Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kombinace drůbežího masa se sušenou šunkou a ovčím sýrem je dokonalá

aktualizováno 
Připravte k obědu jednoduchou a rychlou roládu z vykostěné perličky nebo rovnou z kuřete podle starého toskánského receptu. "Kuře pro větší rodinu, perlička pro malou," radí italský šéfkuchař Emanuel Ridi. Je tedy jasné, že perličku nemusíte shánět za každou cenu. Stačí kuře, šunka, sýr a bylinky.

Tradiční toskánský recept Ridiho naučil jeho kamarád, majitel malebného zámečku Ama, hoteliér, restauratér a kuchař v jedné osobě. 

Všechny použité ingredience by u nás měly být dostupné, horší to může být se sušenými květy divokého fenyklu. Ale kdo opravdu chce, ten si je sežene.

Perlička (či kuře...) di Ama krok za krokem

Potřebovat budete vykostěnou perličku, sušenou šunku (ideálně pancetta nebo prosciutto), ovčí sýr pecorino, kousek pórku, sklenku mléka, čerstvý rozmarýn, čerstvou šalvěj, sušené květy divokého fenyklu, panenský olivový olej, mořskou sůl a černý pepř.

Perličku vykostěte a maso si rozložte jako plát.
Z obou stran maso osolte a opepřete.
Do masa vetřete posekané snítky čerstvých bylinek a sušený fenyklový květ.

Vykostěný plát masa z perličky osolte a opepřete z obou stran, pak ho ještě potřete nasekanými bylinkami a sušeným fenyklem.

Pak na maso rozložte jeden vedle druhého plátky sušené šunky.
Maso zabalte do ruličky, roládu přitom pevně stahujte, aby se nerozpadala.
Zatočenou roládu obvažte provázkem, aby pěkně držela pohromadě.

Na rozložené maso poskládejte jeden vedle druhého plátky sušené šunky, plát i se šunkou pevně zarolujte a omotejte provázkem.

Provázek zajistěte uzlíkem.
Roládu ještě pokapejte olivovým olejem a je připravená k pečení.
Roládu pečte ve vyhřáté troubě při 190 stupních C zhruba 35 minut, záleží na...

Připravenou roládu pokapte olivovým olejem a dejte péct do předehřáté trouby na 190 °C po dobu zhruba 35 minut (musíte si hlídat, případně roládu zhruba po 20 minutách otočit, viz video).

Přidejte zhruba deci mléka.
nechte lehce zredukovat a přidejte strouhaný ovčí sýr.
Sýr by se měl jen rozpustit, posléze omáčku hned stáhněte z ohně.

Na olivovém oleji si mezitím na omáčku osmahněte trošku nasekaného pórku, zalijte ho zhruba decilitrem mléka a ochuťte solí, pepřem a sušeným fenyklem. Omáčku nechte jen mírně zredukovat a nechte v ní rozpustit nastrouhaný ovčí sýr. Nehledejte v tom vědu. "V podstatě jen rozpustíte sýr s mlékem," říká Manu.

Zhruba po dvaceti minutách perličku v troubě otočte.
Roláda z vykostěné perličky, plněná sušenou šunkou, je pečená zhruba za 35...
Perlička di Amo, tedy roláda z vykostěné perličky, plněná sušenou šunkou, po...

Roládu si pohlídejte, aby se upekla pěkně dozlatova, po vytažení z trouby ji rozkrojte a pokrájejte na plátky.

Perlička di Amo, tedy roláda z vykostěné perličky, plněná sušenou šunkou, s...
Podle chuti porci opepřete čerstvě mletým pepřem.

Podávejte s připravenou omáčkou tak, že plátky rolády usadíte "do připravené postýlky" ze sýrové omáčky. Stačí jí nalít doprostřed čistého talíře jednu dvě naběračky. Podle chuti maso na talíři ještě opepřete čerstvě mletým pepřem.

Tento a další recepty podle nefalšovaných Italů se můžete naučit v úterý večer na televizi Prima Family, při sledování pátého dílu Itala na cestách.

Autor:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.