Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Legendární břevnovský řezník Kšána končí. Jde do předčasného důchodu

  13:40aktualizováno  13:40
Nejoblíbenější řezník František Kšána starší už nemá sílu pokračovat v tempu, jaké si nastavil od počátku svého podnikání v oboru. „Jenom v tomto obchodě jsem byl 21 let, cítím se utahaný,“ řekl.

Řezník František Kšána starší. | foto: idnes videoiDNES.cz

Kšánův obchod byl stabilním bodem pro všechny, kdo chtěli koupit kvalitní maso a chodili k němu nejen místní obyvatelé, ale lidé z celé Prahy. Jeho obchod byl raritní tím, že se tam nejen prodávalo, ale hlavně radilo. Každému zájemci poradil, jaké maso je pro který účel nejvhodnější a byl tak prototypem „starého řezníka“, který nenechal nikoho odejít s nepořízenou. Legendární byly i steaky, které na zakázku dokázal naložit na gril a ve vakuu nechal odležet.

Fotogalerie

„Je v tom hlavně zdraví moje i blízkých. A když vidíte, jak v okolí onemocní lidé, uvědomíte si, že práce není všechno. Hodně lidí kroutilo nad tím hlavou, že končím. Ale zkuste tak dlouho dělat 16–18 hodin a spát tři hodiny, tak ať si to zkusí,“ argumentuje.

Tomu odpovídají i reakce na facebookové stránce řeznictví, kde se objevuje hodně lítostivých reakcí. „Teď máme zavřeno, ale o řeznictví by lidé neměli přijít. Jsme v jednání s několika zájemci, například řezník Křeček, pak je tu nějaký pan Makara a ten, kdo nakonec přijde, měl by navázat se současnými zaměstnanci,“ popisuje nejbližší plány.

Určitě to nebude jeho syn František. Ten je sice také řezník, ale ten má svůj vlastní podnik Naše Maso, které patří do konceptu Ambiente a soustřeďuje se na výběrový a několikanásobně dražší sortiment než řeznictví jeho otce.

Podívejte se na archivní video, které popisuje, jak hodnotil František Kšána balíčkované maso.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Další z rubriky

Číšnický, křidélkový, nebo pákový? Každý otvírák má svá pro a proti

Otevřít víno vypadá jako triviální úkon, ale s nekvalitní vývrtkou to dá hodně...

Otevření lahve vína je pro mnoho lidí problém a zvláště ženy s tím mohou mít problém. Normálně nechávají tento proces...

Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

Vědci v Singapuru představili první virtuální koktejl.

Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv...

Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem

Pohled na plantáže s palmou olejnou z ptačí perspektivy: místo původního...

Palmovému oleji v potravinách se podle loňského průzkumu vyhýbá každý třetí Čech a podíl na tom zcela jistě má úsilí...

Najdete na iDNES.cz