Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kuchaři, třeste se. Do praxe uvedli robota, který se postará o hamburgery

aktualizováno 
V Pasadeně v americkém státě Kalifornie byl do ostrého provozu uveden robot, který podstatně urychlí přípravu hamburgerů, respektive ušetří pracovní sílu, která je běžně připravuje. Podle prvních výsledků v běžném provozu si majitelé řetězce rychlého občerstvení libují, že robot dokáže udržet stálou kvalitu.

Robot Flippy je vlastně ruka, která dokáže překlápět v určeném okamžiku hamburgerovou placku tak, aby byla optimálně propečená, a zároveň upozorní ostatní pracovníky provozu, aby byli připravení k dokončení a servírování porce. Majitelé hamburgrárny Caliburger robota plánují nasadit do dalších 50 podniků.

Fotogalerie

Flippy je produktem kalifornské společnosti Miso Robotics, která se specializuje na vývoj robotů, které by mohly usnadnit neustále se opakující se pohyby, které v některých případech v kuchyni nastávají. Hlídání a převracení hamburgerů tak, aby byly ideálně propečené, je typickým případem. Ale podobně je pro ně výzvou i vývoj strojů pro výrobu a pečení pizzy.

Flippy byl testován od začátku letošního roku a za živého kuchaře dokáže nejen hamburger opéct, ale pak ho i přemístit na housku a připravit pro další úpravu podle toho, jak si porci zákazník přeje. „Zní to jako kuchyně budoucnosti a možná se někdo bojí, že přijde o místo. Ale v kuchyni lidé vždy budou potřeba. My vidíme budoucnost jako spolupráci lidí a robotů,“ říká generální ředitel Miso Robotics David Zito.

Podle něj bude automatizace potřebná v oblastech, kde se majitelé potýkají s potřebou vysokého obratu, kterou lidé nejsou schopni zvládnout. Robot Flippy dokáže zvládnout 150–300 hamburgerů za hodinu. Podle toho, jak budou stíhat jeho lidští spolupracovníci.

Flippy totiž potřebuje, aby lidská obsluha umístila placky mletého masa na rošt. Pak už se o maso dokáže postarat až do fáze, kdy je přenese na housku, a upozornit ostatní kuchaře, že je základ připravený. Díky senzorům dokáže poznat, že je tál znečištěný, takže obracečku vymění za špachtli a pečicí plochu umí vyčistit (podívejte se na video, kde tuto fázi také uvidíte).

Robotická ruka stojí 60 000 dolarů (asi 1,2 milionu korun) a měla by v nejbližší době začít pomáhat v padesáti pobočkách řetězce Caliburger. Podle vyjádření firmy by však neměli zaměstnanci očekávat propouštění, spíše se počítá s tím, že ušetřenými pracovníky posílí tým přímo v restauraci.

EDIT: Podle posledních zpráv v deníku USA Today museli robota Flippy odstavit z práce. Kvůli obrovskému zájmu lidí, kteří přišli provoz vyzkoušet, se zjistilo, že robot nestíhal zvládnout poptávku a tempo zvýšeného provozu. 

„Je to o načasování. Když pracují lidi společně, mluví spolu,“ řekl Anthony Lomelino, předseda technologického oddělení pro mateřskou společnost společnosti CaliBurge. Robot na rozdíl od lidí potřebuje pravidelnější tempo.

Zároveň však společnost projekt nevzdává. Výrobce teď bude testovat ovládací program robota, aby dokázal zvládat práci i v dobách špičky. 

Zdá se, že první bod v souboji člověk versus robot má na svém kontě člověk.

Autor:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

Chřest nastrouhaný na nudličky a krátce grilovaný má vynikající chuť mladého...

Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý český foodbloger...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Najdete na iDNES.cz