Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V hrůzném řeznictví visí tlačenky z plyšáků a na hácích Teletubbies

aktualizováno 
Hamburský fotograf Miroslav Menschenkind se rozhodl ukázat, co se děje v řeznictví. Pohled na vykuchané plyšáky totiž podle něj mnoho lidí šokuje víc než zabitá zvířata, která hodláme sníst.

Menschenkind se rozhodl upozornit na realitu masného průmyslu jinak než výstavou fotografií se spoustou krve z porážek jatečních zvířat. Místo vepřového se rozhodl na řeznických hácích ukázat zbytky plyšáků, tedy hraček, ke kterým prý míváme vřelejší vztah než k tvorům, jejichž osudem je skončit na talíři.

Fotogalerie

Miroslav Menschenkind výstavu v galerii Xpon nazval Mensch & Kind. Cuddly Toy-Butchery since 1886 (tedy něco jako Člověk a dítě. Řeznictví plyšáků od r. 1886).

"Můj dědeček byl mistr řezník, takže vím, jak se to řemeslo provozuje a umím zacházet s řeznickým nářadím. Nejdřív jsem medvědům uřízl hlavy a pak jsem je pověsil na háky. Z výplní hlav jsem do střívek plnil uzenářské výrobky," popisoval.

Menschenkind neuznává zabíjení zvířat kvůli jídlu, je vegetarián. Galerii Xpon si vybral proto, že podle historických pramenů tu skutečně kdysi stálo řeznictví. A galerii přestavěl tak, aby to skutečně vypadalo jako v reálném obchodě. Včetně na hácích zavěšených Teletubbies s vydloubnutýma očima.

Nejvíc oceňuje reakcí dětí. "Medvídci bez hlavy nejsou zřejmě v jejich ložnicích výjimkou a ve své zvídavosti jsou ochotni akceptovat i mlýnek na maso s chlupáčem. A jsou ochotni přemýšlet, co se to děje s živými zvířaty. Že vlastně skončí v mlýnku na maso úplně stejně," chválí reakce veřejnosti na svou provokaci.

"Chtěl bych, aby si lidi, kteří si koupí maso v balíčku v supermarketu, udělali rovnítko mezi masem a živým tvorem. Aby v tom balíčku neviděli jen jídlo, ale taky krávu na poli," shrnuje Meschenkind.

Autor:




Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.