VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše na Jílovišti, tedy na vsi nedaleko Prahy, kde žije i Zdeněk Pohlreich. Může to fungovat?
Vařím líp než ty, slyšel Pohlreich od kuchaře | (2:00) | video: Prima PLAY

Zdeňka Pohlreicha si do restaurace Pod lesem pozvali s pořadem Ano, šéfe! právě proto, že to podnikatelsky dost drhne. Jsou přesvědčeni, že v kuchyni rady nepotřebují, ale nemohou přijít na to, proč mají hostů pomálu. Pondělní díl primáckého pořadu byl tentokrát nezvykle o souboji dvou kuchařských eg.

Šéfkuchař Libor Krušinský není v kuchyni žádný nováček, ale respektovaný a zkušený šéfkuchař. Se Zdeňkem Pohlreichem se navíc znají i ze společné stáže v Paříži zhruba před deseti lety.

Nemají prý spolu problém, Krušinský je ovšem přesvědčen, že - alespoň co se omáček a dezertů týká - je lepší kuchař než Pohlreich. A ten mu to nevyvrací, nemá důvod ani potřebu. Nezpochybnitelné totiž je, že šéf umí svoje kuchařské umění lépe prodat.

Libor šéfoval například francouzské kuchyni Obecního domu v Praze či luxusní kuchyni Chateau Mcely a našlápnutý z těchto „lepších“ podniků se rozhodl, že předvede svoje špičkové kuchařské umění v Jílovišti u Prahy. Ve venkovském hostinci Pod Lesem, který se tu provozuje od roku 1840.

„Řekl si, já vám tady budu vařit tu kuchyni, kterou jsem dělal jinde, a vy si z toho tady sednete na prdel,“ je přesvědčen Pohlreich. „Musí to bejt ale vztáhnutý k tomu okolí, kde se to servíruje. Když lidi nutíte objednávat si něco, o čem nevědí, co to je, a neumějí to ani vyslovit, stydí se si vůbec něco objednat,“ snaží se přesvědčit nájemce restaurace, že by měli trochu ubrat z exkluzivity a víc se přizpůsobil českému venkovu. I oběma škrobeným číšníkům v bílých rukavičkách promluví do duše, aby tak netlačili na pilu.

Tentokrát pomáhali šéfovi i koně Zdeňky Pohlreichové

Liborovu aroganci se pokusí šéf srazit i za pomoci své ženy Zdeňky, která mladého kuchaře pozve ke koním. Ti dokážou odhalit skutečné nitro i těch nejsebevědomějších floutků, takže manželé Pohlreichovi doufají, že v tomto pomohou i Liborovi. A citlivá kobylka, na kterou se posadí, Liborovi opravdu přece jen trochu srazí hřebínek a objeví se v něm trocha pokory.

Hostinec Pod lesem je na Jílovišti v provozu už od roku 1840.

Libor Krušinský na kobylce Zdeňky Pohlreichové.

A tu radu i prosbu v jednom šéf několikrát zopakoval. Dal si totiž tu práci, že obešel místní - tedy jejich i své sousedy, aby od nich vyzvěděl, proč do dříve oblíbené a „normální“ hospody Pod lesem přestali chodit. Ano, je sice dražší, to je vzhledem ke kvalitě kuchyně pochopitelné. Místním je ale nepříjemná hlavně okázalost či jídelní lístek ve francouzštině.

Ve finále je Libor Krušinský Pohlreichovi vděčný, samolepku se dvěma hvězdami přijme s poděkováním za cenné rady, ze svého konceptu však v hospodě odmítají couvnout. Otázka ovšem je, nakolik to byla jen póza během natáčení.

Když si totiž nalistujete aktuální jídelní lístek, je evidentní, že si tu šéfovy rady pravděpodobně vzali k srdci. Už na něm totiž zbylo jen pár názvů toho nejznámějšího z francouzské kuchyně, jinak je naprosto srozumitelný a jednoduchý, přesně jak jim Pohlreich radil.

Ceny jsou sice vyšší, ale přijatelné, jak se na venkovskou hospodu sluší. A je jedině dobrá zpráva, pokud se hospoda s dostupnou špičkovou gastronomií i díky kolegiálním radám Zdeňka Pohlreicha pěkně rozběhla.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025