Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

České děti se poprvé učí vařit zdravě. Pod záštitou Jamieho Olivera

  11:28aktualizováno  11:28
Snažit se motivovat děti i dospělé, aby věnovali čas a pozornost tomu, co jedí, tomu se říká výzva. Pokud to navíc zaštítí Jamie Oliver v rámci akce nazvané Revolution Food Day, může se to podařit ve větším měřítku. Ve světě se letos konala potřetí, v Česku měla premiéru.

Takzvaný Revolution Food Day k nám dorazil díky škole vaření Chefparade z pražského Žižkova (test jejich kurzu vaření z roku 2010 najdete zde) jednoznačně jako chvályhodná akce na podporu zdravého stravování. "Ve své podstatě jde o neziskovou akci pro děti, aby se dozvěděly, jak s jídlem pracovat. Jak používat sezonní a regionální potraviny, kdy jsou ovoce a zelenina nejlepší a podobně," vysvětluje za Chefparade Petra Plánková.

Fotogalerie

Do akce Food Revolution Day se může zapojit v podstatě každý, i jednotlivec, jednoduše tím, že v určitý konkrétní den (letos připadl právě na pátek 16. května) jí zdravě. Případně se spojí víc lidí, organizace nebo firma a udělají si třeba společný piknik. Přitom si mohou předat s ostatními své zkušenosti, podělit se o zážitky, recepty a posunout dál svoje know-how, jak zdravěji a zodpovědněji přistupovat ke stravování.

"My jsme se rozhodli převést tuto myšlenku hlavně do školek a škol. Oslovili jsme tedy nejen je, ale i knihovny a přes Nadaci Terezy Maxové i dětské domovy a podařilo se," má radost Plánková. Přímo v žižkovské kuchyni Chefparade se do zdravého vaření zapojilo 85 dětí ze dvou pražských škol a dvou mimopražských dětských domovů. Všechny pak dostaly kromě kuchařek také vařečku a semínka bylinek, aby si je mohly samy pěstovat ve třídě či dětském domově.

Co zdravého děti připravily podle Jamieho Olivera?

· Duhový salátový wrap (ovocný a zeleninový salát zabalený do tortily)

· Mátovo-jogurtový dip (lehký základní dresink k přípravě tzatziky nebo hummusového dipu)

· Křupavá mrkvová plněná pita (výborná obměna klasických sendvičů)

· Banánový chléb (podle originální Jamieho receptury)

· Super smoothies (nejoblíbenější zelený, fialový, oranžový a bílý zdravý nápoj)

"Na dálku" se k akci přihlásily a připojily další školy (např. MŠ Zvoneček, ZŠ Komenského Kralupy nad Vltavou, pražská ZŠ U obory či nám. Curieových), knihovny a 12 dětských domovů. "Ti, co se připojili, dostali suroviny, se kterými pracujeme - dnes ráno jsme do škol po Praze zaváželi bedýnky s ovocem a zeleninou, aby si na podporu zdravé stravy mohly děti připravit dobroty přesně podle Jamieho receptů. Dětské domovy dostaly kromě surovin ještě Jamieho knížky, stejně jako knihovny pro svoje čtenáře," uvedla Plánková.         

V dětských domovech si podle jejích informací děti vaří v sobotu samy, aby k práci v kuchyni trochu přičichly, a proto si letošní Food Revolution Day většinou přesunuly na sobotu. Zdravé vaření proběhlo mimo jiné v dětském domově v Kroměříži, Bazalech, Havířově i Ústí nad Labem.

Chefparade chce pravidelnou akcí přirozeně navázat na Jamieho dlouhodobé aktivity ohledně zdravějšího stravování dětí doma i ve školách. "Jak Jamie Oliver sám uvádí, obezitou či cukrovkou II. typu, které bývaly ´výsadou´ dospělých, už trpí i osmileté děti a je tedy načase s tím zabojovat," uzavřela Petra Plánková, která už teď přemýšlí, jak posunout příští ročník akce, kterou pod záštitou Jamie Olivera organizuje Food Revolution Foundation.

Autoři: ,



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Míchačce na beton postačí jen 230 V, ale raději zkontrolujte jističe

Malá míchačka se hodí u každého domu.

Míchačka není velká investice a kolem domu se vždycky hodí. Protože stavbou domu starost nekončí. Vždycky je třeba...

PET lahve nepoužívejte opakovaně, nikdo za ně pak neručí, varují odborníci

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Plastové lahve jsou sice opředeny nejrůznějšími mýty o tom, jak škodí našemu zdraví. Odborníci se však údajného...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

PŘÍBĚH: Jak se žije s protikvasinkovou dietou
PŘÍBĚH: Jak se žije s protikvasinkovou dietou

Bez čokolády, bez kávy, bez ovoce. Dominičiny zdravotní obtíže ustoupily až poté, co nasadila protikvasinkovou dietu. Jak se jí teď žije bez sladkostí?

Najdete na iDNES.cz