Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hospodští rádi sáhnou po levné zvěřině, ohrožují tím zdraví strávníků

  16:37aktualizováno  16:37
Myslivcům začíná období honů. Největším nepřítelem jsou pro ně pytláci vybavení zbraněmi s nočním viděním, kteří střílí na vše, co se kolem nich pohne. Někteří pak dodávají skolenou zvěř i do restaurací.
Pytláctví je podle myslivců v kraji stále problém a policie se ročně dozví jen o minimu případů. (Ilustrační snímek)

Pytláctví je podle myslivců v kraji stále problém a policie se ročně dozví jen o minimu případů. (Ilustrační snímek) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Kančí guláš, zajíc na rožni, jelení ragú v jalovcové omáčce. Lidé, kteří si na zvěřině rádi pochutnají v restauracích, by měli být obezřetní, zda si nedali upytlačené zvíře.

"Zeptejte se číšníka, odkud maso je. Pokud začne koktat, je to minimálně podezřelé," radí Aleš Rosol ze společnosti Zvěřina Berbera, který na pomezí Chebska a Tachovska vybudoval jednu z největších zpracovatelských firem v republice.

Nebezpečné choroby

V případě zaječího masa je to hlavně tularémie. Podle ředitelky je nebezpečné nejen požití nakaženého masa, ale také samotná manipulace s nemocným zajícem. Stačí totiž, aby člověk vdechnul infikovaný prach. Tularémie se projevuje hlavně slabostí, vysokými horečkami a záněty mízních uzlin.

"Velká rizika pro člověka představuje také trichinelóza, která se objevuje u černé zvěře. Je to závažná nemoc, která může skončit až smrtí," říká Mária Slepičková. Při nákaze totiž putuje parazit do lidských svalů, v nichž pak roste.

Nemocný člověk má vysoké horečky a bolesti. "Ačkoli se trichinelóza u zvěře již úplně běžně nevyskytuje, v posledním roce byly na území České republiky zjištěny tři případy. Většinou na Moravě. Ovšem zvěř migruje, takže se může stát, že dorazí také na západ Čech," říká ředitelka.

Pytláctví je podle myslivců v kraji stále problém a policie se ročně dozví jen o minimu případů. Pokud ale budou některé restaurace stále brát maso od pytláků, problém nezmizí.

Hospodští podle lidí z krajské veterinární správy dost riskují, protože o zvířeti, z nějž zákazníkům připravují jídla, vůbec nic nevědí. Nemají jistotu, zda bylo zastřelené v plné síle, nebo zda pytlák narazil na kus v posledním tažení, který má několik dní vnitřní zranění kvůli srážce s autem.

Podobné je to s chorobami, které se mohou z nakaženého zvířete přenést na člověka. Pokud ulovený kus nezkontroluje odborník, může kančí guláš k obědu strávníkům pěkně zkomplikovat život.

"Zvěřina podléhá ze zákona povinné kontrole, neboť existuje řada nemocí, které jsou ze zvěře přenosné na člověka," říká ředitelka Krajské veterinární správy Karlovy Vary Mária Slepičková.

Někdo nakoupí zvěřinu legálně, až když tuší kontrolu

Všechny restaurace, které svým zákazníkům zvěřinu nabízí, musí mít podle zákona schválenou registrovanou zpracovnu zvěřiny. Jinak porušují nařízení. Podle trestního zákoníku je porušením zákona nejen nepovolený lov, ale i přechovávání neoprávněně ulovené zvěře či ryb.

Podle Aleše Rosola nejsou výjimečné ani případy, kdy si u nich narychlo objednávají restaurace balíčky s masem ze zvěřiny. Většinou to bývá v době, kdy se k nim dopředu ohlásí kontrola, a oni potřebují mít lidově řečeno papíry k masu, které nabízejí v jídelním lístku.

Legálně ulovené maso přitom musí být opatřené speciální plombou, kterou na každý odstřelený kus umístí myslivec. V řádu desítek minut prohlédne zvěřinu vyškolený člověk, který rozezná příznaky možného onemocnění. Vyvržené zvíře se musí rychle dostat do chladu, a než ho koupí zpracovatelský závod, je znovu pohlédnuté a testované.

Každá plomba je unikátní a dá se z ní vyčíst, kdy a kde bylo zvíře odstřeleno.

Ne všichni kuchaři v restauracích však o takové informace stojí. A důvod? Cena. Podle předsedy karlovarského okresního mysliveckého spolku Evžena Krejčího je u upytlačené zvěře daleko nižší, než cena divočiny z legálního odstřelu. "Je to věc nabídky a poptávky," říká.

Ani Karlovarsku se pytláci nevyhýbají. Největším nepřítelem zvěře jsou hlavně nelegální lovci vybavení zbraněmi s nočním viděním. "Zvěř kvůli nim nemá klid," zlobí se Evžen Krejčí. Vybavit si zbraň nočním viděním přitom není podle myslivců zrovna levná záležitost.





Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.