Řezník František Kšána starší. | foto: idnes video, iDNES.cz

Legendární břevnovský řezník Kšána končí. Jde do předčasného důchodu

  • 54
Nejoblíbenější řezník František Kšána starší už nemá sílu pokračovat v tempu, jaké si nastavil od počátku svého podnikání v oboru. „Jenom v tomto obchodě jsem byl 21 let, cítím se utahaný,“ řekl.

Kšánův obchod byl stabilním bodem pro všechny, kdo chtěli koupit kvalitní maso a chodili k němu nejen místní obyvatelé, ale lidé z celé Prahy. Jeho obchod byl raritní tím, že se tam nejen prodávalo, ale hlavně radilo. Každému zájemci poradil, jaké maso je pro který účel nejvhodnější a byl tak prototypem „starého řezníka“, který nenechal nikoho odejít s nepořízenou. Legendární byly i steaky, které na zakázku dokázal naložit na gril a ve vakuu nechal odležet.

„Je v tom hlavně zdraví moje i blízkých. A když vidíte, jak v okolí onemocní lidé, uvědomíte si, že práce není všechno. Hodně lidí kroutilo nad tím hlavou, že končím. Ale zkuste tak dlouho dělat 16–18 hodin a spát tři hodiny, tak ať si to zkusí,“ argumentuje.

Tomu odpovídají i reakce na facebookové stránce řeznictví, kde se objevuje hodně lítostivých reakcí. „Teď máme zavřeno, ale o řeznictví by lidé neměli přijít. Jsme v jednání s několika zájemci, například řezník Křeček, pak je tu nějaký pan Makara a ten, kdo nakonec přijde, měl by navázat se současnými zaměstnanci,“ popisuje nejbližší plány.

Určitě to nebude jeho syn František. Ten je sice také řezník, ale ten má svůj vlastní podnik Naše Maso, které patří do konceptu Ambiente a soustřeďuje se na výběrový a několikanásobně dražší sortiment než řeznictví jeho otce.

Podívejte se na archivní video, které popisuje, jak hodnotil František Kšána balíčkované maso.

22. března 2013