Předpokládali jsme, že vzorky nakoupené v samoobsluze prohrají na celé čáře. Opak byl pravdou, řezník mnoho z nich ohodnotil jako chuťově výborné a jako špatné a šizené skončilo jen minimum vzorků.
Je však pravdou, že František Kšána je ve svém hodnocení velmi mírný ke svým kolegům v oboru. Typicky to bylo vidět třeba u šunky. Zatímco kupované vzorky hodnotil chuťově dobře, když vytáhl svoji šunku, rázem byl vidět rozdíl v kvalitě.
"Na správné šunce musí být vidět kusy masa," tvrdí. Tato šunka zvítězila i v anonymní redakční anketě.
Velké výhrady měl Kšána k technologickému zpracování. Například při popisování salámu gothaj upozornil na to, že si výrobce nedal práci s tím, aby špeková vložka byla rovnoměrněji rozmístěná v celém objemu salámu, což by mělo být normální. Výrobcům gothaje také vyčítá, že se nedrží ani klasického tvaru.
"Všechno strkají do střívek o průměru devět nebo deset centimetrů. Ale v takovém průměru se dělal český nebo pařížský salám. Gothaj má mít daleko větší průměr. Když přijdou cizinci, říkají – aha, to je česká mortadela," popisuje s nadsázkou. I když samozřejmě italská mortadela se jinak koření a špeková vložka má větší průměr. "Já se držím receptury z první republiky a můj gothaj si lidi pochvalují," tvrdí.
Čerstvé uzeniny a šunky v akciI kvalita se dá pořídit levně, v obchodech jsou nyní slevy na uzeniny až 50 % |
Podle něj je také problém v tom, že dnes už lidi ani nevědí, jak má originální uzenina chutnat. Ale chápe to. "Když vás vychovají na nekvalitním salámu, tak už jiný nebudete chtít, prostě si myslíte, že toto je norma," nemůže se udržet.
Evidentně šizená byla velmi světlá vysočina, kde bylo na první pohled podměrečné množství hovězího masa a přemíra tuku. "Co chcete? Když si supermarkety objednají vysočinu, která se musí vejít do nějaké ceny, tak co může řezník udělat? Spočítejte si cenový rozdíl mezi vepřovým a hovězím a hned uvidíte, kde se dá ušetřit," vysvětluje.
Z této malé sondy je znát, že i v samoobsluze lze koupit solidní zboží, jen nesmí člověk házet do košíku první balíček, který mu přijde pod ruku. A nejlepší je mít svého řezníka, kterému ještě pořád něco říká pojem stavovská čest.
Podívejte se na video, kde nejlépe uvidíte rozdíl, jak má vypadat struktura a barva poctivého salámu. Snad vám to pomůže při příštím nákupu.