Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vzala maso ze země a přidala mi ho do balíčku, píše šokovaná čtenářka

aktualizováno 
Řeznice krájela plátky krkovičky a jeden jí spadl na zem. Klidně ho sebrala a beze slova přidala k ostatním. „Bohužel jsem byla u pultu sama, takže to nikdo jiný neviděl. Nemám žádný důkaz ani svědectví,“ upřesňuje čtenářka. Kuchaři nad příběhem jako z minulého století kroutí hlavou.

Že upadne maso na zem, se může stát každému. Je otázkou etiky prodeje, jak se přitom řezník zachová. | foto: Profimedia.cz

Případ se stal minulý týden v řeznictví na pražském Spořilově. Redakce zná jeho název, ale vzhledem k tomu, že čtenářka nemá obrazový záznam, neuvádíme ho.

Zákaznice se ohradila, že tento plátek nechce, prodavačka se však divila proč, vždyť ho přece stejně bude tepelně upravovat.

Nad kulturou prodeje se zjevně nepozastavila. Překvapivé je, že se podobné případy ještě stále mohou stávat.

Vyjádření Státní veterinární správy

Manipulace s potravinou musí být taková, aby byla dodržena zdravotní nezávadnost potraviny. Postup, který popisujete, znamená, že potravina již nebyla zdravotně nezávadná.

Pokud upadne maso na zem (a je jedno, jestli před zákazníkem nebo v zázemí prodejny), musí být provedena hygienická opatření. 

Pokud je to veliký kus masa (např. celá kýta, půlka apod.), musí být veškerá plocha, která přišla do styku s podlahou, oříznuta a zlikvidována jako nepoživatelné maso. Pokud upadne malý kousek masa, musí se jako nepoživatelný vyřadit celý.

MVDr. Tamara Latini

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy

Oddělení bezpečnosti potravin, odbor veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví

Oslovení řezníci a kuchaři nevěřili, že je to příběh starý jeden týden.

„To, že maso spadne, se může stát každému. Ale normální by bylo vzít ten kousek, umýt ho pod tekoucí vodou a zeptat se zákazníka, zda si ten plátek vezme, anebo bude chtít nový,“ říká František Kšána starší, majitel věhlasného řeznictví na pražském Břevnově.

„Co etika homo sapiens sapiens 21. století, co hygiena?“ kroutí hlavou Roman Vaněk z Pražského kulinárního institutu a jen těžce hledá příměr, kterým by mohl takové selhání prodavače charakterizovat. „To je jako tržiště někde v Asii. Jenže když nejsou svědci, tak se může člověk dodatečně vztekat jak chce a vždycky to bude tvrzení proti tvrzení. Já bych to vyřešil prostě tak, že by tento krám u mne skončil. Protože když je bude člověk pomlouvat, možná by se od nich nakonec mohl dočkat žaloby za pomluvu. Nechal bych si v tu chvíli zavolat majitele obchodu, aby viděl, jak se k zákazníkům chovají jeho zaměstnanci,“ radí.

„Já bych asi řekl paní prodavačce, že si ze mě dělá srandu,“ směje se šéfkuchař z restaurace Podolka Tomáš Vobořil. Myslí si, že tomu masu skutečně nic není a po umytí se může třeba semlít. „Ale chybí mi tu vztah obchodníka ke klientovi v krámě. Pár slov jako omlouvám se, ukrojím jiný kousek,“ popisuje.

Je to možná i obrázek toho, jaký je vztah ve firmě k potravině. Pokud se takto zachází s masem před zákazníkem, lehce vás napadne, co se s ním asi děje v prostorách, kam zákazník nevidí. Není to ostatně dávno, co inspekce odhalila katastrofální nepořádek a špínu ve vyhlášené Paukertově lahůdkářské provozovně. Taky se navenek tvářila, že chlebíčky jako od Paukerta jinde neseženete.

Úklid ve vyhlášeném lahůdkářství Paukert po zásahu hygieniků:

A co vy? Jak byste se zachovali být v kůži čtenářky?

Jak byste se zachovali v podobné situaci?

celkem hlasů: 5594

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 14. dubna 2015. Anketa je uzavřena.

Jsem v klidu, ale všem na potkání povím, jak to tam chodí a do toho obchodu už nejdu 3717
Spustil bych takový křik, že by to slyšeli až venku na ulici 1090
Takové věci neřeším, doma si to omyju 787
Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

VIDEO: Je čas odstrojit stromeček. Víte, kam s ním?

Odstrojené stromečky do popelnice nepatří.

Tradice říká, že na Tři krále by se měl odstrojit stromeček. Teď jde jen o to, zbavit se ho tak, aby zbytečně...

Hubice s kartáčem, lepicí válečky a kartáče. Nekonečný boj s chlupy

Bez kartáče koberec posetý chlupy pořádně neuklidíte.

Problémy s chlupy zažívají všichni majitelé psů a koček, ať už jde o dlouhosrsté, či krátkosrsté rasy. Částečně je...

Najdete na iDNES.cz