Kombinace drůbežího masa se sušenou šunkou a ovčím sýrem je dokonalá

  • 4
Připravte k obědu jednoduchou a rychlou roládu z vykostěné perličky nebo rovnou z kuřete podle starého toskánského receptu. "Kuře pro větší rodinu, perlička pro malou," radí italský šéfkuchař Emanuel Ridi. Je tedy jasné, že perličku nemusíte shánět za každou cenu. Stačí kuře, šunka, sýr a bylinky.

Tradiční toskánský recept Ridiho naučil jeho kamarád, majitel malebného zámečku Ama, hoteliér, restauratér a kuchař v jedné osobě. 

Všechny použité ingredience by u nás měly být dostupné, horší to může být se sušenými květy divokého fenyklu. Ale kdo opravdu chce, ten si je sežene.

Perlička (či kuře...) di Ama krok za krokem

Potřebovat budete vykostěnou perličku, sušenou šunku (ideálně pancetta nebo prosciutto), ovčí sýr pecorino, kousek pórku, sklenku mléka, čerstvý rozmarýn, čerstvou šalvěj, sušené květy divokého fenyklu, panenský olivový olej, mořskou sůl a černý pepř.

Perličku vykostěte a maso si rozložte jako plát.
Z obou stran maso osolte a opepřete.
Do masa vetřete posekané snítky čerstvých bylinek a sušený fenyklový květ.

Vykostěný plát masa z perličky osolte a opepřete z obou stran, pak ho ještě potřete nasekanými bylinkami a sušeným fenyklem.

Pak na maso rozložte jeden vedle druhého plátky sušené šunky.
Maso zabalte do ruličky, roládu přitom pevně stahujte, aby se nerozpadala.
Zatočenou roládu obvažte provázkem, aby pěkně držela pohromadě.

Na rozložené maso poskládejte jeden vedle druhého plátky sušené šunky, plát i se šunkou pevně zarolujte a omotejte provázkem.

Provázek zajistěte uzlíkem.
Roládu ještě pokapejte olivovým olejem a je připravená k pečení.
Roládu pečte ve vyhřáté troubě při 190 stupních C zhruba 35 minut, záleží na...

Připravenou roládu pokapte olivovým olejem a dejte péct do předehřáté trouby na 190 °C po dobu zhruba 35 minut (musíte si hlídat, případně roládu zhruba po 20 minutách otočit, viz video).

Přidejte zhruba deci mléka.
nechte lehce zredukovat a přidejte strouhaný ovčí sýr.
Sýr by se měl jen rozpustit, posléze omáčku hned stáhněte z ohně.

Na olivovém oleji si mezitím na omáčku osmahněte trošku nasekaného pórku, zalijte ho zhruba decilitrem mléka a ochuťte solí, pepřem a sušeným fenyklem. Omáčku nechte jen mírně zredukovat a nechte v ní rozpustit nastrouhaný ovčí sýr. Nehledejte v tom vědu. "V podstatě jen rozpustíte sýr s mlékem," říká Manu.

Zhruba po dvaceti minutách perličku v troubě otočte.
Roláda z vykostěné perličky, plněná sušenou šunkou, je pečená zhruba za 35...
Perlička di Amo, tedy roláda z vykostěné perličky, plněná sušenou šunkou, po...

Roládu si pohlídejte, aby se upekla pěkně dozlatova, po vytažení z trouby ji rozkrojte a pokrájejte na plátky.

Perlička di Amo, tedy roláda z vykostěné perličky, plněná sušenou šunkou, s...
Podle chuti porci opepřete čerstvě mletým pepřem.

Podávejte s připravenou omáčkou tak, že plátky rolády usadíte "do připravené postýlky" ze sýrové omáčky. Stačí jí nalít doprostřed čistého talíře jednu dvě naběračky. Podle chuti maso na talíři ještě opepřete čerstvě mletým pepřem.

Tento a další recepty podle nefalšovaných Italů se můžete naučit v úterý večer na televizi Prima Family, při sledování pátého dílu Itala na cestách.