Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Restaurace v podzemí hotelu nadchla i Madonnu, jí se tu mezi hrnci a pánvemi

aktualizováno 
Nekonvenční nápad založit restauraci ve zrušené podzemní kuchyni proslavil varšavský podnik U Kucharzy po celém světě. V centru velké místnosti úřadují kuchaři, hosté hodují po obvodu. A sledují koncert rukou a nožů.

"Chtěli jsme dát lidem možnost sledovat, jak se jídlo v kuchyni připravuje. A když jsme našli zrušenou podzemní hotelovou kuchyň hotelu Europejski na ulici Ossolińskich, který zavřeli v roce 2005, věděli jsme, že tady to půjde realizovat," vzpomíná spolumajitel restaurace Marek Gessler na počátky historie jedné z nejvyhlášenějších polských restaurací (viz video).

"Nejoblíbenějším jídlem je tu asi tatarský biftek, toho jsme od otevření restaurace prodali asi dva a půl milionů porcí," libuje si Gessler. "Ale jídelníček se tu hodně mění, každý den máme jinou specialitu dne."

Koncept restaurace je jasný. Má otevřeno dlouho do noci, takže hodně hostů přichází i v době, kdy už jinde mají zavřeno. "Kuchaři jsou tu skoro pořád. Nemají to jednoduché, obvykle uvaříme 500 až 700 jídel denně, z toho 300 v noci," vypočítává spolumajitel.

Restaurace U Kucharzy si už získala takový věhlas, že se tu mohou chlubit i návštěvou známých osobností. Jedli tu Zidane, Platini i další. Snad každý, kdo se dostane do Varšavy a chce se dobře v noci najíst. "Nedávno třeba přišla Madonna. V jedenáct, po koncertě."

Věhlas restaurace již přerostl hranice města, bez rezervace se tu už neobejdete. Málokteré restauraci se například povede, aby recenzi přinesla nejen národní média, ale i takové listy jako New York Times nebo Guardian či Newsweek.

Kuchařům můžete nahlížet do jejich dílny

"Kuchař do precizně zpracovaného masa na tatarák hodí vejce s takovou přesností, že by mohl míchat barvy na mistrovské fresky," rozplývá se recenzent New York Times. "Hraje se tu Gershwin, obsluha je možná neformálnější než obvykle a je jaksi příkřejší, ale přesto se tu dobře sedí. Je to prostě jiný zážitek než v běžné restauraci. Když jsem se ptal kuchaře, zda byl králík rozdělený na dvě stejné půlky, odpověděl mi s humorem, že možná. Motorovou pilou," dodává recenzent, který udělil podniku 4,5 bodu z pěti možných.

Recenzenti často mohou mít názor odlišný od běžných hostů. V tomto případě se ale běžní návštěvníci s odborníkem shodují a tvrdí: "Návštěva v této restauraci je prostě show. Stojí za to zajít a pojíst."

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Najdete na iDNES.cz