskou restauraci Jamie's zůstal funkční, jeho majitel však hovory nepřijímá. V současné situaci tak není jasné, zda šlo opravdu jen o internetový vtípek, či o skutečné pochybení a neznalost právních pravidel pro podnikání.

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.