VIDEO: Řezník hodnotil salámy ze supermarketu. Většinu neztrhal

aktualizováno 
Nakoupili jsme v samoobsluze vzorky salámů a vypravili se do proslulého pražského řeznictví, aby je majitel František Kšána popsal a podrobil senzorickému testu. Jednotlivé vzorky jsme pak nechali zhodnotit anonymně v redakci.

Předpokládali jsme, že vzorky nakoupené v samoobsluze prohrají na celé čáře. Opak byl pravdou, řezník mnoho z nich ohodnotil jako chuťově výborné a jako špatné a šizené skončilo jen minimum vzorků.

Fotogalerie

Je však pravdou, že František Kšána je ve svém hodnocení velmi mírný ke svým kolegům v oboru. Typicky to bylo vidět třeba u šunky. Zatímco kupované vzorky hodnotil chuťově dobře, když vytáhl svoji šunku, rázem byl vidět rozdíl v kvalitě.

"Na správné šunce musí být vidět kusy masa," tvrdí. Tato šunka zvítězila i v anonymní redakční anketě.

Velké výhrady měl Kšána k technologickému zpracování. Například při popisování salámu gothaj upozornil na to, že si výrobce nedal práci s tím, aby špeková vložka byla rovnoměrněji rozmístěná v celém objemu salámu, což by mělo být normální. Výrobcům gothaje také vyčítá, že se nedrží ani klasického tvaru.

"Všechno strkají do střívek o průměru devět nebo deset centimetrů. Ale v takovém průměru se dělal český nebo pařížský salám. Gothaj má mít daleko větší průměr. Když přijdou cizinci, říkají – aha, to je česká mortadela," popisuje s nadsázkou. I když samozřejmě italská mortadela se jinak koření a špeková vložka má větší průměr. "Já se držím receptury z první republiky a můj gothaj si lidi pochvalují," tvrdí.

Čerstvé uzeniny a šunky v akci

I kvalita se dá pořídit levně, v obchodech jsou nyní slevy na uzeniny až 50 %

Podle něj je také problém v tom, že dnes už lidi ani nevědí, jak má originální uzenina chutnat. Ale chápe to. "Když vás vychovají na nekvalitním salámu, tak už jiný nebudete chtít, prostě si myslíte, že toto je norma," nemůže se udržet.

Evidentně šizená byla velmi světlá vysočina, kde bylo na první pohled podměrečné množství hovězího masa a přemíra tuku. "Co chcete? Když si supermarkety objednají vysočinu, která se musí vejít do nějaké ceny, tak co může řezník udělat? Spočítejte si cenový rozdíl mezi vepřovým a hovězím a hned uvidíte, kde se dá ušetřit," vysvětluje.

Z této malé sondy je znát, že i v samoobsluze lze koupit solidní zboží, jen nesmí člověk házet do košíku první balíček, který mu přijde pod ruku. A nejlepší je mít svého řezníka, kterému ještě pořád něco říká pojem stavovská čest.

Podívejte se na video, kde nejlépe uvidíte rozdíl, jak má vypadat struktura a barva poctivého salámu. Snad vám to pomůže při příštím nákupu.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Další z rubriky

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Najdete na iDNES.cz