Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


České děti se poprvé učí vařit zdravě. Pod záštitou Jamieho Olivera

  11:28aktualizováno  11:28
Snažit se motivovat děti i dospělé, aby věnovali čas a pozornost tomu, co jedí, tomu se říká výzva. Pokud to navíc zaštítí Jamie Oliver v rámci akce nazvané Revolution Food Day, může se to podařit ve větším měřítku. Ve světě se letos konala potřetí, v Česku měla premiéru.

Takzvaný Revolution Food Day k nám dorazil díky škole vaření Chefparade z pražského Žižkova (test jejich kurzu vaření z roku 2010 najdete zde) jednoznačně jako chvályhodná akce na podporu zdravého stravování. "Ve své podstatě jde o neziskovou akci pro děti, aby se dozvěděly, jak s jídlem pracovat. Jak používat sezonní a regionální potraviny, kdy jsou ovoce a zelenina nejlepší a podobně," vysvětluje za Chefparade Petra Plánková.

Fotogalerie

Do akce Food Revolution Day se může zapojit v podstatě každý, i jednotlivec, jednoduše tím, že v určitý konkrétní den (letos připadl právě na pátek 16. května) jí zdravě. Případně se spojí víc lidí, organizace nebo firma a udělají si třeba společný piknik. Přitom si mohou předat s ostatními své zkušenosti, podělit se o zážitky, recepty a posunout dál svoje know-how, jak zdravěji a zodpovědněji přistupovat ke stravování.

"My jsme se rozhodli převést tuto myšlenku hlavně do školek a škol. Oslovili jsme tedy nejen je, ale i knihovny a přes Nadaci Terezy Maxové i dětské domovy a podařilo se," má radost Plánková. Přímo v žižkovské kuchyni Chefparade se do zdravého vaření zapojilo 85 dětí ze dvou pražských škol a dvou mimopražských dětských domovů. Všechny pak dostaly kromě kuchařek také vařečku a semínka bylinek, aby si je mohly samy pěstovat ve třídě či dětském domově.

Co zdravého děti připravily podle Jamieho Olivera?

· Duhový salátový wrap (ovocný a zeleninový salát zabalený do tortily)

· Mátovo-jogurtový dip (lehký základní dresink k přípravě tzatziky nebo hummusového dipu)

· Křupavá mrkvová plněná pita (výborná obměna klasických sendvičů)

· Banánový chléb (podle originální Jamieho receptury)

· Super smoothies (nejoblíbenější zelený, fialový, oranžový a bílý zdravý nápoj)

"Na dálku" se k akci přihlásily a připojily další školy (např. MŠ Zvoneček, ZŠ Komenského Kralupy nad Vltavou, pražská ZŠ U obory či nám. Curieových), knihovny a 12 dětských domovů. "Ti, co se připojili, dostali suroviny, se kterými pracujeme - dnes ráno jsme do škol po Praze zaváželi bedýnky s ovocem a zeleninou, aby si na podporu zdravé stravy mohly děti připravit dobroty přesně podle Jamieho receptů. Dětské domovy dostaly kromě surovin ještě Jamieho knížky, stejně jako knihovny pro svoje čtenáře," uvedla Plánková.         

V dětských domovech si podle jejích informací děti vaří v sobotu samy, aby k práci v kuchyni trochu přičichly, a proto si letošní Food Revolution Day většinou přesunuly na sobotu. Zdravé vaření proběhlo mimo jiné v dětském domově v Kroměříži, Bazalech, Havířově i Ústí nad Labem.

Chefparade chce pravidelnou akcí přirozeně navázat na Jamieho dlouhodobé aktivity ohledně zdravějšího stravování dětí doma i ve školách. "Jak Jamie Oliver sám uvádí, obezitou či cukrovkou II. typu, které bývaly ´výsadou´ dospělých, už trpí i osmileté děti a je tedy načase s tím zabojovat," uzavřela Petra Plánková, která už teď přemýšlí, jak posunout příští ročník akce, kterou pod záštitou Jamie Olivera organizuje Food Revolution Foundation.

Autoři: ,




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Volkswagen 1,0MPI/44kW
Volkswagen 1,0MPI/44kW

r.v. 2015, naj. 18 030 km, benzín
178 950 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.