Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kombinace drůbežího masa se sušenou šunkou a ovčím sýrem je dokonalá

aktualizováno 
Připravte k obědu jednoduchou a rychlou roládu z vykostěné perličky nebo rovnou z kuřete podle starého toskánského receptu. "Kuře pro větší rodinu, perlička pro malou," radí italský šéfkuchař Emanuel Ridi. Je tedy jasné, že perličku nemusíte shánět za každou cenu. Stačí kuře, šunka, sýr a bylinky.

Tradiční toskánský recept Ridiho naučil jeho kamarád, majitel malebného zámečku Ama, hoteliér, restauratér a kuchař v jedné osobě. 

Všechny použité ingredience by u nás měly být dostupné, horší to může být se sušenými květy divokého fenyklu. Ale kdo opravdu chce, ten si je sežene.

Perlička (či kuře...) di Ama krok za krokem

Potřebovat budete vykostěnou perličku, sušenou šunku (ideálně pancetta nebo prosciutto), ovčí sýr pecorino, kousek pórku, sklenku mléka, čerstvý rozmarýn, čerstvou šalvěj, sušené květy divokého fenyklu, panenský olivový olej, mořskou sůl a černý pepř.

Perličku vykostěte a maso si rozložte jako plát.
Z obou stran maso osolte a opepřete.
Do masa vetřete posekané snítky čerstvých bylinek a sušený fenyklový květ.

Vykostěný plát masa z perličky osolte a opepřete z obou stran, pak ho ještě potřete nasekanými bylinkami a sušeným fenyklem.

Pak na maso rozložte jeden vedle druhého plátky sušené šunky.
Maso zabalte do ruličky, roládu přitom pevně stahujte, aby se nerozpadala.
Zatočenou roládu obvažte provázkem, aby pěkně držela pohromadě.

Na rozložené maso poskládejte jeden vedle druhého plátky sušené šunky, plát i se šunkou pevně zarolujte a omotejte provázkem.

Provázek zajistěte uzlíkem.
Roládu ještě pokapejte olivovým olejem a je připravená k pečení.
Roládu pečte ve vyhřáté troubě při 190 stupních C zhruba 35 minut, záleží na...

Připravenou roládu pokapte olivovým olejem a dejte péct do předehřáté trouby na 190 °C po dobu zhruba 35 minut (musíte si hlídat, případně roládu zhruba po 20 minutách otočit, viz video).

Přidejte zhruba deci mléka.
nechte lehce zredukovat a přidejte strouhaný ovčí sýr.
Sýr by se měl jen rozpustit, posléze omáčku hned stáhněte z ohně.

Na olivovém oleji si mezitím na omáčku osmahněte trošku nasekaného pórku, zalijte ho zhruba decilitrem mléka a ochuťte solí, pepřem a sušeným fenyklem. Omáčku nechte jen mírně zredukovat a nechte v ní rozpustit nastrouhaný ovčí sýr. Nehledejte v tom vědu. "V podstatě jen rozpustíte sýr s mlékem," říká Manu.

Zhruba po dvaceti minutách perličku v troubě otočte.
Roláda z vykostěné perličky, plněná sušenou šunkou, je pečená zhruba za 35...
Perlička di Amo, tedy roláda z vykostěné perličky, plněná sušenou šunkou, po...

Roládu si pohlídejte, aby se upekla pěkně dozlatova, po vytažení z trouby ji rozkrojte a pokrájejte na plátky.

Perlička di Amo, tedy roláda z vykostěné perličky, plněná sušenou šunkou, s...
Podle chuti porci opepřete čerstvě mletým pepřem.

Podávejte s připravenou omáčkou tak, že plátky rolády usadíte "do připravené postýlky" ze sýrové omáčky. Stačí jí nalít doprostřed čistého talíře jednu dvě naběračky. Podle chuti maso na talíři ještě opepřete čerstvě mletým pepřem.

Tento a další recepty podle nefalšovaných Italů se můžete naučit v úterý večer na televizi Prima Family, při sledování pátého dílu Itala na cestách.

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Neuklizený domov nedá spát třetině Čechů. Muže rozčilují rozházené hračky

Rozházené hračky jsou jedním z nejčastějším zdrojů domácích rozmíšek.

Podle průzkumu vyšlo najevo, že 49 % hádek doma způsobuje rozdílné vnímání toho, co je vlastně nepořádek. I když více...

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

Mýty a fakta o nočním pomočování dětí
Mýty a fakta o nočním pomočování dětí

Podle odhadů trpí nočním pomočováním neboli enurézou asi pětina dětí ve věku 5 let, obtíže se však nevyhýbají ani starším jedincům. Rodiče často spoléhají na to, že „z toho dítě vyroste“, v horším případě děti trestají. Noční pomočování přitom může velmi negativně ovlivnit sebeúctu a duševní pohodu dítěte.

Najdete na iDNES.cz