Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Legendární břevnovský řezník Kšána končí. Jde do předčasného důchodu

  13:40aktualizováno  13:40
Nejoblíbenější řezník František Kšána starší už nemá sílu pokračovat v tempu, jaké si nastavil od počátku svého podnikání v oboru. „Jenom v tomto obchodě jsem byl 21 let, cítím se utahaný,“ řekl.

Řezník František Kšána starší. | foto: idnes videoiDNES.cz

Kšánův obchod byl stabilním bodem pro všechny, kdo chtěli koupit kvalitní maso a chodili k němu nejen místní obyvatelé, ale lidé z celé Prahy. Jeho obchod byl raritní tím, že se tam nejen prodávalo, ale hlavně radilo. Každému zájemci poradil, jaké maso je pro který účel nejvhodnější a byl tak prototypem „starého řezníka“, který nenechal nikoho odejít s nepořízenou. Legendární byly i steaky, které na zakázku dokázal naložit na gril a ve vakuu nechal odležet.

Fotogalerie

„Je v tom hlavně zdraví moje i blízkých. A když vidíte, jak v okolí onemocní lidé, uvědomíte si, že práce není všechno. Hodně lidí kroutilo nad tím hlavou, že končím. Ale zkuste tak dlouho dělat 16–18 hodin a spát tři hodiny, tak ať si to zkusí,“ argumentuje.

Tomu odpovídají i reakce na facebookové stránce řeznictví, kde se objevuje hodně lítostivých reakcí. „Teď máme zavřeno, ale o řeznictví by lidé neměli přijít. Jsme v jednání s několika zájemci, například řezník Křeček, pak je tu nějaký pan Makara a ten, kdo nakonec přijde, měl by navázat se současnými zaměstnanci,“ popisuje nejbližší plány.

Určitě to nebude jeho syn František. Ten je sice také řezník, ale ten má svůj vlastní podnik Naše Maso, které patří do konceptu Ambiente a soustřeďuje se na výběrový a několikanásobně dražší sortiment než řeznictví jeho otce.

Podívejte se na archivní video, které popisuje, jak hodnotil František Kšána balíčkované maso.

Autor:




Nejčtenější

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Další z rubriky

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.