Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kuchaři, třeste se. Do praxe uvedli robota, který se postará o hamburgery

aktualizováno 
V Pasadeně v americkém státě Kalifornie byl do ostrého provozu uveden robot, který podstatně urychlí přípravu hamburgerů, respektive ušetří pracovní sílu, která je běžně připravuje. Podle prvních výsledků v běžném provozu si majitelé řetězce rychlého občerstvení libují, že robot dokáže udržet stálou kvalitu.

Robot Flippy je vlastně ruka, která dokáže překlápět v určeném okamžiku hamburgerovou placku tak, aby byla optimálně propečená, a zároveň upozorní ostatní pracovníky provozu, aby byli připravení k dokončení a servírování porce. Majitelé hamburgrárny Caliburger robota plánují nasadit do dalších 50 podniků.

Fotogalerie

Flippy je produktem kalifornské společnosti Miso Robotics, která se specializuje na vývoj robotů, které by mohly usnadnit neustále se opakující se pohyby, které v některých případech v kuchyni nastávají. Hlídání a převracení hamburgerů tak, aby byly ideálně propečené, je typickým případem. Ale podobně je pro ně výzvou i vývoj strojů pro výrobu a pečení pizzy.

Flippy byl testován od začátku letošního roku a za živého kuchaře dokáže nejen hamburger opéct, ale pak ho i přemístit na housku a připravit pro další úpravu podle toho, jak si porci zákazník přeje. „Zní to jako kuchyně budoucnosti a možná se někdo bojí, že přijde o místo. Ale v kuchyni lidé vždy budou potřeba. My vidíme budoucnost jako spolupráci lidí a robotů,“ říká generální ředitel Miso Robotics David Zito.

Podle něj bude automatizace potřebná v oblastech, kde se majitelé potýkají s potřebou vysokého obratu, kterou lidé nejsou schopni zvládnout. Robot Flippy dokáže zvládnout 150–300 hamburgerů za hodinu. Podle toho, jak budou stíhat jeho lidští spolupracovníci.

Flippy totiž potřebuje, aby lidská obsluha umístila placky mletého masa na rošt. Pak už se o maso dokáže postarat až do fáze, kdy je přenese na housku, a upozornit ostatní kuchaře, že je základ připravený. Díky senzorům dokáže poznat, že je tál znečištěný, takže obracečku vymění za špachtli a pečicí plochu umí vyčistit (podívejte se na video, kde tuto fázi také uvidíte).

Robotická ruka stojí 60 000 dolarů (asi 1,2 milionu korun) a měla by v nejbližší době začít pomáhat v padesáti pobočkách řetězce Caliburger. Podle vyjádření firmy by však neměli zaměstnanci očekávat propouštění, spíše se počítá s tím, že ušetřenými pracovníky posílí tým přímo v restauraci.

EDIT: Podle posledních zpráv v deníku USA Today museli robota Flippy odstavit z práce. Kvůli obrovskému zájmu lidí, kteří přišli provoz vyzkoušet, se zjistilo, že robot nestíhal zvládnout poptávku a tempo zvýšeného provozu. 

„Je to o načasování. Když pracují lidi společně, mluví spolu,“ řekl Anthony Lomelino, předseda technologického oddělení pro mateřskou společnost společnosti CaliBurge. Robot na rozdíl od lidí potřebuje pravidelnější tempo.

Zároveň však společnost projekt nevzdává. Výrobce teď bude testovat ovládací program robota, aby dokázal zvládat práci i v dobách špičky. 

Zdá se, že první bod v souboji člověk versus robot má na svém kontě člověk.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Inteligentní domácnost můžete vybudovat bez kopání a vrtání

Svůj domov můžete řídit odkudkoliv.

Bezdrátový systém Cockpit umožňuje řídit domácnost z libovolného místa s pomocí intuitivní aplikace ve smartphonu a...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Najdete na iDNES.cz