Kuchaři, třeste se. Do praxe uvedli robota, který se postará o hamburgery

aktualizováno 
V Pasadeně v americkém státě Kalifornie byl do ostrého provozu uveden robot, který podstatně urychlí přípravu hamburgerů, respektive ušetří pracovní sílu, která je běžně připravuje. Podle prvních výsledků v běžném provozu si majitelé řetězce rychlého občerstvení libují, že robot dokáže udržet stálou kvalitu.

Robot Flippy je vlastně ruka, která dokáže překlápět v určeném okamžiku hamburgerovou placku tak, aby byla optimálně propečená, a zároveň upozorní ostatní pracovníky provozu, aby byli připravení k dokončení a servírování porce. Majitelé hamburgrárny Caliburger robota plánují nasadit do dalších 50 podniků.

Fotogalerie

Flippy je produktem kalifornské společnosti Miso Robotics, která se specializuje na vývoj robotů, které by mohly usnadnit neustále se opakující se pohyby, které v některých případech v kuchyni nastávají. Hlídání a převracení hamburgerů tak, aby byly ideálně propečené, je typickým případem. Ale podobně je pro ně výzvou i vývoj strojů pro výrobu a pečení pizzy.

Flippy byl testován od začátku letošního roku a za živého kuchaře dokáže nejen hamburger opéct, ale pak ho i přemístit na housku a připravit pro další úpravu podle toho, jak si porci zákazník přeje. „Zní to jako kuchyně budoucnosti a možná se někdo bojí, že přijde o místo. Ale v kuchyni lidé vždy budou potřeba. My vidíme budoucnost jako spolupráci lidí a robotů,“ říká generální ředitel Miso Robotics David Zito.

Podle něj bude automatizace potřebná v oblastech, kde se majitelé potýkají s potřebou vysokého obratu, kterou lidé nejsou schopni zvládnout. Robot Flippy dokáže zvládnout 150–300 hamburgerů za hodinu. Podle toho, jak budou stíhat jeho lidští spolupracovníci.

Flippy totiž potřebuje, aby lidská obsluha umístila placky mletého masa na rošt. Pak už se o maso dokáže postarat až do fáze, kdy je přenese na housku, a upozornit ostatní kuchaře, že je základ připravený. Díky senzorům dokáže poznat, že je tál znečištěný, takže obracečku vymění za špachtli a pečicí plochu umí vyčistit (podívejte se na video, kde tuto fázi také uvidíte).

Robotická ruka stojí 60 000 dolarů (asi 1,2 milionu korun) a měla by v nejbližší době začít pomáhat v padesáti pobočkách řetězce Caliburger. Podle vyjádření firmy by však neměli zaměstnanci očekávat propouštění, spíše se počítá s tím, že ušetřenými pracovníky posílí tým přímo v restauraci.

EDIT: Podle posledních zpráv v deníku USA Today museli robota Flippy odstavit z práce. Kvůli obrovskému zájmu lidí, kteří přišli provoz vyzkoušet, se zjistilo, že robot nestíhal zvládnout poptávku a tempo zvýšeného provozu. 

„Je to o načasování. Když pracují lidi společně, mluví spolu,“ řekl Anthony Lomelino, předseda technologického oddělení pro mateřskou společnost společnosti CaliBurge. Robot na rozdíl od lidí potřebuje pravidelnější tempo.

Zároveň však společnost projekt nevzdává. Výrobce teď bude testovat ovládací program robota, aby dokázal zvládat práci i v dobách špičky. 

Zdá se, že první bod v souboji člověk versus robot má na svém kontě člověk.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Další z rubriky

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

OBRAZEM: Ty nejlepší fantastické pohledy z dronů na svět kolem nás

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby....

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby. Vše nafocené z ptačí perspektivy díky...

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Husička po pěti hodinách pomalého pečení

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už...

Najdete na iDNES.cz